Johtaminen muuttuu – käykö esimiestyö tarpeettomaksi?

Työn muutos on kovaa vauhtia käynnissä monella alalla. On selvää, että tässä muutoksessa myös johtaminen ja esimiestyö tulevat muuttumaan. Työntekijöiltä edellytetään nopeaa muutoskykyä, verkostoitumista, erilaisissa projekteissa sukkuloimista, ideointia ja tehokkuutta. Vanhat johtamismallit eivät välttämättä tuota lisäarvoa tällaiseen työhön varsinkaan, jos johtamisen ei koeta palvelevan työtä. Yrityksissä tarvitaan uusia, ennakkoluulottomia ratkaisuja myös johtamiseen. 

Elämme todella muutosten aikaa. Välillä tuntuu kyllä siltä, että Suomessa vielä nukutaan Ruususen unta monella työpaikalla verrattuna maailmalla tapahtuviin muutoksiin. Uudistumista pelätään, ja pidetään kiinni vanhoista tavoista. Silti muutos tulee kuitenkin eteen jonain päivänä. 

Mitä tapahtuu, kun hierarkia poistetaan?

Verkkokauppa  Zappos uudisti johtamistaan poistamalla päälliköt sekä esimiehet kokonaan, ja jättämällä vain ylintä johtoa yritykseen. Johtajuus, valta ja vastuu siirtyivät työntekijöille. Ei enää hierarkisia päätöksiä. Kaikki työntekijät ovat kumppaneita.  Muutoksen myötä reilut 200 ihmistä halusi lähteä vapaaehtoisesti pois yrityksestä.  En puutu sinänsä kyseisen yrityksen toimintamalliin, sillä en tunne koko tarinaa.  Totean vain että on hienoa, että jotkut yritykset uskaltavat kokeilla hierarkian poistamista. Holokratia on tätä päivää. 

Olen mielenkiinnolla seurannut niitä keskusteluja, joita Zappoksen uudistus on herättänyt. Moni tuomitsee armotta kokeilun epäonnistuvan. Kuinka ihmiset pystyvät työskentelemään tavoitteellisesti yrityksen päämäärän eteen, kun ei ole johtajia? Mennäänkö silloin omien mieltymysten mukaan? Pysyykö yhteinen päämäärä hallussa? Kuinka ihmeessä työntekijät pystyvät johtamaan itse itseänsä ja ryhmäänsä? Mahdotonta. jne. 

Holokratia on tapa rakentaa organisaatiosta autonominen verkosto jossa jokainen toimii kuten pienyrittäjä mutta jakaen samat tavoitteet ja arvot.

Holokratia on tapa rakentaa organisaatiosta autonominen verkosto, jossa jokainen toimii kuten pienyrittäjä, mutta jakaen samat tavoitteet ja arvot.

Pärjäävätkö työntekijät ilman esimiehiä?

Entä jos työntekijät ovatkin niin fiksuja, että hoitavat hommansa hyvin? Jos he osoittautuvatkin sellaisiksi, jotka osaavat käyttää valtaansa vastuullisesti. Tottakai se vaatii jokaiselta hyvää oman itsensä johtamista. Entä jos hierarkian poistamisella onkin positiivinen vaikutus yrityksen menestykseen? Pitääkö esimiesten ja johtajien muuallakin alkaa  pelätä, että heidän työnsä on vaarassa? Tarvitaanko sitten enää esimiehiä?

Tulevaisuus näyttää, miten esimiestyön käy. Johtamista tarvitaan kyllä, mutta johtavatko ihmiset itse itseään, vai johtavatko heitä esimiehet, se nähdään tulevaisuudessa. Johtamisen muutokseen voi varautua. Esimiehet voivat kukin tahollaan miettiä, tukeeko oma johtamistapa innostavaa, uutta työkulttuuria. Sellaista, jossa johtajuutta ja osaamista jaetaan. 

Esimiehen ei pitäisi omassa roolissaan nytkään enää korostaa hierakista asemaa, vaan ottaa työntekijät kumppaneiksi. Esimies voi olla enemmän avuksi työskentelemällä coachina, joka sparraa ja innostaa työntekijöitä saamaan parhaansa esiin. Tätä tukea tarvittanee myöhemminkin, vaikka  hierarkia poistuisi kokonaan muistakin yrityksistä.

Kysy, kommentoi, ota yhteyttä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s