Muutos työssä pakottaa muuttamaan ajattelutapaa

Istuin autossa Helsingin tyypillisessä aamuruuhkassa, ja katseeni pysähtyi vierelläni olevaan kuorma-autoon. Auton sivussa oli teksti:   ”On helppoa muuttaa säilykepurkki haarukaksi, paljon vaikeampaa on muuttaa ihmisten ajattelutapoja.” Hieno ja ajatuksia herättävä teksti päivän alkuun. Auto oli Lassila & Tikanojan roskien kuljetusauto. Tuo teksti jäi mietittymään päivän ajaksi.  Kyseinen yritys hoitaa puhtaanapitoa, joten ehkä heidän tarkoituksenaan on pysäyttää ihmisiä miettimään vakavammin jätteiden käsittelyn ja lajittelun tarpeellisuutta. 

Kuinka totta onkaan, että fiksoidumme helposti ajattelutapoihimme. Ajatuksista on tullut tottumuksia, joita emme enää kyseenalaista. Ja jos niistä on tullut pysyviä asenteita, emme ole edes valmiita miettimään, että muuttaisimme niitä. 

Työelämässä joudumme yhä enemmän kohtaamaan muutostilanteita, jotka ravistelevat ajattelutapojamme.  Väistämätön muutos työssä pakottaa ihmistä muuttumaan.  Onneksemme tai onnettomuudeksemme, riippuu paljolti meistä itsestämme. 

Mitä jumiutuneemmat ja jyrkemmät asenteemme ovat, sitä kovemmin asennemuutos teettää töitä. Itse en mielelläni puhu muutosvastarinnasta työssä tapahtuvissa muutoksissa. Muuttuminen ”järisyttää” turvallisuutta, ja silloin ensimmäinen ajatus voi olla muutoksen torjuminen. ”En halua, tai en pysty muuttumaan”. Tunteet täytyy voida ilmaista ennen kuin pystyy avaamaan ajatuslukkojaan. Siihen tarvitaan yhteistä keskustelua ja toisten tukea. 

Ensireaktio muutokseen voi  olla jyrkkä torjuminen, kun ulkoinen muutos pakottaa muuttamaan omaa asennetta.

Jyrkkä torjuminen on ihmisen puolustuskeino, kun hän ei ole valmis kohtaamaan muutosta, ja muutttamaan omia  asenteitaan.

Muutosta helpottaa, jos

saa riittävästi tietoa uudesta asiasta

saa perusteluja asian tärkeydestä

kokee saavansa hyötyä muutoksesta

kykenee löytämään uuden näkökulman ja tarkoituksen asiaan

saa tukea omaan muutostyöhönsä 

Ajattelutapojen muuttaminen on mahdollista, vaikkakaan ei helppoa. Jokainen joutuu tekemään asennemuutoksen omassa mielessään itse. Kun siinä onnistuu, tulee hyvä mieli, ja muutokseen osaa suhtautua myönteisemmin. 

Kun olin nuori, käytimme kaverien kanssa usein sanontaa: ”Tänään olen tätä mieltä, mutta mikään ei estä minua muuttamasta mielipidettäni huomenna.” Tämän sanonnan voi tietysti ymmärtää monella tavalla. Minulle tuo lause jäi mieleen sellaisena, ettei ajatuksia kannata liiaksi lukita valmiiksi. Mieluummin kannattaa pitää silmät ja korvat auki kaikelle uudelle, olla kriittinen, ja kuunnella erilaisia ajatuksia. Näin voi säilyttää oven avoinna erilaisille vaihtoehdoille, ja on helpompi muuttua tarvittaessa. Muutos on sittenkin kasvamista, toivottavasti johonkin parempaan. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s