Millaista tarinaa työpaikallasi kerrotaan?

Tapasin yhtenä päivänä entisiä työtovereitani vuosien takaa. Siinä sitten yhdessä muisteltiin vanhoja aikoja, ja vaihdettiin kuulumisia. Aika pian esiin nousivat muistot joistain henkilöistä ja värikkäistä tapahtumista, niin hyvistä kuin huonoista. Kuka kertoi minkäkinlaista tarinaa, jota muut vahvistivat. Hyvät tarinat saivat hymyn suupieleen, mutta ikävämmät muistot toivat vieläkin tunteita ihmisissä esiin. Kyllä niistä oli kasvettu irti, oli löydetty selityksiä ja tarkoituksia. Osa tarinoista oli muokkaantunut uudestaan. Silti vanhat muistot koskettivat.

Kun  ajelin tapaamisesta kotiin, mietin tarinoiden vahvaa voimaa. Työpaikan ilmapiiri, koetut tunnustukset ja saavutukset kuin myös pettymykset ja loukkaukset säilyvät muistoissamme tarinoina. Kerromme niitä, ja vahvistamme omaa käsitystämme siitä, miten asiat olivat ja ovat. 

Kertoessamme  kokemuksistamme toisillemme luomme jatkuvasti uusia tarinoita. Ja kun puhumme niistä, rakennamme samalla käsitystä siitä todellisuudesta, jossa elämme. Se on yhtä totta meille kuin meidän kertomuksemme siitä, vaikka se tosiasiassa olisikin vain yksi näkökulma tapahtumaan. Jos itse välitän kertomuksen vahvasti toisille, he voivat hyväksyä tarinani edes etsimättä muuta näkökulmaa tapahtumalle. Näin vallitseva kertomus työpaikasta voi syntyä yhdestä tarinasta, jota muut vahvistavat. Tarina voi kertoa johtajista, työhteisöstä, tapahtumista, ilmapiiristä tai mistä tahansa työpaikan tilanteesta. 

Positiivinen ja negatiivinen puhe tuottavat erilaisia tunnetiloja

Puhe vaikuttaa kuulijoiden tunnetilaan. Vahvistamme puheillamme, millaista tunnetilaa haluamme luoda toisillemme. Jos puhumme negatiivisesti jostain asiasta tai henkilöstä, se luo negatiivista tunnetilaa, kun taas positiivinen puhe luo myönteistä emotionaalisuutta. Kielteinen puhe rajoitttaa ja sulkee, ja on itsekeskeistä. Positiivinen puhe sen sijaan avaa, nostaa kiinnostusta, ja rohkaisee. Siinä kuuluu toisten arvostaminen. 

Työpaikan vanha tarina voi elää, vaikka ihmiset vaihtuvat. Hyvää tarinaa kannattaa vahvistaa, kun taas huono tarina kannattaa vaihtaa parempaan.

Työpaikan vanha tarina voi elää, vaikka ihmiset vaihtuvat. Hyvää tarinaa kannattaa vahvistaa, kun taas huono tarina kannattaa vaihtaa parempaan.

Positiivinen vai negatiivinen kierre?

Työpaikalla niin esimies kuin työntekijät rakentavat omilla puheillaan kertomusta työyhteisöstä, ja samalla vaikuttavat toistensa tunnetilaan. Se tapahtuu joko tietoisesti tai tiedostamatta. Negatiiviset tarinat heikentävät yhteisöä, ja luovat epäluottamusta. Jos yhteisössä ylläpidetään kielteisiä tarinoita, niistä voi syntyä negatiivinen kierre. Ajan myötä työpaikasta tulee ikävä ja vaikea.  

Positiiviset tarinat vahvistavat, luovat uutta, ja lisäävät yhteisön rohkeutta.  Positiivinen kierre rakentaa myönteistä yhteisöllisyyttä ja voimaannuttaa. Myönteisyys energisoi ja innostaa. Silloin työpaikalla ollaan kiinnostuneita työstä, ja arvostetaan toisiaan. 

Tarina työpaikastamme on omatekoinen tuotoksemme. Onko se menestystarina, kyyninen kauhukertomus vai jotain muuta? Se riippuu meistä itsestämme. Tarinaa voi halutessaan aina myös muuttaa. Tulevaisuuden tarinoita kirjoitetaan tänään. 

Millainen tarina työpaikallasi on? Kannattaisiko tarinaa muuttaa?

KYSY JA KOMMENTOI

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s