Kiireettömyyden hetket lisäävät energiaa

Jälleen on aika palata lomalta työhön. Lehdissä on erilaisia ohjeita, miten työhön paluuseen kannattaa valmistautua ja miten pehmeästi voi laskeutua työajatuksiin. Siirtyminen täysin erilaisesta olotilasta työkuvioihin vie oman aikansa, eikä loman tuoma virkistyminen  näy heti työtehossa. Toivottavasti energisyys tulee esiin pikkuhiljaa, kun totuttautuu työntekoon.  Riippuu tietysti, miten kukin on lomansa käyttänyt. Onko ollut aikaa rentoutua vai onko tiukka lomaohjelma väsyttänyt.

Lomalla voi nauttia kiireettömyydestä. Välillä on terveellistä elää ilman aikatauluja. Voi katsella rauhassa pilvien kulkua ja kuunnella aaltojen loisketta. Antaa ajatusten virrata pakottamatta niitä mihinkään erityiseen asiaan tai ratkaisuun. Tarkoitan tällä kiireettömyydellä aivan eri asiaa kuin mitä on toimettomuus. Toimeton ihminen turhautuu ja ikävystyy, mutta kiireetön voi olla onnellinen. Milan Kundera on Kiireettömyys-romaanissaan kuvannut hyvin joutilaisuuden luonnetta. Tsekkiläisen sananlaskun mukaan joutilas kulkuri katselee Isä Jumalan ikkunoita. Ei sen vähempää.  Siispä hän on todella jossain muussa kuin ikävystyttävässä toimettomuuden tilassa.

Työpäivän aikana voi palauttaa mieleen lomalla koetun kiireettömyyden olotilan.

Työpäivän aikana voi palauttaa mieleen lomalla koetun kiireettömyyden olotilan.

Jos olet onnistunut loman aikana kokemaan kiireettömyyden tunteen, olet ehkä tuntenut  myös voiman, joka siitä kumpuaa. Joutilaisuuden tila voi synnyttää luovuutta. Kun ei pakota itseään mihinkään, aivot ja elimistö saavat tarvitsemaansa lepoa. Jos tekemistä vertaa uloshengitykseen, kiirettömyyden tilaa voi verrata sisäänhengitykseen. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee niitä molempia.

Nyt kun alkaa taas tiukasti aikataulutettu elämä, on hyvä järjestää vapaapäivinä kiireettömyyden hetkiä. Pieniä joutilaisuuden hetkiä voi järjestää itselleen myös tavalliseen arkipäivään. Ei sitä varten tarvitse matkustaa kauas, ei edes kesämökille. Kiireettömyyden tilan voi kokea jopa työhuoneessaan kesken hektisen työpäivän. Kun rentoutuu muutamaksi minuutiksi ja palauttaa itselleen kesän kiireettömyyden olotilan, voi saada ihmeellistä energiaa työhön ja iloa arjen pyörittämiseen. Kannattaa kokeilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s