Taksvärkkipäivä opettaa nuorille työtä ja arvoja

Sain joulun alla taksvärkkiläisen avukseni. Piti miettiä, mitä työtä yläasteikäiselle voi tarjota ja kuinka paljon hän on valmis tekemään. Kiinnosti nähdä, kuinka motivoitunut nuori on tulossa.  Koululainen oli itse kysynyt taksvärkkipäiväksi työpaikkaa ja jonkinlainen sopimus siitä oli solmittu. Ainakin oma-aloitteellisuutta löytyi.

Akuuteinta apua kaipasin siivoukseen, joka ei olisi pelkkää papereiden järjestelyä, vaan ihan kunnon siivousta. Annoin ohjeita ja esitin toivomuksen työn laadusta. Nuori tarttui yllättävän positiivisella otteella työhön ohjeet saatuaan. Vielä yllättyneempi olin, kun melkoisen nopeasti pyydetyn työn tehtyään, nuori tuli kysymään: Mitä voin tehdä seuraavaksi? Lähti takaisin työhön, teki tehokkaasti, ei ottanut kännykkää esiin, eikä näyttänyt myöskään ikävystyneeltä. Siis ihan niin kuin kunnon työntekijä tekee. Motivoituu itse ja hoitaa työnsä. 

Lounastauolla istuimme yhdessä ja keskustelimme työstä ja taksvärkin merkityksestä. Paitsi että yksikin päivä voi opettaa nuorelle työntekemistä ja työn arvostusta, taksvärkkipäivä opettaa myös vapaaehtoistyön merkitystä. Vastuun kantamista ja auttamista. Sitä, että tehdään joskus jotain toisten hyväksi. Se muistuttaa, että kaikilla ei ole niin hyvin asiat kuin meillä. Tekemällä työtä yhden päivän koululainen voi vaikuttaa koulutuksen parantamiseen kehitysmaassa. Osa vanhemmista oli kuulemma maksanut taksvärkkisumman, muttei edellyttänyt nuorelta työpaikan hakemista tai edes työntekoa kotona. Niinkin voi tietysti tehdä. Silloin näiltä nuorilta jää tällainen kokemus saamatta.

Nuo ret tarvitsevat kokemusta oikeasta työstä.

Nuoret tarvitsevat kokemusta oikeasta työstä.

Nuori ihminen on herkkä oppimaan. Kannatan kaikenlaisia tapoja, joilla nuoret tutustuvat oikeaan työhön. Silloin voi oppia, miten jokaiseen työtehtävään kannattaa suhtautua vakavasti ja tehdä parhaansa siinä. Oma myönteinen asenne työn aloittamisessa vaikuttaa myös työn onnistumiseen ja siitä tulevaan tyydytykseen. Kaikkia työtä voi oppia arvostamaan. Tällaisella nuorella on jo pieni kokemus siitä, miten työhön kannattaa suhtautua. Valmiudet tarttua töihin joskus myöhemminkin kasvavat pienten kokemusten myötä. Nuori työntekijä onnistui ja sai työstään kiitosta. Ennen kuin hän lähti iloisena kavereitaan tapaamaan, hän totesi siivoustyön olevan kyllä aika raskas työ.

Olen ylpeä nuoren tekemästä työstä ja maksan mielelläni palkan Opettajat ilman rajoja– työhön. Yksi nuori on taas yhtä kokemusta ja yhtä arvopohdintaa rikkaampi. Jotain ehkä jää itämään tällaisista kokemuksista. Ainakin hyvä mieli työnantajalle, joka sai yllättävän työpanoksen koululaiselta. Kiitos Lauttasaaren yhteiskoululle! Taksvärkkipäivä näin joulun alla on hieno juttu!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s