Johtajuutta ja vastuuta voi jakaa työntekijöille – aina ei tarvita esimiestä

Vincit Oy:n Utopia-hanke sai vuoden henkilöstöteko-palkinnon, jonka Henry Ry ja Ilmarinen jakavat vuosittain. Vincit Oy:ssä haluttiin lisätä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia omaan uraansa ja hyvinvointiinsa sekä vahvistaa jokaisen työn merkityksellisyyttä.  Hankkeeseen otettiin kaikki mukaan ideoimaan ja etsimään ratkaisuja sen sijaan, että olisi lähdetty liikkeelle esimiestyön kehittämisestä kuten useimmiten on tapana. Näin Ideoinnin tuloksena päätettiin luopua kokonaan hallinnollisista esimiehistä ja entiset tittelitkin poistettiin. Vincitillä tehdään projektityötä. Johtajuutta ja vastuuta siirrettiin organisaatiossa jokaiselle.  Rohkeaa ja ennakkoluulotonta! Ja myös tuloksellista. Vincitillä työtyytyväisyys on lisääntynyt ja tulokset ovat kaksinkertaistuneet vuodessa.

Tällaiset esimerkit kannustavat. Uutta ajattelua tarvitaan johtamiseen. Ihmiset saattavat tietää itse, millä tavalla työtä ja johtamista kannattaa toteuttaa. Mikä saa heidät voimaan hyvin ja tekemään parhaansa työssään. Ja myös miten esimiestyö tukee tai ei tue heitä työssä onnistumisessa. Kyllä tässäkin hankkeessa varmasti pohdittiin, miten esimiestyö oli toteutunut, ja mitä hyötyä työntekijät olivat kokeneet saavansa siitä. Kun yrityksessä uskalletaan antaa  kaikille mahdollisuus vaikuttaa, lopputuloskin voi olla yllättävä. Vincit Oy:ssä hallinnollisista esimiehistä luopumisen ei tarvitse tarkoittaa, että esimiestyö olisi yrityksessä epäonnistunut. Projektityössä hallinnollisen esimiehen merkitys voi jäädä etäiseksi. Jos työntekijät kokevat, ettei esimiestä tarvita, se kannattaa ottaa vakavasti. He ovat silloin valmiita ottamaan itse vastuuta johtamisesta.

Menestyvässä tiimissä jokainen johtaa itseään ja ottaa vastuuta omasta ja ryhmänsä hyvinvoinnista ja onnistumisesta.

Menestyvässä tiimissä jokainen johtaa itseään ja ottaa vastuuta omasta ja ryhmänsä hyvinvoinnista ja onnistumisesta.

Olemmeko liiaksi juuttuneet vanhoihin johtamisrakenteisiin ja pidämme niitä itsestäänselvyyksinä? 

Työtekemisen tavat ovat muuttuneet ja niin myös työntekijät. Vaikka esimiestyötä on kehitetty ihmisten johtamisessa, johtaminen ei ole aina uudistunut työn muutoksen mukana. Yhteisöllinen johtaminen ja jaettu johtajuus ovat vielä uusia ja vähän kokeiltuja. Nykyäänkin esimiehen asemavalta (”ylempänä oleminen”)  voi korostua työntekijöiden mielessä kielteisenä. Erilaiset tittelit voivat entisestään pönkittää asemavallan merkitystä. Onko niin, että vanhat mielikuvat pomoista elävät edelleen työelämässä?  Osa esimiehistä on myös korostanut johtamistavassaan asemavaltaansa, kun arvovaltaa tai vuorovaikutustaitoja ei ole ollut riittävästi. Siitä on jäänyt pomoilun maku.

Johtaminen on  kaukana pomottelusta. Tänä päivänä monessa työssä ryhmän tulos ratkaisee, ja paras  tulos voidaan saavuttaa hyvällä yhteistyöllä. Jokaisen oman itsensä johtaminen ja yhteisöllinen johtaminen ryhmässä ovat tärkeitä. Vastuuta voi jakaa, jos ihmiset ovat valmiita sen vastaanottamaan. Yhteisöllinen johtaminen edellyttää tietysti, että yrityksessä on luotu selkeät tavoitteet ja vastuut.  Silloin on varaa myös vähentää esimiesten määrää. Vincit Oy:n hanke osoitti, että työhyvinvointi voi lisääntyä ja tulokset parantua, kun työntekijöitä arvostetaan ottamalla heitä aidosti mukaan työnsä kehittämiseen.  Tällä tavalla voi syntyä uusia tapoja toteuttaa jaettua johtamista muuallakin. Onnea Vincit Oy:lle!

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Johtajuutta ja vastuuta voi jakaa työntekijöille – aina ei tarvita esimiestä

  1. Paluuviite: Työn ja johtamisen mallit vaativat uudistamista | Seija Milicevic, WorkBest Oy

  2. Paluuviite: Rohkea johtaja suosii luovuutta | Seija Milicevic, WorkBest Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s