Tuunaa itsellesi mielekäs työ joko itse tai esimiehen avustuksella

Työ on innostavaa, jos työntekijä pystyy käyttämään omia vahvuuksiaan ja osaamistaan. Entä sitten, jos työ ei tunnukaan mielekkäältä, tai innostus työtä kohtaan katoaa? Silloin työntekijöiden pitää ottaa vastuu omasta motivaatiostaan. Työtään voi itsekin tuunata mielekkyyden lisäämiseksi. Näin kehottaa  Työterveyslaitoksen tutkija Lotta Harju, jota haastateltiin YLEn Aamu-tv:ssä 28.1.2015 Työn tuunaaminen tarkoittaa työntekijän oma-aloitteisia toimia, jotka tähtäävät työn sisällön ja työtapojen muuttamiseen mielekkäämmäksi. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa tarkasteltiin yli 11 000 suomalaisen tylsistymistä työssä. Tylsistymisellä tarkoitetaan, ettei työntekijä pysty käyttämään työssään omia vahvuuksiaan mielekkäällä tavalla. 

Mitä työntekijä voi tehdä ? 

Motivaatio työhön ei ole välttämättä pysyvä olotila, vaikka työn kokisi yleensä kiinnostavana. Se täytyy löytää itsestään joka päivä uudelleen. Miten tänään motivoidut niihin töihin, jotka sinulla ovat edessäsi? Millaisin keinoin voit lisätä omaa motivaatiotasi? Työ voi tulla mielekkääksi, kun muutat suhtautumistasi siihen ja alat itse etsiä sinulle sopivia keinoja päästä käyttämään omia vahvuuksiasi ja kykyjäsi työssä.

Tutkija Lotta Harju ehdottaa jokaista miettimään, miten omia vahvuuksia tai kiinnostuksen kohteitaan voisi yhdistää työhön. Jos kyse on siitä, että kaipaat enemmän haasteita, voit kokeilla kehittää omaa osaamistasi eri tavoilla.

Omasta motivaatiosta täytyy ottaa itse vastuuta ja tehdä jotain työn mielekkyyden liäämiseksi.

Työntekijän täytyy ottaa itse vastuuta motivaatiostaan ja tehdä jotain työn mielekkyyden liäämiseksi.

Mitä esimies voi tehdä?

  • Säilytä aina avoin keskusteluyhteys jokaisen työntekijän kanssa. Ole kiinnostunut, mikä työntekijää motivoi ja innostaa. Kuuntele, miten hän haluaa kehittyä ja mitä hän odottaa sinulta esimiehenä. Jos tunnet työntekijöiden vahvuudet  ja kiinnostuksen kohteet, voit antaa jokaiselle sopivia haasteita. 
  • Organisoi yksikön työt yksilöiden vahvuuksia hyödyntäen. Jos työntekijä pääsee käyttämään kykyjään, motivaatio ja innostus työhön kasvavat. Hyöty on molemminpuolinen. Yrityksen ei kannata jättää käyttämättä yhdenkään työntekijän vahvuuksia ja kykyjä. 
  • Vahvista työyhteisössä ilmapiiriä, jossa uskalletaan puhua avoimesti ja jossa innostetaan oma-aloitteeseen työn kehittämiseen. Innostava ilmapiiri tukee yksilöitä kehittämään omaa ja yksikön työtä. 

Yrityksillä on tuskin varaa antaa kenenkään tylsistyä työssään. Siksi mielekäs työ täytyy olla jokaisen työntekijän työn tavoitteena. Turhautuminen on kaikille joskus luonnollista. Sellaiseen olotilaan ei kuitenkaan voi jäädä pitkäksi aikaa, vaikka ei kokisikaan työtään innostavaksi.  Parempi vaihtoehto tylsistymiselle on tuunata mielekäs työ itse tai yhdessä esimiehen kanssa. Siitä hyötyvät niin työntekijät kuin yritys.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s