Miten lisätä työteliäisyyttä Suomessa?

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste oli joku aika sitten Helsingin Sanomien haastattelussa.  Hänen mukaansa suomalaiset eivät ole kovin työteliäitä. Opiskelemme pitkään ja haluamme lopettaa työt varhain. Muotiin on tullut myös ”downshiftaus” eli halutaan tehdä vielä vähemmän työtä. Sarasteella on vertailukohtaa, sillä hän on itse työskennellyt eri maissa.

Meidät suomalaiset tunnettiin ennen maailmalla nimenomaan työteliäänä kansana.  Lapsia kasvatettiin arvostamaan työtä ja tekemään sitä kunnolla.  Työ oli velvollisuus, mutta myös mahdollisuus. Ylpeys omasta työstä ja ammattitaidosta koettiin tärkeänä. Haluttiin olla hyviä työntekijöitä.

Entä nyt? Onko työteliäisyytemme kadonnut ja miksi? Emmekö enää osaa arvostaa työntekoa? Onko yhä lisääntyneestä vapaa-ajastamme tullutkin meille niin houkuttelevaa, ettei työ pysty enää kilpailemaan sen kanssa? Teemmekö vain juuri ja juuri sen verran kuin on välttämätöntä? Mistä muutos johtuu? Olen pohtinut näitä kysymyksiä ja tullut itse siihen tulokseen, että kaikki saa alkunsa asenteesta.

Asennetta työhön pitää muuttaa myönteiseksi

Työstä pitää alkaa puhua myönteisellä tavalla. Se lisää työn arvostusta. Työn merkityksen väheneminen elämässä ja liiallinen vapaa-ajan ihannoiminen alentaa työmotivaatioomme. Sen sijaan myönteinen asenne vaikuttaa päinvastoin.  Kannattaisi nostaa esiin enemmän työn tekemisen hyviä puolia epäkohtien ja haittojen sijasta. Työ antaa haasteita. Se kehittää sekä lisää tietojen ja taitojen oppimista. Parhaimmillaan työ voi tuottaa iloa ja auttaa ihmistä toteuttamaan itseään. Työ pitää nostaa ensi sijalle! Näin se voidaan kokea muun elämän  mahdollistajana eli siis sen toivotun vapaa-ajankin.

Pitää haluta tehdä työtä hyvin

Korkea koulutustaso, osaaminen ja ammattitaito ei enää riitä. Meidän  pitää haluta tehdä työtä hyvin. Emme saa tyytyä keskinkertaisuuteen, vaan pyrkiä joka työssä parhaaseen suoritukseen. Tavoitteet pitää nostaa korkealle. Niiden toteuttaminen vaatii ponnistuksia ja rohkeutta. Vaikeuksien voittaminen palkitsee saavutuksilla ja ilolla. Itsetuntomme vahvistuu, kun tulokset paranevat.

Menestyneiden ihmisten tai yritysten taustalla on osaamisen lisäksi intohimoista työntekoa ja uskoa itseensä. Sitä tarvitsemme nyt. Näin meistä tulee taas työteliäitä.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s