Luovuus vai tehokkuus työssä – Pitääkö valita jompikumpi?

Neurologi, aivotutkija Kiti Müller siirtyi Työterveyslaitokselta Nokia Technologies-yritykseen medical expertiksi. On mielenkiintoista nähdä, millaisia muutoksia aivotutkija saa aikaan insinöörien työhön.  Ehkä Nokialla nousee uusia innovaatioita tavassa tehdä työtä ja kehittää työympäristöjä sellaisiksi, että ne vahvistavat työntekijöiden luovuutta. Varmasti aivotutkijan tietoa voidaan käyttää hyödyksi ja uskalletaan kokeilla toisenlaisia työntekemisen tapoja. Tutkija viittaa myös esim. ruuan merkitykseen. Ehkä muutoksia tulee myös työpaikkaruokailuun.

Müller puhuu luovuudesta ja kiireestä työssä sekä niiden yhteensopimattomuudesta. ”Kiireessä on mahdotonta olla luova. Müller kannattaa työpaikalla hengailua, joka tarkoittaa vapaata oleskelua ilman aikatauluja.” (Helsingin Sanomat 5.1.2015)  Monella on mielikuva nokialaisten kiireisistä aikatauluista ja pitkistä työmatkoista ulkomaille. Millaisilla muutoksilla kiire saadaan hallintaan ja miten ajatusta työpaikkahengailusta tullaan toteuttamaan Nokialla? Niistä olisi mielenkiintoista kuulla jatkossa. Lisääntyykö luovuus Nokialla ja voivatko työntekijät paremmin kuin ennen? Miten luovuuden lisääntyminen näkyy? Työpaikkahengailua, vaikkakin se tutkijan mukaan on hyödyllistä, täytynee yrityksessä voida perustella ja ehkä juuri työn tulosten paranemisella. Luovuuden täytyy synnyttää jotain tärkeää työhön ja yritykselle. Sellaisenaan ilman todistettavaa hyötyä työpaikalla hengailua ei ihan helposti voi markkinoida kaikille työpaikoille.

Uuden luominen edellyttää vapautta ajattelussa ja tekemisessä.

Kuinka paljon työpaikoilla on tietoa, millaisin toimin voidaan mahdollistaa luovuuden lisäämistä työssä?

Helsingin Sanomien mukaan ”Mülleria  ovat sapettaneet poliitikkojen puheet tehojen ja tuottavuuden lisäämisestä.  Aivotutkija tietää, etteivät tehokkuus ja luovuus istu yhteen.” Tuskin kuitenkaan pelkällä luovuudella rakennetaan yrityksiä tai tätä maata?  Tarvitaan myös tehokkaita ja työhönsä sitoutuneita työntekijöitä. Työn tuottavuus ja kannattavuus kiinnostaa niin yrityksiä kuin poliitikkojakin. Varmasti Nokiallakin odotetaan luovuuden lisääntymisen myötä uusien innovaatioiden tuovan lisää tulosta ja tehokkuutta liiketoimintaan. Näin ainakin olettaisi. Vai tarkoittaako Müller, että puheet tehojen ja tuottavuuden lisäämisestä ahdistavat ihmisiä? Ja kun ahdistus kasvaa, luovuus katoaa, eikä tulosta tule vaikka tekemisen määrää kuinka lisätään.

Aivotutkimus antaa kiinnostavaa tietoa työelämän kehittämiseen jatkossa. Nyt jo tiedetään tutkimusten mukaan, että työhyvinvointi vaikuttaa myönteisesti yrityksen tulokseen. Ehkä näin tapahtuu myös, kun lisääämme luovuutta työssä ja löydämme ihmiselle sopivia työntekemisen tapoja. Kun luovuudelle annetaan tilaa työelämässä, sen ei tarvitse eikä se saa olla vastakohta tehokkuudelle. Päinvastoin. Yritykset pärjäävät vain, jos työ on tuottavaa. Se hyödyttää myös maatamme. Yhteisestä hyvästä tässäkin on kysymys.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s