Toisten arvostaminen lisää positiivista yhteenkuuluvuutta työyhteisössä

Hyvä  käytös ja toisten arvostaminen unohtuvat joskus, tiedostamatta tai tietoisesti. Tällaista käytöstä nähdään poliitikkojen tv-keskusteluissa, kun jokainen osallistuja  haluaa saada eniten puheaikaa osoittaakseen omaa erinomaisuuttaan. Kaikki haluavat olla esillä samaan aikaan välittämättä toisista, eikä edes pyritä yhteiseen keskusteluun. Piikikkäillä, kovaäänisillä välikommenteilla sekoitetaan vastapuolen ajatus, ja saadaan negatiiviset tunteet heräämään ryhmässä. Ei kovin kaunista. Sitiä seuraa sitten puuroutunut puhetulva, josta kuulija ei ota mitään selvää. Tilaisuus muuttuu äänekkääksi ”ottelukomediaksi”, jonkinlaiseksi viihteeksi alkuperäisen tarkoituksen unohduttua.

Some-keskusteluissa näyttää käyvän ajoittain samalla tavalla. Hyvin aloitettu keskustelu ajautuu helposti ohi aiheesta. Pahimmassa tapauksessa kommentit saavat aikaan voimakkaita, negatiivisia tunteita, ja seurauksena on asiatonta nimittelyä. Somessa siedetään vähän räväkkäämpää keskustelua, mutta törkeyksien laukominen tai uhkailu ei  ole missään sopivaa. 

Kun negatiiviset tunteet saavat vallan 

 

Joskus  työpaikoilla sorrutaan syystä tai toisesta yllämainitun kaltaiseen, huonokäytöksiseen tunnekeskusteluun tai epäasialliseen some-kirjoitteluun. Tällaiset puheet vievät ajatukset pois työn  perustehtävästä, ja herättävät ihmisissä negatiivisia tunteita. Ne ovat jatkuessaan tuhoisia työn kehittämiselle, ammatilliselle kasvamiselle  ja työyhteisön  ihmissuhteille. Voimme nauraa ja arvostella tv-keskustelijoita, kun he puhuvat toistensa päälle, ja ovat tunteiden vallassa huomaamatta itse tekevämme joskus samaa. 

Toisia arvostava käyttäytyminen mahdollistaa jokaisen osallistumisen ja vahvistaa hyvää yhteistyötä.

Toisia arvostava käyttäytyminen mahdollistaa jokaisen osallistumisen ja vahvistaa hyvää yhteistyötä työyhteisössä.

On inhimillistä, että jotkut asiat saavat yhteisössä  tunteet valloilleen. Varsinkin jos osallistuja ei ole tietoisesti valmistautunut ottamaan vastaan erilaisia mielipiteitä ja pyrkimään rakentavaan keskusteluun toisten kanssa. Eriävät kannanotot herättävät negatiivisia tunteita, ja silloin tartutaan sanalliseen puolustukseen ja hyökkäykseen. Tunnetilassa asiallisuus ja hienotunteisuus voivat unohtua. Jos niin käy, tilanteet pitäisi voida käsitellä aina jälkeenpäin. Sellaista käytöstä ei ole syytä hyväksyä, eikä ottaa tavaksi. Työssä kannattaa tavoitella mieluummin toisia arvostavaa käyttäytymistä.  Se lisää työyhteisön positiivista yhteenkuuluvuutta. 

Miten jokainen voi rakentaa ihmistä arvostavaa ilmapiiriä työpaikalle 

 

  • Kuuntelemalla toisten erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä, ja yrittämällä ymmärtää heidän sanomaansa. 
  • Hillitsemällä haluaan puuttua toisten sanomisiin kesken kaiken. 
  • Hyväksymällä, että ihmiset ovat erilaisia. ”Moniäänisyys” kehittää työtä ja ihmisiä enemmän kuin samanmielisyys.
  • Antamalla kaikille asianosaisille mahdollisuuden osallistua tasavertaisesti keskusteluun.
  • Ottamalla vastuuta omalta osaltaan työpaikan ilmapiirin rakentamisesta. 
  • Pyytämällä anteeksi, jos on menettänyt malttinsa, ja sopimalla asianomaisten kanssa.

Tuskin poliitikotkaan työssään toimivat samalla tavalla kuin draamallisessa tv-keskustelussa. Ainakaan toivottavasti. Yhteistyö vaatii heiltäkin työtehtävissä toistensa kuuntelua ja keskinäistä arvostusta aivan kuten missä tahansa työpaikalla. Muuten eivät työt suju hyvin. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s