Eläkeikä nousee – Miten työssä jaksetaan pidempään?

65-vuotiaana eläkkeelle tai myöhemminkin. Eläkeiän nouseminen on väistämätön asia. Jonnekin on raja vedettävä, vaikka kalenteri-ikä ei sinänsä kerro mitään työntekijän fyysisestä tai henkisestä kunnosta. On aloja, joissa ihmiset tekevät työtä pitkään yli eläkeiän kuten monet yrittäjät, taitelijat, tai poliitikot. Työssä pysymiseen vaikuttavat enemmänkin monet yksilölliset tekijät, mutta myös itse työ ja olosuhteet työssä.

Eläkkeelle jääminen houkuttaa

Suomessa eläkkeelle päästään enemmän kuin joudutaan. Osa jää eläkkeelle luonnollisesti siksi, ettei jaksa enää tehdä työtä sairauksiensa vuoksi. Kuitenkin suurin osa eläkkeelle jäävistä on suhteellisen terveenä saavuttaessaan eläkeiän. Vaikka ikäihmisten arvostus ei ole korkealla, silti eläkkeelle jääminen houkuttaa. Työntekijät kuvailevat usein eläkkeelle pääsyä vapautena tehdä, mitä haluaa. Silloin on aika ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Monella on taloudellinen tilanne riittävän hyvä eikä sen vuoksi tarvitse enää jatkaa työtä. Ansaitulle eläkkeelle on tietysti oikeuskin jäädä, sitä en kiistä. Silti ihmetyttää, miten erilailla naapurimaassamme Ruotsissa ajatellaan. Siellä työssä halutaan pysyä mahdollisimman pitkään. Työ koetaan useimmin houkuttelevampana vaihtoehtona kuin ”vapaaherruus”.

Työhyvinvointiin täytyy panostaa

Eläkeiän nostamisen yhteydessä on onneksi alettu keskustella myös työhyvinvoinnista. Keskusteluja  on ensisijaisesti leimannut puheet sairastamisesta ja sairauksien hoitamisesta. Korkeat sairauspoissaolot aiheuttavat yhä lisääntyviä kustannuksia sekä yrityksille että yhteiskunnalle. Työikäisten sairauksien nopea hoitaminen ja terveyden tukeminen vaikuttavat luonnollisesti työkykyyn ja työssä jaksamiseen. Niiden kehittämiseen pitää panostaa koko yhteiskunnassa.  Työterveyshuolto on tärkeä linkki työnantajiin päin, mutta yrityksille ei voi lisätä taakkaa yleisestä kansanterveydestä. Työpaikoilla pitäisi voida keskittyä enemmän työelämän sisällä olevien asioiden kehittämiseen. Niitä asioita parantamalla yrityksissä voidaan ehkäistä poissaoloja ja ennenaikaista eläkkeelle jäämistä.

Jos työntekijä kokee työn mielekkääksi ja asiat  hoituvat työpaikalla, työssä haluaa jatkaa pidempään.

Jos työntekijä kokee työn mielekkääksi ja asiat ovat työpaikalla kunnossa, hän jatkaa mielellään työssä ikääntyneenäkin.

Työhyvinvointia voidaan parantaa työpaikalla

  • Tunnistamalla ne työpaikan asiat, joilla on vaikutusta työhyvinvointiin.
  • Sopimalla tavoitteista ja keinoista niiden asioiden kehittämiseksi.
  • Toteuttamalla työhyvinvointiin vaikuttavien asioiden kehittämistä.
  • Seuraamalla työhyvinvoinnin tilaa
  • Lisäämällä jokaisen vastuunottoa ja osallistumista oman työpaikan työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Työntekijöiden työssä jatkamista ja jaksamista tuetaan työpaikoilla parhaiten suunnitelmallisella työhyvinvoinnin kehittämisellä. Se tarkoitttaa monessa työpaikassa mm. johtamisen, vuorovaikutuksen ja työyhteisöjen toiminnan parantamista. Panostaminen näihin asioihin näkyy myös yrityksen tuloksessa. Siitä hyötyvät niin yritys, työntekijät kuin yhteiskuntakin. Työ houkuttelee silloin enemmän kuin ”vapaaherruus”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s