Uutta esimiestä tutkaillaan

Kun uusi esimies aloittaa työnsä, hän joutuu ryhmänsä silmäparien tarkastelemaksi. Siinä johtaja on kuin kalaparven keskellä. Joukko tutkailee ja katsoo, onko uusi tulokas uhka vai mahdollisuus. Kannattaaako häntä lähteä seuraamaan.

 • Kuka hän on?
 • Miten hän käyttää valtaansa?
 • Miten hän johtaa?
 • Millainen vaikutus sillä on minun työhöni?

Useimmiten alaiset eivät ole saaneet vaikuttaa johtajansa valintaan. Ellei esimies ole ennestään tuttu, häneen tutustutaan ehkä vasta esimiehen ensimmäisenä työpäivänä. Millaisen johtajan olemme saamassa? Sitä on pohdittu ryhmässä siitä asti, kun entinen esimies on lähtenyt. Ilmassa on monenlaisia odotuksia ja pelkoja. Jos ryhmä on menettänyt hyvän johtajan, uudelle esimiehelle latautuu suuria vaatimuksia. Jos taas eroon on päästy huonosta johtajasta, kuvaan astuvat valtavat odotukset ja toiveet paremmasta esimiehestä. Kaikki ihmisten aiemmat kokemukset johtajista ja mahdolliset ennakkoluulotkin tulevat mieleen.

KalatMiten esimiehen kannattaa kohdata alaisensa ensimmäistä kertaa? 

 • Tapaamiseen kannattaa valmistautua huolellisesti.
 • Ensivaikutelma synnyttää mielikuvia johtajasta. Myönteiset mielikuvat alussa antavat hyviä mahdollisuuksia jatkoon. Mielikuvilla kun on taipumusta jäädä elämään.
 • Avoimuus ja rehellisyys on parempaa kuin teeskentely, johon myöhemmin petytään.   Mitä paremmin esimies on tietoinen omasta itsestään, vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, sitä todellisempi kuva hänestä välittyy.
 • Omaa suhdetta ihmisiin kannattaa pohtia ennakkoon. Se ilmenee tavassa olla ihmisten kanssa, kuunnella ja keskustella.
 • Esimies voi kertoa, millaista johtajuutta hän edustaa. Siinä kannattaa olla rehellinen eikä luvata liikoja. Teot tulevat kertomaan enemmän kuin se, mitä esimies sanoo.

Johtajuus pitää ansaita

Ensivaikutelmalla ei pitkälle pärjää, ellei se vahvistu ajan myötä. Ihmisiä ei voi pettää.     Johtajaa seurataan tarkasti jatkossakin. Onko johtaja sellainen, johon voi luottaa ja jota kannattaa uskoa? Sitä johtajuutta ei saa pelkällä aseman tuomalla vallalla.  Se täytyy ansaita.                                                                                          Johtajuus velvoittaa olemaan hyvänä esimerkkinä. Enkä tarkoita tässä mitään pikkuasioita, vaan sellaisia kysymyksiä kuten esimerkiksi:

 • Myönteinen suhde ihmisiin….uskoo siihen, että ihmiset osaavat, kykenevät ja haluavat tehdä hyvää työtä
 • Ihmisten arvostaminen….kohtelee kunnioittavasti kaikkia ihmisiä ja hyväksyy erilaisuutta
 • Luottamus….sanat ja teot pitävät yhtä, uskaltaa antaa vastuuta, luottaa ihmisiin eikä epäile
 • Oikeudenmukaisuus….ottaa kaikki mukaan eikä pidä suosikkeja

Jos näissä asioissa ”mokaa”, alaiset voivat henkisesti laittaa johtajan ”pois viralta”. Silloin esimiehen voi olla mahdotonta saada ihmisiä mukaan ja vielä antamaan parastaan työhön. On vaikea palauttaa luottamusta, jos sen kerran menettää tai ei ehdi edes saada sitä. Huonolla johtamisella esimies ei luo edellytyksiä ryhmänsä menestykselle. Sen sijaan hyvää johtajaa arvostetaan ja häneen luotetaan. Sellaisen johtajan mukana ollaan valmiita kulkemaan. Jokainen esimies voi omalla johtamisellaan vaikuttaa positivisesti yrityksen menestymiseen. Täytyy vaan olla taitoa johtaa ihmisiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s