Mitä esimies voi oppia pikajuoksijalta?

Mitä yhteistä voi olla pikajuoksijallla ja esimiehellä? Tämä ajatus heräsi, kun kuulin eilen kouluttajan käyttävän pikajuoksija-metaforaa Work Goes Happy- tapahtumassa Helsingin Yrittäjien Pestaamossa. Kouluttaja käytti pikajuoksija-metaforaa aivan eri tarkoituksessa kuin mihin se minun päässäni johti myöhemmin miettiessäni esimiestyötä ja johtamista.  Metaforat ovat aina mielenkiintoisia, koska niiden kautta on jotenkin helppoa antaa ajatusten virrata.

imagePohdin, mitä hyvä pikajuoksija tekee. Hän on valmentautunut tehokkaasti suoritukseensa. Ennen kilpailua hän on käynyt läpi sekä fyysisen harjoittelun että valmistautunut myös henkisesti. Hän on ajatuksissaan mennyt monta kertaa maaliviivan ohi voittajana ja tehnyt ennätysajan. Lähtiessään juoksuun hänellä on mentaalisesti voittajan profiili. Vain siten hän voi voittaa. Kun juoksu alkaa, hän keskittyy eikä mikään asia maailmassa ole niin tärkeää kuin juosta 100 metriä. Hän sulkee muut asiat mielestään. Jos hän tulee voittajana maaliin, hän tuulettaa ja yleisö jakaa ilon hänen kanssaan. Jos hän taas jää häviölle, hänellä on taktiikka tappiosta nousemiseen. Viimeistään seuraavana päivänä hän analysoi, mitä tapahtui. Hän kääntää pettymyksen nopeasti uudeksi haasteeksi. Ja mitä tapahtuu? Hän oppii virheistään ja aloittaa uuden harjoittelun seuraavaa tavoitetta kohti. Juoksijalla on selkeä päämäärä voittaa jonain päivänä. Sitä ennen pitää harjoitella ja  juosta monta kilpailua.

Vertaan esimiestä pikajuoksijaan. Mitä esimies voi oppia pikajuoksijalta omaan johtamiseensa?

  1. Esimiehellä täytyy olla itsellä selkeä päämäärä, millaiseksi johtajaksi hän haluaa kehittyä. Hyväksi johtajaksi tai menestyneeksi johtajaksi ei synnytä. Sen eteen täytyy tehdä työtä. Jos päämäärä puuttuu, ei ole myöskään kehittämissuunnitelma. Sattuman kauttakin voi kehittyä, mutta arvoitukseksi jää mihin suuntaan.
  2. Jos haluaa tulla hyväksi johtajaksi, täytyy olla valmis tekemään työtä sen eteen. Se vaatii konkreettisesti sitä, että tekee suunnitelman ja tavoitteet omalle johtamisen kehittämiselle. Kuten pikajuoksija myös esimies tekee työtään yksin. Hänen täytyy olla valmis arvioimaan omaa johtamistapaansa päivittäin. On hankittava tietoa hyvästä johtamisesta ja käytännön taitoja toimia erilaisissa tilanteissa.
  3. Esimiehen on myös uskallettava katsoa peiliin. Sitä on hyvä tehdä päivittäin.  On oltava valmis näkemään, miten oma asenne tai käyttäytyminen näyttäytyy työntekijöille. Millaista tunnetta esimies heijastaa ympäristöönsä ja miten se vaikuttaa toisten käyttäytymiseen? Heijastatko myönteisyyttä?  Jos haluaa menestyä johtajana, täytyy oppia ensin tuntemaan itsensä. Eikä sekään riitä, vaan täytyy olla valmis muuttamaan asenteitaan ja käyttäytymistään.
  4. Menestyvältä esimieheltä vaaditaan itsetuntoa ja uskoa itseensä. Onko sinulla voittajan profiili? Virheitä tapahtuu ja pettymyksiäkin tulee. Silti täytyy oppia kääntämään ne voitoksi ja jatkamaan omaa johtamisen kehittämistään seuraavaa tavoitetta kohti. Kuten pikajuoksijan, esimiehen täytyy pitää päämääränään hyväksi johtajaksi tulemista. Vasta silloin hänestä voi tulla voittaja eli menestynyt esimies.

Iloa johtamisen kehittämiseen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s