Esimies vaikuttaa työntekijöidensä työhön sitoutumiseen

Sitoutuminen on haastava juttu. Mihin olen sitoutumassa? Mitä saan? Mitä minun tarvitsee tehdä? Kuinka kauan? Olenko valmis sitoutumaan? Monia kysymyksiä nousee, kun puhutaan työhön sitoutumisesta. Työsopimuksen solmiessaan ihminen sitoutuu vähintäänkin käymään töissä ja tekemään työhön kuuluvat tehtävät. Syvempään sitoutumiseen vaaditaankin jo enemmän. Se  kasvaa tai ei kasva työssä ollessa. Kuinka moni tulee haastattelutilanteessa kysyneeksi, millaiset arvot yrityksessä toteutuvat tai millainen on johtamistyyli ja työnteon ilmapiiri. Ne selviävät sitten aikanaan, kun on ollut vähän aikaa työssä. Niitä kannattaisi kyllä kysyä.

Työ aloitetaan usein toivorikkaana

Useimmat  ihmiset tulevat uuteen työhön innostuneena ja korkein odotuksin. Moni haluaa tehdä työtä paremmin kuin edellisessä työpaikassa, ehkä korjata ne virheet, joita on tullut tehtyä.  Vaikka työntekijällä olisi aiemmin mennyt  ”sukset ristiin” esimiehen kanssa, nyt on otollinen tilanne luoda toisenlaiset suhteet uuteen pomoon. Ennakkovaikutelma esimiehestä saattaa olla haastattelun perusteella myönteinen. Se on voinut myös vaikuttaa päätökseen tulla juuri tähän työhön. Kaikki edellytykset ovat siis olemassa hyvälle työsuhteelle ja sitoutumiselle.

Esimies voi saada työntekijästä potentiaalia esiin

Mitä sitten tulee vastaan, riippuukin yllättävän paljon esimiehestä. Toivottavasti vastaan ei tule latistuksen ilmapiiriä. Se miten esimies käyttäytyy, vaikuttaa työntekijän kokemukseen työpaikasta ja haluun sitoutua. Jos ihminen luo intuitiivisesti käsityksen toisesta ihmisestä jo muutamassa ensimmäisessä minuutissa, syntyy luottamuksen perustakin aivan alkumetreillä. Avoimuus, rehellisyys ja ystävällisyys ovat valttia, jos esimies pystyy olemaan sitä aidosti. Teennäisyys ja pakkohymyily luovat heti epäilyttävän vaikutelman.

Työhön sitoutuminen näkyy!

Työhön sitoutuminen näkyy!

Jatkossa esimies voi auttaa työntekijästään esiin uutta potentiaalia, jos hän osaa johtaa hyvin. Perustana täytyy olla ainakin kasvava luottamus, usko toisen kykyihin ja vapauden salliminen. Useat ihmiset arvostavat työssään vastuuta ja sitä, että tarvitessaan voi saada tukea esimieheltään. Jos esimies pystyy luomaan työntekijälle mahdollisuuksia onnistumisten kokemuksiin, ollaan hyvällä matkalla sitoutumiseen. Kukapa haluaisi lähteä pois sellaisesta työpaikasta. Taitava johtaja ymmärtää katsoa peiliin. Moni asia korjaantuu, kun esimies muuttaa omaa käyttäytymistään.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s