Miten johtaa tiimiä menestykseen?

Monelta työpaikalta on kadonnut innostus ja ilo. On unohtunut, että työssäkin on mahdollista kokea saavuttamisen riemua. Huolipuheet ovat jokapäiväisiä, miten työni jatkuu,  yt-neuvotteluja on tulossa, kuka joutuu pakkolomalle, millaisia muutoksia tapahtuu. Toisaalta vaatimuspuheet ovat myös pinnalla; meiltä puuttuu sitä tai tätä, pitää saada lisää palkkaa, lisää etuja, johtaminen on huonoa jne. En kiistä, etteikö kysymys olisi aivan todellisista ongelmista ja tarpeista ja etteikö näilläkin puheilla ole oikeutta. Aivan varmasti on, mutta on turmiollista, jos nämä puheet täyttävät jokapäiväisen työskentelymme. Silloin unohtuu työn hyvät puolet, innostuksen, työn ilon, saavuttamisen riemun ja hyvän yhteisöllisyyden kokeminen. Työstä tulee puurtamista ja ”pakkopullaa” tai lomien odottelua.  Energisyys vähenee, kun negatiiviset tunteet ovat vallalla. Ja se jos mikään vaikuttaa kielteisesti tiimien ja yrityksen tulokseen.

Innostus ei synny itsekseen eikä muutosta voi kukaan tehdä yksin. Näihin talkoisiin tarvitaan jokaikistä johtajaa, esimiestä ja työntekijää. Asenteiden ja ilmapiirin täydellinen muuttaminen on välttämätöntä, jos haluamme saavuttaa parempia tuloksia ja menestystä. Otan esimerkin huippu-urheilusta, koska sitä tehdään nykyisin tiimityönä. Useimmat urheilijat ovat kokopäivätyötä tekeviä alansa ammattilaisia. Yksilöurheilijakaan ei puurra tänä päivänä yksin suolla, vaan työskentelee tiimissä. Valmentajien, asiantuntijoiden ja urheilijoiden tehokas tiimi rakentaa yhdessä menestystä. Tiimillä on selkeä visio ja päämäärä. Kaikki tietävät, mitä halutaan saavuttaa ja kaikkien tieto-taito kohdennetaan siihen. Tiimin johtajuus rakentuu vuorovaikutukselle, jossa pyritään yhdessä löytämään optimaaliset ratkaisut harjoitteluun.

Mitä voimme oppia menestyneeltä urheilutiimiltä?

Lumilautailija_shutterstock

  • Tiimi rakentuu unelmaan ja haluun voittaa, olla paras. Eikä vain tehdä parhaansa, vaan myös ylittää rajansa. Usko itseen ja tiimiin täytyy olla luja. ”Me pystymme tekemään ihmeitä yhdessä”.
  • Taustalla on intohimo ja rakkaus siihen työhön, mitä tehdään. Silloin on valmis jopa uhrauksiin ja tekemään arkista työtä sinnikkäästi ja pitkäjänteisesti.
  • Työsuoritusta halutaan parantaa koko ajan. Se vaatii jatkuvaa hiomista, virheiden korjaamista ja onnistuneiden suoritusten vahvistamista, siis palautetta ja kannustusta. Joka päivä voi tehdä asioita vähän paremmin ja edistyä askel askeleelta. Suunta ja päämäärä on koko ajan mielessä.
  • Tiimin jäsenten välillä täytyy olla keskinäinen luottamus, joka perustuu avoimeen vuorovaikutukseen ja toistensa tuntemiseen.
  • Tappiot ja pettymykset eivät lannista, vaan niistä noustaan nopeasti ylös. Tunteet käsitellään ja tappiot käännetään oppimistilaisuuksiksi.
  • Yhteisöllinen energia ja positiivinen henki nostattaa ja lisää energisyyttä. Se tukee onnistumista ja itsensä ylittämistä. Joskus joukkuejaleissa näkyy ”hurmos”, joka tarttuu kaikkiin ja mahdolllistaa riemullisen voiton.
  • Kun yksilöurheilija tai joukkue voittaa, urheilijat muistavat yleensä kiittää tiimiään. Kaikki tietävät, että huippuvalmentajat ja asiantuntijat ovat auttaneet urheilijoita menestykseen. He haluavat kuitenkin pysyä taustalla ja antavat urheilijoiden nauttia saavutuksistaan ”valokeilassa”.

Menestyneitä tiimejä löytyy tietysti muualtakin. Jotain oppia tiimien johtamisesta voimme kuitenkin oppia urheilutiimien johtamisesta. Saavuttamisen riemu ja työn ilo syntyy työn tekemisen, tiimin yhteistyön ja myönteisen yhteisöllisyyden kautta. Se ei ole vain ”hypetystä”, vaan energisyyttä ja positiivista henkeä, joka lisää valmiutta tehdä parhaansa ja jopa ylittää itsensä. Ja joka näkyy parantuneena työn tuloksena ja uusina luovina ratkaisuina. Menestyminen niin yrityksissä kuin tiimeissä rakentuu ihmisten tekemänä. Tiimien johtajat ovat vastuussa siitä, millaiseen suuntaan tiimejä johdetaan. Menestyvään, energiseen ja innostavaan tiimiin on kyllä tulijoita, mutta vapaamatkustajia ei sinne tarvita. Ei kannata tyytyä keskinkertaiseen, vaan pitää hypätä korkeammalle kuin muut. Onko tiimisi matkalla menestykseen?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s