Tee työtä, jota haluat tehdä!

No eihän se ole kaikille mahdollista. Vai onko? Harvat pääsevät heti sellaiseen työhön, josta he pitävät ja jota haluavat tehdä. Unelmatyössä on helppo olla iloinen, luova ja tehokas. Työstä voi nauttia ja se voi olla intohimo. Entä sitten, kun lähtökohtana työntekemiseen onkin velvollisuus tai pakko? Jotenkin on elanto ansaittava ja silloin joutuu vastaanottamaan työtä, josta ei ole haaveillut tai jota ei erityisemmin halua.

Viime viikolla käytiin Ylen A-studiossa keskustelua työttömille asetetuista uusista vaatimuksista ottaa vastaan myös muuta kuin koulutusta vastaavaa työtä. Yrittäjä Jari Parantainen kritisoi sitä, että ihmisiä on nykyaikana opetettu väärin. Ihmisiä on kehoitettu ajattelemaan, että jokainen voi tehdä työkseen sitä, mitä haluaa. Yrityksessä se ei onnistu. Siellä täytyy tehdä sitä, mitä asiakkaat haluavat. Ellei tehdä niin, asiakkaat menevät muualle eikä töitä enää ole. Toinen keskustelija, jonka nimeä en muista, puolusti ihmisten oikeutta omaan vapaaseen valintaan työssä. Kysymykseksi jäi vain, kenen kustannuksella kaikki voisivat tehdä juuri sellaista työtä, jota he haluavat.

Onko väärin opettaa ihmisiä tekemään elämässään sitä, mitä haluaa?

Minun mielestäni ei. Se että jokainen löytää omat vahvuutensa ja pohtii omat päämääränsä, tekee ihmisestä itseohjautuvan. Hän kokee voivansa päättää omasta elämästään ja valinnoistaan. Silloin elämää ei ohjaa pakko, vaan vapaa valinta. Ilman omaa päämäärää ja tavoitteita voi joutua ajopuuksi ja pakotetuksi johonkin sellaiseen, mitä muut haluavat. Silloin ihminen ei ole valmis myöskään ottamaan vastuuta tekemisistään. On helppoa syyttää muita. Kun löytää omat päämääränsä, täytyy olla valmis etenemään niitä kohden. Mitään ei voi saavuttaa hetkessä. Tavoitteeksi voi asettaa vaikka unelmatyön.

Jos työsi on ruuan laittaminen, tee sitten parasta ruokaa!

Jos työsi on ruuan laittaminen, tee sitten parasta ruokaa!

Mitä voit itse tehdä edetäksesi unelmatyötä kohti?

  • Pohdi, mitä oikeasti haluat elämältäsi.
  • Aseta tavoitteita itsellesi.
  • Selvitä itsellesi, miksi teet juuri tätä työtä, vaikka se ei olekaan unelmatyötäsi. (Se auttaa sinua taloudellisesti, ehkä työ mahdollistaa harrastuksia tai ehkä se auttaa eteenpäin omien tavoitteittesi kanssa….mitä muuta tahansa, mutta mieluummin positiivista).
  • Muista että olet valinnut työn vapaaehtoisesti. Se on sinun valintasi. Ei ole olemassa enää pakkotyötä.
  • Työnantajasi on antanut sinulle tietyt työtehtävät. Se ei ole yksin sinun päätettävissäsi. Näe itsesi ja oma tehtäväsi osana suurta kokonaisuutta. Näin koet olevasi edistämässä suurempaa päämäärää kuin vain omaa tehtävääsi.
  • Asenteesi työhön voit valita itse. Suhtautumalla myönteisesti ja kiinnostuneesti työhösi, voit ehkä löytää siitä aivan uusia puolia.
  • Jos tiedät mitä haluat elämältä (vaikka unelmatyön), tämä työ voi olla askel omaa päämäärääsi kohden. Se voi olla välivaihe, joka auttaa sinua eteenpäin.
  • Päämäärään pääseminen vaatii kärsivällisyyttä ja työtä eikä se välttämättä ole aina helppoa. Ole siis valmis ponnistelemaan sen eteen.

Mieti, tarvitsetko asennemuutosta. Pyri katsomaan asioita uudesta näkökulmasta.  Voit itse vaikuttaa omaan työtyytyväisyyteesi ja sitä kautta myös omaan työyhteisöösi. Näitä asioita voi hyvin pohtia myös kevätlomien aikana.  Kyse on loppujen lopuksi sinun elämästäsi eikä tätä voi kukaan tehdä puolestasi.

Jatkan kirjoittelua pääsiäisen jälkeen samasta aiheesta. Esim. mihin muihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun haluaa edetä unelmatyötä kohti.

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Tee työtä, jota haluat tehdä!

  1. Paluuviite: Tuunaa itsellesi mielekäs työ joko itse tai esimiehen avustuksella | Seija Milicevic, WorkBest Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s