Huono yöuni heijastuu työhön ja työyhteisöön

Miten aloitit työpäiväsi tänään? Virkeänä vai väsyneenä?

Helsingin Sanomat kertoi 11.11.2014 Harvard Business Review-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin esimiesten unen vaikutusta työntekoon. Tutkimukseeen osallistui esimiehiä ja heidän alaisiaan. Tulosten mukaan esimiehen unen laatu (ei niinkään nukuttujen tuntien määrä) vaikutti siihen, miten hän käyttäyi alaisiaan kohtaan. Huonosti nukutun yön jälkeen esimies käyttäytyi useimmin alaisiaan kohtaan loukkaavasti. Tutkija  Christophes Barnes yllättyi esimiesten uniongelmien suorasta yhteydestä alaisten tehokkuuteen. Hän kirjoittaa: ”Havaitsimme, että jos pomo haluaa alaistensa olevan omistautuneempia työlleen, hänen kannattaisi aloittaa parantamalla oman unensa laatua.” 

Paitsi esimiehet myös työntekijät kärsivät huonoista yöunista ja niiden kielteisistä vaikutuksista työhön ja työyhteisöön. Työ on monelle kokopäiväistä istumista päätteen ääressä tai kokouksissa. Kun nykyiset työvälineet mahdollistavat työntekemisen myös vapaa-aikana, työn ja levon vuorottelu voi unohtua. Jokaisen omalle vastuulla on, miten nukkuu yöt tai miten huolehtii riittävistä  elpymistauoista työnteon lomassa. Omaa väsymystä voi olla vaikea tunnistaa ja myöntää. Yhden huonosti nukutun yön kestää itse ja vielä ympäristökin, mutta jos yöunet jäävät toistuvasti kehnoiksi, vaikutukset alkavat varmasti näkyä työpaikalla. Ärtymisen lisäksi keskittymiskyky saattaa alentua ja virheiden mahdollisuus kasvaa. Luovuus kärsii ja ajattelu kapeutuu. Työstä tulee tehotonta.

Jokaisen vastuulla on huolehtia hyvistä yöunista ja elpymistauoista työn aikana.

Jokaisen vastuulla on huolehtia itse hyvistä yöunista ja työpäivän elpymistauoista.

Vanha sukulaistätini oli kovin kiinnostunut työväsymyksestä ja kommentoi seuraavasti:  ”Minä ihmettelen, kun nykyään ihmiset puhuvat niin paljon työssä väsymisestä. Ainahan se työ on ihmistä väsyttänyt, mutta sitten pitää levätä.” Maalaistalon emännän työ oli ollut fyysisesti raskasta työtä.  Työ alkoi aikaisin aamulla ja jatkui iltaan asti. Työnteko ja pienet lepohetket rytmittivät päivää, mutta varsinaista vapaa-aikaa ei ollut lainkaan. Työt ovat muuttuneet noista ajoista paljon, mutta silti tädin sanoma sisältää tärkeän viestin meillekin. Työtä jaksaa tehdä, kun nukkuu yöt hyvin ja muistaa rytmittää päiväänsä pienillä lepohetkillä.

Yöunia parantamalla voimme vaikuttaa omaan ja toistemme työn tehokkuuteen ja työhyvinvointiin. Tutkijoiden mukaan ratkaisevaa on juuri unen laadun parantaminen, ei nukuttujen tuntien määrä. Jokaisen täytyy löytää omat keinonsa elpymiseen ja toteuttaa niitä. Levänneenä pystymme kohtaamaan työn haasteet ja toisemme paremmmin kuin väsyneenä. Hyvinvoivat esimiehet ja työntekijät heijastavat hyvää oloa ympärilleen.

Hyvät yöunet – työtä ja lepoa vuorotellen – vanhan tädin ohjeet pätevät nykyisissä töissäkin. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s