Imua työhön vai työstä pois

Pitkät lomat ja matala eläkeikä puhuttavat taas lomien kynnyksellä. Työurat jäävät liian lyhyiksi verrattuna eliniän nousuun. Nuorten työelämän aloittamista pitkittävät opiskelun lisäksi välivuodet tai työttömyys. Työaikaa lyhentävät vanhempainvapaat, lisäopinnot ja joku jää myös vuorotteluvapaalle. Työuran aikana vuosilomaakin karttuu melkoinen määrä. Karkeasti laskien 30 vuoden työurasta kuluu lähes 3 vuotta lomaillen. Lisäksi koulutuspäivät ja sairastaminen lyhentävät nekin varsinaista työntekemiseen käytettyä aikaa. Työuran loppupäässä moni alkaa harkita, miten päästä mahdollisimman varhain eläkkeelle. Vaikka työurat ovat jonkin verran pidentyneet, uusimpien tutkimusten mukaan entistä useampi pinkaisee eläkkeelle 63-64-vuotiaana. Taloudellisesti se ei liene kovin kannattavaa, kun kaikki näiden vapaiden  kustannukset on lisättävä tuotteidemme tai palvelujemme hintaan.

Totuus lienee se, että jatkossa työvuosiamme tarvitsee lisätä. Taloutemme ei kestä vähäistä työntekoamme ja pitkiä vapaitamme. Vaikka työaikaa pitkitetään, se tuskin pelkästään lisää tehokkuuttamme. Työelämä tarvitsee muunkinlaisia muutoksia, jotta työntekemisestä tulee houkutteleva vaihtoehto. Entisillä työn ja johtamisen malleilla ei rakenneta tuottavaa tulevaisuutta ja lisätä työn imua. Jos työ koetaan taakkana, halu vapaalle pääsemiseen muodostuu suureksi. Siinä eivät auta pitkät lomatkaan. Jos työ taas nähdään hyvänä mahdollisuutena, ihmiset haluavat pysyä työssä mukana tehokkaina mahdollisimman pitkään.

Ryhmä juoksee

Miten voimme lisätä työn houkuttelevuutta 

Tässä on muutamia keinoja, joilla edistetään myönteistä työkulttuuria. Jokainen voi vaikuttaa siihen omalla toiminnallaan.

  • Nostamme esiin työn myönteisiä puolia puheissamme ja lisäämme työn arvostusta.
  • Vahvistamme yrittäjämäistä tapaa tehdä työtä ja opetamme sitä nuorille. Työn kokeminen omaksi lisää osallistumista ja sitoutumista. Silloin ollaan valmiimpia myös kehittämään omaa työtä.
  • Korostamme jokaisen omaa vastuuta asenteistaan ja toiminnastaan työssä ja yhteisössä. Lisäämme avointa vuorovaikutusta ja parannamme taitojamme olla rakentavassa, tasavertaisessa vuorovaikutuksessa erilaisten ja eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa.
  • Lisäämme ihmistä arvostavaa johtamista ja jokaisen ihmisen taitoa johtaa itseään.
  • Tehostamme johtajien ja esimiesten johtamistaitoja.
  • Luomme sellaista ilmapiiriä, joka rohkaisee luovuutta ja uusien ideoiden esiin tuomista ja jossa opitaan virheistä.
  • Arvostamme toistemme työtä ja jokaisen panosta omalla alueellaan. Yhdessä tekeminen ja mukanaolo yhteisen päämäärän toteuttamisessa innostaa entistä parempiin työn tuloksiin. Saavutuksista täytyy myös voida iloita yhdessä. Hyvät esimerkit ja menestyjät nostetaan rohkeasti esiin.
  • Vahvistamme myönteisyyttä ja tunnevoimaa, joka lisää energiaamme. Parhaimmillaan työnteko on hauskaa.

Myönteinen työkulttuuri lisää työn houkuttelevuutta ja halua pysyä työelämässä mukana. Se edellyttää meiltä kaikilta omien asenteittemme ja käyttäytymisemme tarkastelua. On aika tehdä muutoksia työelämään ja johtamiseen. Imua työhön voidaan lisätä muillakin tavoilla kuin väistämättömillä pakkokeinoilla.  Näihin talkoisiin tarvitaan kaikkia!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s