Taitava esimies johtaa innostavasti myös vaikeissa tilanteissa

Voiko esimieheltä odottaa innostamista, kun yrityksen taloudessa menee huonosti? 
Miten esimies voi onnistua hoitamaan samanaikaisesti yt-neuvottelut, irtisanomiset, 
ja vielä innostaa työntekijöitä myönteiseen muutokseen? 
Mistä esimies saa itselleen tukea?

”Raha, raha, raha. Eikö työ ole enää tärkeää?” purki eräs asiantuntija pettymystään omalla työpaikallaan. Totta, talous on tiukalla monessa työpaikassa. Osa menettää työnsä, ja jäljelle jäävien on selvittävä pienenevillä resursseilla. Rahapuheelta ei voi nykyään välttyä. Silti jossain on vika, jos rahapuhe jää päälle. Taloudellisten rajoitusten pitäisi kääntää meidät puhumaan mieluummin työstä kuin että juutumme puhumaan rahasta. 

Mitä esimies voi tehdä?

1. Oman asenteen tarkastelu

Pohdi, miten itse asennoidut haastaviin tilanteisiin. Millaisia kokemuksia sinulla on vaikeuksien voittamisesta, ja millaisia tunteita ne herättävät sinussa. Menestymiseen ja innovatiivisuuteen pyrkivän on osattava kohdata myös epäonnistumisia ja vaikeuksia. Johtajuus punnitaan näissä tilanteissa. Muutos haastaa muuuttamaan ajattelutapoja ja luomaan uutta. Osaatko katsoa eteenpäin tulevaisuuteen?

2. Työntekijöistä välittäminen

Kuuntele työntekijöiden ajatuksia ja tunteita. Anna tukeasi ja osoita myötätuntoa työntekijöitä kohtaan. Pettymykset ja epävarmuuden tunteet on voitava ilmaista, mutta vellovasta, negatiivisesta puheesta ei hyödy kukaan. Työryhmän yhteisöllisyys joutuu muutenkin koetukselle.

Esimiehen johtamistaidot  joutuvat testiin vaikeissa tilanteissa. Epäonnistumisten jälkeen täytyy osata suunnata katse myönteisesti tulevaisuuteen.

Esimiehen johtamistaidot testataan vaikeissa tilanteissa. Epäonnistumisten jälkeen täytyy pystyä suuntaamaan katse myönteisesti tulevaisuuteen. 

3. Kaikkien osallistaminen 

Ota kaikki mukaan pohtimaan, miten tästä mennään eteenpäin. Muutos on työpaikalla yhteinen juttu. Talouden raamit asettavat vaatimuksia. Kun ne ovat selvillä, puheen suunta täytyy kääntää rahasta työntekemiseen.  Tilanne pakottaa tarkastelemaan työtä, koska entiseen tapaan ei ehkä pärjätä enää.

On ryhdyttävä miettimään, mitä voidaan tehdä. Ei, mitä ei voida tehdä.

  • Mikä on ydintoimintaa, sitä perustehtävää, joka täytyy hoitaa hyvin. 
  • Mitä työntekijät ja asiakkaat pitävät tärkeänä, ja mitä he arvostavat. 
  • Miten asioita voidaan tehdä toisella tavalla kuin ennen.
  • Millaisia halutaan olla nyt ja tulevaisuudessa. 

Muutos voi rohkaista uudenlaiseen ajatteluun ja innovaatioiden syntymiseen. Kun yhteisön energia saadaan suuntautumaan ratkaisujen miettimiseen, ollaan oikealla tiellä. Siinä taitava esimies voi olla innostajana.

4. Esimiehen tuki

Pidä huolta omista voimavaroistasi. Älä jää yksin, jos sinun on vaikea ylläpitää myönteistä asennetta, ottaa vastaan työntekijöiden tunteita, tai olla ratkaisukeskeinen tulevaisuuteen suuntaava johtaja.  Hae tukea omalta esimieheltäsi, vertaistukea kollegoilta tai tarvittaessa coachilta. Esimies näyttää suuntaa, eikä saa missään tilanteessa jarruttaa yhteisön myönteistä kehittymistä. 

”Success is the ability to go from one failure to another without losing enthusiasm.”   Winston Churchill

KOMMENTOI, OTA YHTEYTTÄ

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s