Miksi puhumme niin harvoin työnilosta?

” Työ on ilomme, laiskuus intohimomme.” Tässä vanhassa sanonnassa on kiteytettynä hyvin tärkeät asiat. Jos työtä on tehnyt ilolla, voi sitten laiskotellakin ihan luvalla, ja myös nauttia siitä. Joutilaana oleminen lisää luovuutta,  ja työstä nauttiminen puolestaan energisoi. Eli voisi olettaa, että hyvä annos kumpaakin tuottaa työssä hyvän tuloksen ja tyytyväisen olon tekijälle. 

Onko työstä tullut taakka? 

 

Mediassa on viime aikoina kerrottu erilaisista työelämän tutkimuksista. Yllättävän paljon kerrotaan työn aiheuttamista haitoista. On tutkittu stressiä, kiirettä, ylisuoriutujia, työppöjä, työssä väsymistä tai tylsistymistä, sairaana työssä olemista ja lomalla töiden tekemistä. Huh huh!  Niitä lukiessa alkaa tuntua pakostakin, että työstä on tullut jonkinlainen taakka, joka vain kuormittaa ihmisiä. Työstä sairastutaan ja voidaan huonosti. Onneksi tämä ei ole ainoa todellisuus työelämästämme.  

En kiistä etteikö työssä olisi ongelmia, tai väitä että tutkimusten lähtökohtana olisi luoda negatiivisuutta. Useinhan tutkimuksissa tuodaan esiin ehdotuksia, mitä pitäisi tehdä ongelmien korjaamiseksi. Silti yleinen puhe vain helposti valikoituu työn haittapuoliin. Silloin voi unohtua kokonaan, mitä hyvää työ tuo ihmisille. Työ voi tuottaa myös iloa.

Työniloa voi itse rakentaa itselleen.

Työniloa voi itse rakentaa itselleen.

Työn hyvät puolet on nostettava esiin

 

Olisi varmasti hyödyllisempää, jos muutamme hieman näkökulmaa.  Tarkastellaankin kuormitusten sijaan välillä työn positiivisia puolia. Kuten esimerkiksi seuraavia kysymyksiä,  joita johtajien ja esimiesten on hyvä pohtia, ja joista tutkijoidenkin soisi innostuvan. Niistä voisimme oppia.

  • Mitä menestyneissä yrityksissä tehdään toisin kuin muissa? 
  • Millaiset asiat ovat auttaneet työntekijöitä onnistumaan työssä? 
  • Millainen johtaminen edistää menestystä ja auttaa innostumaan?
  • Yhteisöllisyyden merkitystä työntekemisessä
  • Millaisista asioista työssä syntyy työnilon kokemuksia? 
  • Miten hyvät työyhteisöt toimivat?
  • Työhyvinvointia vahvistavia tekijöitä työssä

Onneksi moni tuntee työniloa työstään. Se tulee oman ammattitaidon kehittymisestä, oppimisesta, onnistumisista, ja monille myös yhteisöllisyydestä, tekemisestä työtä yhdessä toisten kanssa. Kun nauttii työstään ja osaa käyttää vapaa-aikaansa palautumiseen, on hyvät edellytykset voida hyvin.

Kiiinitetään yhdessä  jatkossa huomiota työn hyviiin puoliin. Puhutaan enemmän onnistumisista ja innostumisesta kuin kuormittumisesta. Se energisoi meitä, ja antaa voimia ratkaista myös työelämän ongelmia yhdessä. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s