Parhaat johtajat saavat parhaat työntekijät

”Esimieheni uskoi osaamiseeni ja luotti minuun. Se vaikutti siihen, että saavutin sellaiset tulokset, joihin en olisi ikinä uskonut pystyväni.” Näin eräs työntekijä kuvaili kokemuksiaan hyvästä esimiehestään.  Parhailla esimiehillä on parhaat työntekijät.  Eikä vain siksi, että he ovat osanneet rekrytoida parhaat työntekijät, vaan siksi että he ovat mahdollistaneet omalla johtamisellaan työntekijöidensä onnistumisen. 

Parhaat johtajat näkevät työntekijöissään vahvuuksia ja uskovat heidän kykyihinsä. He saavat johtamistavallaan esiin työntekijän motivaation, sitoutumisen ja innostumisen omaan työhönsä. Näin työntekijät yltävät hyviin työtuloksiin. Voisi siis sanoa, että esimies saa juuri niin hyvät työntekijät kuin hän omalla toiminnallaan ansaitsee. Osaamisellaan, kyvyillään johtaa ja vuorovaikutustaidoillaan.

Leadership concept

Mikä tekee esimiehestä parhaan?

Hyvä johtajuus alkaa itsestä 

Johtamistyyli perustuu esimiehen omiin arvoihin ja ihmiskäsitykseen. Jos esimies arvostaa työntekijöitä ihmisinä, hän kohtelee heitä hyvin. Hyvä johtaja ei pyydä työntekijöitä tekemään enempää kuin mihin olisi itse valmis. Uskottavuus syntyy siitä, että esimies pitää lupauksensa, hänen sanansa ja tekonsa vastaavat toisiaan. 

Pystyy osoittaamaan tien 

Parhaat johtajat osaavat välittää työntekijöille vision ja suunnan, mihin ollaan yhdessä menossa. Päämäärän on oltava kirkas ja selkeä kaikille. Jokaisen työntekijän täytyy olla selvillä, miten oma työ littyy yrityksen päämäärään, ja millaisiin tavoitteisiin itsekunkin pitää päästä.  

Uskoo ihmisiin 

Hyvä esimies uskoo aidosti,  että työntekijät voivat tulla yhä paremmiksi työssään. Hän haastaa heitä parhaisiin suorituksiin, ja innostaa heitä keksimään uusia oivalluksia. Riskejä ei tarvitse pelätä, vaan niihin päinvastoin rohkaistaan. Riskinotto mahdollistaa uusien innovaatioiden keksimistä. Se merkitsee myös sitä, että virheet otetaan positiivisesti ja niistä opitaan. 

Mahdollistaa onnistumisia 

”Harvat asiat auttavat yksilöä enemmän kuin se, että hänelle annetaan vastuuta ja häneen luotetaan ” Booker T. Washington 

Kun esimies luottaa työntekijöihin, hän uskaltaa antaa vapauden heille työntekemiseen, ja näin vahvistaa itsenäistä päätöksentekoa. Se tukee paitsi työn kehittämistä myös työntekijän omaa kehittymistä. Yksilön onnistumisen lisäksi pyritään yhteisölliseen onnistumiseen.

Rohkaisee menestymään 

Hyvä esimies huomaa jokaisen edistymisen. Hän arvostaa työntekijöiden saavutuksia ja sitä, että he pyrkivät parhaaseen tulokseen.  Esimies rohkaisee työntekijöitä  eikä säästele tunnustusten antamisessa. Palaute ja kannustus on jatkuvaa ja rehellistä. Menestystä ja voittoja juhlitaan yhdessä. 

Jokainen esimies päättää itse, millaiseksi johtajaksi hän haluaa tulla. Pelkkä halu ei tietysti riitä tekemään johtajasta parasta. Täytyy olla itse valmis suunnittelemaan, miten omaa johtajuutta aikoo kehittää.  Ja myös toteuttaa suunnitelma. 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.