Työntekijöiden motivaatio vaikuttaa sairauslomalle jäämiseen

Helsingin Sanomissa oli kirjoitus sairauslomista 18.5.2014. Siinä Työterveyslaitoksen psykologi Matti Joensuu kertoi, että tutkimusten mukaan sairauslomien määrä seuraa talouden suhdanteita. Suomalaisten sairauslomat ovat tilastojen mukaan vähentyneet 2000-luvun puolivälistä.  Nousukaudella poissaolot ovat yleisempiä kuin taantuman aikana. Vuoden 2008 finanssikriisi ja sitä seurannut pitkä taantumajakso sopii Joensuun mukaan tähän tulkintaan.

Taantuma voi myös muuttaa arvoja

Voi olla, että  taantuma-aikoina ihmiset eivät uskalla sairastaa.  Pienistä syistä ei jäädä kotiin, jos  pelkona on työpaikan menetys. Kriisiaikoina kestetään kolotuksia ja tullaan töihin. Toisaalta olisin taipuvainen ajattelemaan toistakin näkökulmaa.  Taantuma voi myös  lisätä ihan positiivisella tavalla  ihmisten motivaatiota työntekemiseen. Ihmiset arvostavat työtä enemmän silloin, kun sen voi menettää.  Näin osataan nähdä myös työn hyviä puolia paremmin kuin hyvinä aikoina.

Kun näkee ympärillään toisten jäävän työttömäksi, oma työ tuntuukin yhtäkkiä arvokkaammalta kuin ennen, varsinkin jos on pitänyt työtään itsestäänselvyytenä. Talouden paineessa moni osaava ja ammattitaitoinen työntekijä menettää työn ja se vaikuttaa ajattelun muutokseen. Tottakai taustalla voi olla myös huoli oman toimeentulon heikkenemisestä. Ihmisten arvot muuttuvat.  Taantuma toimiikin näin ulkoisena motivaatiotekijänä.  Vaikeina aikoina ollaan valmiimpia tsemppaamaan.

Sairausloma ei ratkaise työpaikan ongelmia.

Työpaikan ongelmat saattavat verhoutua siarauden muotoon. Ratkaisua haetaan sairauslomasta.

 

Lääkäri ei ratkaise työpaikan ongelmia

Työhönsä sitoutuneet, flow-tilaan pääsevät työntekijät innostuvat työstään ja se lisää heidän hyvinvointiaan. Heillä on korkea kynnys jäädä sairauslomalle. Vastuulliset, mielekkäät työt, kunnianhimo ja innostus pitävät ihmiset työssä. Ehkä he pysyvät myös terveimpinä, siitäkin on näyttöä. Sen sijaan voi olla houkutus jäädä sairauslomalle, jos motivaatio on alhaalla, työpaikan ilmapiiri huono, eikä esimiehenkään kanssa mene hyvin. Sekin tiedetään, että sairauslomaa on kohtuullisen helppoa saada ja aina lääkäri  löytää jonkun diagnoosin. Työtovereita  ärsyttävät usein ne ihmiset, jotka jäävät herkästi sairauslomalle. Heidän työnsä kaatuvat sitten muiden työntekijöiden tehtäväksi. Sairauslomaa käytetään joskus myös silloin,  kun ei pystytä muuten ratkaisemaan työpaikan ristiriitatilanteita.

Sairauslomista, motivaatiosta ja sitoutumisesta pitäisi voida puhua avoimesti. Turhan usein muut ongelmat kääntyvät sairaudeksi ja ne  laitetaan  lääkärin ratkaistavaksi. Ulkoapäin on vaikea vaikuttaa sairastamisen syihin. Se työ pitää tehdä työpaikalla. Olisi parempi, jos esimiehet ja työntekijät voisivat yhdessä keskustellen löytää keinoja lisätä  motivaatiota ja ratkaista työpaikan ongelmia. Molemmilla osapuolilla on siinä tekemistä. Se on parasta lääkettä vaikuttaa poissaolojen vähentämiseen.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s