Ei saa jäädä paikalleen….pitää mennä eteenpäin

Itsenäisyyspäivän tienoilla esitetään elokuvaa Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Romaanista on jäänyt elämään monia lentäviä lauseita. Yksi ehkä tunnetuimmista ja käytetyimmistä on ”Ei saa jäädä tuleen makaamaan.”  En voi vastustaa kiusausta käyttää sitä nytkin, sillä se sopii tällä hetkellä niin hyvin Suomen tilanteeseen kuin myös moneen työpaikkaan. Ei saa jäädä paikalleen …..pitää mennä eteenpäin.

Sodan aikana suunta olikin varmasti hyvin selkeä. Päämäärä johon pyrittiin, oli vahvasti kaikkien tiedossa. Kun taisteltiin elämästä ja kuolemasta, eteenpäinmeno tarkoitti mahdollista hengissä pysymistä ja tavoitteen saavuttamista. Täytyi uskoa ja toivoa, että vaikeuksista huolimatta kannatti jatkaa vaikka ryömimällä. Tie oli raskas, mutta yhteiset ponnistukset auttoivat  jatkamaan myös tappioiden jälkeen. Kaikkia  tavoitteita ei silloin saavutettu, mutta tärkein silti voitettiin ja Suomi säilytti itsenäisyytensä. Siitä meidän on kiittäminen edellisiä sukupolvia. Heidän työnsä on vahva esimerkki meille, mitä on todellinen päämäärätietoisuus, sitoutuminen, yhteistyö ja valmius kestää vaikeuksia yhdessä.

Ongelmiin ei kannata juuttua

Maailma on muuttunut ja toivottavasti kenenkään ei tarvitse enää kokea vastaavaa. Silti aiempien sukupolvien ponnistelut on hyvä muistaa, kun kohtaamme vaikeuksia työssä tai muualla. Niistä voimme oppia jotain tärkeää. Työpaikallakaan ei kannata juuttua hankaliin tilanteisiin. Ei ongelmista valittamiseen, kateuteen, syyllisten etsimiseen tai virheisiin. Ongelmien pohtimisella emme voi saavuttaa mitään. Ne on joko ratkaistava tai jätettävä taakse. Tuleen ei voi jäädä makaamaan. Miten osuva ilmaus tuo onkaan!

Kun tietää, mihin on menossa ja on sinnikäs, voi löytää perille.

Kun tietää, mihin on menossa ja on sinnikäs, voi löytää perille.

Kohti selvää päämäärää sinnikkäästi

Suunta täytyy muuttaa taaksepäin katsomisesta eteenpäin ja voimavarat on kohdennettava uuteen päämäärään.  Työpaikalla tämä tarkoittaa päämäärän selkeyttämistä, tavoitteiden kirkastamista, valmiutta ponnisteluihin ja yhdessä tekemiseen. Tavoitteiden saavuttaminen mahdollistuu halun ja innostuksen kautta. Jos päämäärä koetaan yhteiseksi, sen eteen ollaan valmiita tekemään työtä. Silloin jokaisen täytyy tehdä oma osansa. Yhdessä tekemällä voi myös säilyttää uskon ja toivon päämäärään pääsemisestä. Kaikkia tavoitteita ei ehkä saavuteta ja tappioitakin täytyy sietää. Siitä huolimatta  pitää pysyä sinnikkäästi liikkeessä ja  mennä eteenpäin.

Martin Luther Kingin sanoin: ”If you  can’t fly then run, if you can’t run then walk, if you can’t walk then crawl, but whatever you do you have to keep going forward.” 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s