Paraneeko työhyvinvointi, jos istumatyötä muutetaan liikkuvaksi?

Olemmeko menettäneet kykymme tunnistaa itse omaa hyvinvointiamme? Tätä jäin miettimään, kun luin pitkäaikaisen istumisen haitoista. Tutkimusten mukaan istuminen tappaa meidät ennen aikojaan. Hälytyskellomme  eivät soi, vaikka Istumme aivan liian paljon yhtäjaksoisesti työssä ja vapaa-aikana. Laskin, että itsekin istun joinain työpäivinä puoli vuorokautta, eikä se tunnu missään. Olen tottunut jatkuvaan istumiseen. Vaihdan kyllä päivän mittaan eri tuoleja ja istun usein eri asennoissa. Elpymisliikuntaakin muistan tehdä silloin tällöin, pidän taukoja ja harrastan vapaa-ajalla kohtuullisesti liikuntaa. 

Kykymme tunnistaa istumisen kielteisiä vaikutuksia elimistöömme on armottomasti heikentynyt. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat edelleen suuren osan työntekijöiden sairauspoissaoloista, vaikka ergonomiaan on kiinnitetty huomiota työpaikoilla. Ihmisiä on innostettu liikkumaan, ja yritykset ovat tukeneet vapaaehtoisia liikuntaharrastuksia. Se ei näytä riittävän. Meidän pitää olla valmiita vähentämään tuntuvasti päivittäistä istumistamme.  

Ehkä nyt on aika muuttaa perinteisiä työn tekemisen tapoja. Entä jos emme enää tekisikään kaikkea istuen? Olisiko mahdollista suoriutua ainakin osasta työstä muulla tavalla? Vaikka liikkumalla?  Hyvinvointiamme lisäävä muutos on pakko toteuttaa, ellemme halua nääntyä istumisen kuorman alle.

Nykyajan työvälineet mahdollistavat työntekemisen missä vaan.

Nykyajan työvälineet mahdollistavat työntekemisen missä vaan.

Jotain tarvitsisi tehdä – siispä ideoimaan tapoja, joilla vähennetään istumista työssä

  • Kokoukset ja palaverit voisi pitää ainakin osittain seisten tai kävellen. Kävellessä on helpompi puhua vaikeimmistakin asioista kuin työpöydän äärellä. Luovuus  saattaisi  lisääntyä kävelyn myötä, kun aivot aktivoituisivat eri tavalla. Voi mennä tarpomaan ulos tai  voi kävellä vaikka työpaikan portaita ylös ja alas. Samalla kuntokin kohenee. Kävelypalavereista on jo kokemuksia  joillain  työpaikoilla. 

  • Tietokoneet ovat kehittyneet sellaisiksi, että ne mahdollistavat liikkumisen. On kevyet  läppärit ja tabletit, joita voi helposti kuljettaa mukanaan. Välillä voisi pysähtyä jonkun pöydän ääreen kirjoittamaan, vaikka seisten. Entä saneluohjelman hyödyntäminen? Jotkut työtehtävät voisi aivan mainiosti tehdä kävellen ja käyttää sanelua. Näin kerran ravintolassa tarjoilijalla iPadin kiinnitettynä ranteeseen. Sellaista voisi hyödyntää muuallakin ja lähteä vaikka ulos tekemään töitä kävellen.

  • Kannattaako ketään enää laittaa työssä istumaan yhden työpöydän ääreen omaan soppeensa? Vaikka pöydän ja tuolin asentoa voisi säädellä päivän mittaan, sitä ei useinkaan tule tehdyksi. Olisiko mielekkäämpää vaihtaa paikkaa ja asentoa päivän mittaan vaihtamalla eri työpisteitä? 

  • Työtiloissa voisi olla erilaisia tasoja ja tuoleja, joissa on mahdollista tehdä työtä välillä seisten, välillä istuen tai miksei vaikka toisinaan lepoasennossa. Sitäkin on jo kokeiltu jossain. 

  • Työpäivän voi myös tauottaa kävelylenkillä tai kuntosalilla. Tai jos ei muuta niin kävellä kauemmas lounaalle. 

  • Ja jos työpäivän aikaan on istunut paljon, kannattaa vapaa-aikana tehdä jotain aivan muuta, lähteä vaikka liikkumaan. 

Tehdään työstä liikkuvaa ja lisätään arkiaktiivisuutta. Hyvät ideat istumisen välttämiseen ovat tervetulleita, jos niiden avulla pystytään vähentämään tuki- ja liikuntaelinvaivoista aiheutuvia  sairauspoissaoloja. Hyvinvointia voi lisätä työpaikalla kokeilemalla erilaisia työntekemisen tapoja. Vastuu hyvinvoinnista on jokaisella, ja työmuutosten lisäksi kannattaa liikkuminen ottaa tavaksi vapaa-ajallakin. 

Liity mukaan talkoisiin ideoimaan ja toteuttamaan liikkuvaa työntekemisen tapaa! 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s