Hyvä johtaja mahdollistaa hyvän henkilöjohtamisen

Kaikki riippuu johtajasta, hän vastaa kokonaisuudesta. Johtajalla on langat käsissään yrityksessä. Hänellä on valta ja mahdollisuus vaikuttaa. Johtaja näyttää suunnan, mitä yrityksessä tehdään ja miten eletään.

Yritystä voisi verrata suureen orkesteriin, jossa on eri instrumenttien soittajaryhmiä. Johtaja on kuin kapellimestari, joka saa soittajat tulkitsemaan musiikkia johtajan valitsemalla tavalla. Taitavienkin musiikintekijöiden on vaikea soittaa harmonisesti yhtä aikaa isossa orkesterissa ilman loistavaa kapellimestaria. Vasta hyvä johtaminen mahdollistaa onnistuneen, yhdessä aikaansaadun lopputuloksen.

Hyvää johtajaa seurataan

 

Johtaja on auktoriteetti asemansa perusteella. Hyvällä johtajalla on asemavallan lisäksi arvovaltaa. Hän on johtaja, jota halutaan seurata.  Ei johtaja, jota on pakko seurata. Soittajat tietävät, että heidän kannattaa seurata orkesterinjohtajan merkkejä. Se on heidän onnistumisensa edellytys. Johtaja varmistaa kokonaisuuden, ja soittajat tekevät oman osuutensa hyvin ja oikeaan aikaan.  Näin yrityksen johtajakin käyttää valtaansa kuten kapellimestari tahtipuikkoa. Hänen päätöksistään ovat riippuvaisia niin esimiehet kuin työntekijätkin.

Kapellimestari hallitsee koko sinfonian, mutta ei osaa soittaa kaikkia instrumentteja. Hän luottaa soittajien osaamiseen.

Kapellimestari hallitsee koko sinfonian ja tietää, miltä sen pitää kuulostaa.  Hän ei osaa itse soittaa kaikkia instrumentteja, vaan luottaa soittajiensa osaamiseen.

Esimiesten johtaminen perustuu yrityksen johtamislinjaan

 

Johtaja vaikuttaa millaista johtamistapaa yrityksessä noudatetaan, ja vastaa johtamisen linjoista. Esimiehet perustavat oman johtamistyylinsä siihen linjaan. Johtajasta riippuu, miten hän arvostaa henkilöstöstrategian kehittämistä, ja millaisen painoarvon johtaja antaa henkilöjohtamiselle yrityksessä. 

On vaikea ajatella, että esimiehet voisivat omassa työssään valita toisenlaista johtamistapaa kuin mikä yrityksessä on hyväksyttyä. Jos henkilöstöstrategiaa ei ole tai se on puutteellinen esim. työhyvinvoinnin johtamisen osalta, esimieheltä puuttuu johtamisen työkaluja. Henkilöjohtamisen parantaminen on silloin aloitettava yrityksen ylimmän johdon linjauksista. HR tai esimiehet eivät yksin voi päättää johtamisen suunnasta, ellei johtaja ole delegoinut päätösvaltaa heille. Parhaimmillaan johtaja luo edellytykset hyvälle henkilöjohtamiselle ja esimiesten kehittämiselle yrityksessä, pahimmillaan jarruttaa sitä.

Luottamus johtajaan vahvistaa koko yrityksen johtamista

 

Henkilöstö odottaa johtajaltaan avoimuutta ja rehellisyyttä. Jos ylin johto nauttii esimiesten ja henkilöstön luottamusta, ihmiset ovat valmiimpia sitoutumaan yrityksen tavoitteisiin. Luottamuksen puuttuessa johdon päätökset saavat aikaan hämmennystä ja ristiriitoja. Esimiesten voi olla vaikea silloin yrittää paikata luottamuspulaa, koska se kohdistuu myös heihin. Jos johtajaan ei luoteta, ei ehkä luoteta myöskään esimiehiin.

Hyvä johtaja arvostaa, mahdollistaa ja vaatii esimiehiltä hyvää henkilöjohtamista koko yrityksessä. Näin hän saa kaikki mukaan tekemään töitä yhteisen päämäärän eteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s