Esimiehen pohjavire vaikuttaa työntekijöihin innostavasti tai latistaen

Esimies, millaisella tuulella olet enimmäkseen?

Oletko iloinen, toiveikas ja innostunut vai ärtyisä, huolestunut ja epäluuloinen? Vai jotain muuta?

Pohjavire vetää ihmistä voimakkaasti sen mukaisiin ajatuksiin ja tunteisiin.  Ja ikään kuin huomaamatta ne johtavat ajatusten mukaiseen käyttäytymiseen. Vaikutus näkyy työpäivän aikana siinä, miten esimies kohtaa ihmiset,  ja miten hän asennoituu työtilanteisiin.

Hyvällä vai huonolla tuulella – esimiehen käyttäytyminen on erilaista

 

Mitä useammin esimies on tietyllä tuulella, siitä tulee yhä pysyvämpi olotila. Silloin katsoo, kokee ja tulkitsee asioita sellaisen pohjavireen kautta. Myönteisenä näkee työssä ja työntekijöissä mahdollisuuksia, ja voi luoda innostavaa ilmapiiriä ympärilleen.  Sen sijaan ärtyisänä ajatukset pyörivät huolissa tai uhkissa, ja silloin siirtääkin ehkä huomaamatta pelon ja epävarmuuden ilmapiiriä toisille. Tai ainakin saa työntekijät Ikävystymään, tai voimaan huonosti. Ja työnteko kärsii. 

Muistan yhden esimiehen, joka tuli silloin tällöin pahalla tuulella töihin. Työntekijät vaistosivat sen jo  aamulla hänen askeleistaan ja muista eleistään. Se sai työntekijät varuilleen. He viestittivät toisilleen nopeasti esimiehen tilanteen, ja välttelivät häntä tuon päivän aikana parhaansa mukaan. Näin säilyi jonkinlainen rauha, vaikka ikävä jännityksen tila haittasi. Se oli tapa selviytyä esimiehen pahantuulisista päivistä. Onneksi niitä ei ollut montaa kuukaudessa, mutta silti ne loivat epävarmuuden hengen työyhteisöön. Koskaan ei voinut tietää, miten esimies reagoi seuraavalla kerralla. 

Positiivinen vai negatiivinen

Esimies on vastuussa, millaisen käyttäytymisen hän valitsee, ja millaiset seuraukset sillä on työhön.

Esimiehen hyvä tai huono tuuli vaikuttaa niin tuloksiin, työtehoon ja luovuuteen kuin stressin, pelon ja epävarmuuden syntymiseen. Esimies joko innostaa tai latistaa työntekijöitä. Siksi esimiehen on hyvä tiedostaa oma pohjavireensä ja sen heijastus ihmisiin työssä. Eikä vain tiedostaa, vaan pyrkiä myös vaikuttamaan itseensä ja olotilaansa. Esimiehen kannattaa asettaa tavoitteekseen hyvällä tuulella oleminen joka päivä.

Miten esimies voi muuttaa pohjavirettään?

 

  • Pysähdy hetkeksi ja pohdi, millä tuulella olet ollut työssä useimmiten viime aikoina. 
  • Havahdu huomaamaan , miten pohjavireesi on vaikuttanut sinuun ja ympäristöösi. Oletko käyttäytynyt innostavasti vai latistavasti?
  • Mieti, millaisella tuulella haluat olla enimmäkseen. Mitä hyötyä itselle, läheisillesi, työlle ja työntekijöille on siitä, jos lisäät hyvällä tuulella olemista.
  • Kehitä itseäsi. Keino voi löytyä hiljaisesta mietiskelystä, tai omien ajatusten peilaamisesta toisen ihmisen kanssa. Siinä työnohjaus tai valmennus voi tarjota turvallista apua johtajana kehittymiseen. Kun esimies tulee ajatuksineen ja tunteineen kuulluksi, hän voi muuttaa käyttäytymistään. Silloin ei tarvitse purkaa huonoa tuulta työssä tai kotona. 

Tyyneksi ja myönteiseksi ihmiseksi voi opetella. Ajatuksia ja tunteita kannattaa ohjata palvelemaan itseä ja muita. Näin esimies välttää käyttäytymistä latistavasti.  Hyvällä tuulella oleminen energisoi työpäivää ja innostaa työntekijöitä. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s