Onko teillä energisiä ja innostuneita työntekijöitä? 

Johtajat haluavat saada yleensä mahdollisimman paljon energisiä ja innostuneita työntekijöitä. Toiset onnistuvat siinä hienosti, mutta toisilla on vain vähän sellaisia työntekijöitä. Onko syynä onnistunut tai epäonnistunut rekrytointi? On totta, että osa ihmisistä omaa mahdollisimman monta hyvää ominaisuutta jo työhön tullessaan. Sellaisiahan enemmistö johtajista pyrkii rekrytoimaan ja niitä ominaisuuksia testataan. Siinä prosessissa erilaiset asiantuntijat tekevät parhaansa auttakseen yritystä valitsemaan oikeat työntekijät.

Mutta onko kysymys vain onnistuneesta rekrytoinnista? Osittain varmasti, mutta tärkeää on myös, miten onnistutaan ei vain säilyttämään vaan parantamaan työntekijän hyviä ominaisuuksia. Joissain yrityksissä osataan ylläpitää ja kehittää energisyyden ja innostumisen ilmapiiriä. Sellainen vetää mukaan innostukseen niitäkin, joiden innostus ja energisyys ovat lähtökohtaisesti olleet vähäisempiä.  Hyvän työntekijän tarmon voi latistaa monella tavalla, yksi syistä voi olla yleinen negatiivisuus niin puheissa kuin käyttäytymisessä. Joskus esimies ei edes huomaa, millaiset asiat voivat vähentää energiaa työyhteisössä. Innostuksen sijaan tulee pettymystä, haluttomuutta, väsymystä tai jopa vihaisuutta. Joku työntekijä lähtee siinä tilanteessa  etsimään itselleen toisenlaisia mahdollisuuksia. Toinen jää työhön, rupeaa ehkä valittamaan ja lisää negatiivisuutta myös ympärilleen.

Kolme innostunutta tyttöäHyvä johtaminen edistää energisyyttä ja innostusta

Johtajien ja esimiesten on tarpeen oppia tunnistamaan yleistä ilmapiiriä ja omaa johtamistapaansa. Monen esimiehen ongelma on siinä, ettei hän tunne alaisiaan. Ja kun esimies ei tunne työntekijöitään, hän ei tiedä miten ketäkin kannattaisi johtaa. Ihmiset ovat yksilöllisiä ja hyvä johtaja osaa motivoida jokaista työntekijää omalla tavallaan kehittymään. Toinen ongelma on, jos esimies ei ole selvillä, mitä yhteisössä tapahtuu. Jos negatiivinen puhe ja käyttäytyminen tulee yhteisössä tavaksi, se tappaa innostusta. Tuottavuus kärsii ja ihmiset alkavat voida pahoin. Hyvä esimies tunnistaa negatiivisuuden vaaran ja katkaisee siltä siivet heti alkuunsa. Se edellyttää tietysti sitä, että esimiehellä on itsellä taitoa positiiviseen vuorovaikutukseen. Omaa puhetta täytyy ensin osata tunnistaa. Tässä on muutamia kysymyksiä, joita esimiehen kannattaa pohtia:

  • Millä tavalla oma johtamistapasi tukee innostavuutta?
  • Luotko omalla toiminnallasi rajoja vai autatko työntekijöitä ylittämään itsensä ja antamaan työssä parhaansa?
  • Miten tapasi puhua ja kuunnella antaa tilaa työntekijöiden kehittymiselle?
  • Onko puheesi  ongelmakeskeistä vai rohkaisetko työntekijöitä itsenäiseen ratkaisujen etsimiseen?
  • Keskitytkö liiaksi virheisiin ja epäonnistumisiin vai osaatko sen sijaan valaa uskoa ihmisten mahdollisuuksiin ja saavuttamiseen?
  • Luotko paljon rajoja ja kontrollia vai luottamusta ja vapautta?

Johtaja voi vaikuttaa omalla johtamistavallaan energisyyden ja innostuksen lisäämiseen. Itsereflektio on usein paikallaan. Positiivisutta ja energisyyttä kannattaa levittää – silläkin on taipumus tarttua!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s