Esimies voi edistää tai estää yrityksen tuottavuutta

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 23.5.2015 Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimusta 
tuottavuuden kehittämisestä pk-yrityksissä.
”Tutkimusryhmää johtaneen tuotantotalouden professorin Hannu Rantasen mukaan 
esimiesten osaamisen ja koulutuksen puutteet nousivat kaikilla tutkituilla 
toimialoilla tärkeimmiksi sisäisiksi esteiksi tuottavuuden kehittämiselle. 
Tämä näkemys korostui etenkin palvelualoilla.” 

Kuulostaa huolestuttavalta, jos pomoista on tullut merkittävä tuottavuushaitta pk-yrityksissä. Heidänhän pitäisi olla mieluummin promoottoreita, jotka edesauttavat hyvällä johtamisellaan yrityksen menestystä. Jos esimiesten osaamiseen ei ole yrityksessä aiemmin panostettu, nyt on aika herätä. 

Johtamistapa vaatii muutosta pk-sektorilla

Ehkä johtamisen merkitystä ei ole pk-yrityksissä arvostettu riittävästi. Esimiehet saattavat olla muuten ammatissaan päteviä, mutta taidot johtaa ihmisiä ovat puuttteellisia. Vanhanaikaiset, opitut johtamismallit ovat ehkä käytössä edelleen. Esimiesten johtamisosaaminen ei ole päässyt kehittymään, kun koulutus on ollut vähäistä. Ei ole myöskään kuulosteltu tai käyty katsomassa, millaista johtamista muualla on kehitetty. 

Toivottavasti pk-sektorilla ymmärretään nyt ryhtyä johtamistaitojen kehittämiseen. Ensin on tiedostettava tarve johtamisen uudistamiselle. Henkilöstön ajatuksia kannattaa kuulla, ja ottaa niitä huomioon. Ja on oltava valmis satsaamaan osaamisen kehittämiseen ja koulutukseen. Johtamista täytyy uudistaa koko linjassa, ja kaikki täytyy saada toisenlaisen johtamisen ajatusten taakse. Yksittäisten esimiesten valmennus ei riitä muuttamaan yrityksen johtamistapaa. Uudenlainen johtaminen muuttaa kulttuuria ja ilmapiiriä koko yrityksessä.

Jos johtamisen parantamisella saadaan pk-sektorilla tuottavuuden kehittämistä nostettua, sen luulisi olevan riittävä peruste aloittaa esimiesten valmentaminen. Tehottomuus, jonka huonot esimiehet saavat aikaan, maksaa monta kertaa enemmän kuin johdon kouluttaminen. 

Harva syntyy johtajaksi itsestään. Hyvä johtaminen vaatii jatkuvaa uuden oppimista.

Harva syntyy johtajaksi itsestään. Hyvä johtaminen vaatii jatkuvaa uuden oppimista.

Onneksi koko kuva johtamisesta ja esimiehistä ei ole samanlainen.  Moni yritys satsaa johtamisosaamiseen, ja esimiehet ovat myös valmiita kehittämään itseään jatkuvasti. Menestyvissä yrityksissä ymmärretään ottaa kaikki mukaan tuottavuuden kehittämiseen. Niissä korostuu yhteinen tekemisen meininki, jota hyvä johtaminen tukee. 

Millaista johtamista pk-sektorin yrityksissä tarvitaan? 

Tietysti sellaista, jonka avulla saadaan hyviä tuloksia. Sellaista, joka luo oppimista ja kehittämistä tukevaa kulttuuria yritykseen. Se voi olla vaikka samanlaista, millaiseksi  Etelä-Tapiolan koulun lukiolaiset kuvailivat omaa opinahjoaan, joka on yksi Suomen parhaista lukioista. Näin vuoden lukiossa opiskelleet Juuso Heikkinen ja Jeremias Rautavalta kertoivat:  Menestys lukiolaisten mielestä pohjautuu oppilaiden motivaatioon, hyvään yhteishenkeen, innostavaan opiskeluilmapiiriin sekä päteviin opettajiin, jotka kuuluvat oppilaiden kanssa samaan yhteisöön. Osansa on myös hyvällä ”oppilasaineksella.” (HSS 26.5.2015)

Koulun esimerkki kertoo hyvästä johtamisesta, joka  antaa mahdollistavat puitteet niin yksittäisten ihmisten kuin organisaation menestykselle. Samaa kannattaa pk-yritysten tavoitella. 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Esimies voi edistää tai estää yrityksen tuottavuutta

  1. Paluuviite: Rohkea johtaja suosii luovuutta | Seija Milicevic, WorkBest Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s