4 asiaa, jotka vaikuttavat työonnellisuuteen

Kukapa ei haluaisi olla onnellinen työssään? Useimmat vain eivät tiedä, että omaan onnellisuuteen voi itse vaikuttaa. 
Täytyy ehkä tehdä joitain asioita toisin kuin on ennen tottunut tekemään. 
Millaisesta työstä ihminen tulee onnelliseksi?

Otan esimerkin kokemuksestani vapaaehtoistyöstä. Olin viikonlopun huoltajana kuoron kilpailumatkalla. Tehtävänä oli laittaa ruokaa, silittää, siivota, huoltaa kuorolaisia ja toimia taksinkuljettajina koko viikonlopun. Ja tietenkin olla kannustamassa  kilpailuissa ja konserteissa. Sain olla mukana kokemassa iloista yhteisöllisyyttä, pyyteetöntä tekemisen riemua ja suunnatonta joustavuutta. Ja kaiken tämän tekijät tarjosivat täysin ilmaiseksi vapaapäivinään. Ei voi muuta kuin ihailla tällaista tekemistä! 

Olen osallistunut elämäni varrella moniin, erilaisiin vapaaehtoistapahtumiin. Mikä saa ihmiset ”uhraamaan” vapaapäivänsä, ja tekemään pyyteetöntä työtä aivan omasta halustaan?  Ja vieläpä iloisina, vaikka jalkoja särkisi tai lattialla makuupussissa vietetyt yöt menisi valvoessa. MIksi vapaaehtoistyössä on vetovoimaa enemmän kuin muussa työssä? Mitä voimme oppia siitä?

Löysin neljä tärkeää asiaa, jotka ovat toteutuneet kaikissa tuntemissani vapaaehtoistöissä. 

1. Työn tarkoitus
Ihminen kokee työn riittävän merkityksellisenä. Työllä on selkeä tarkoitus, ja sen hyväksi ollaan valmiita työskentelemään.
2. Halu auttaa toisia ihmisiä
Ihminen ei ajattele ensijaisesti itseään, vaan toisia. Miten voi olla avuksi toisille, tai mitä voi tehdä toisten hyväksi.  Lähtökohta on epäitsekäs.
3. Oma aloite
Ihminen haluaa tehdä työtä vapaaehtoisesti, kukaan ei pakota osallistumaan. Se on täysin oma valinta.
4. Palkitsevuus
Vapaaehtoisen työn palkintona tulee tekijälle hyvä mieli siitä, että toiset voivat hyvin. Että on ollut toisten onnellisuuden mahdollistajana. Lisänä voi myös saada  yhdessä tekemisen riemua, tai vaikka uusia ystäviä.  Sellaisia palkkioita ei voi korvata millään rahasummalla.
Asennemuutos on omissa käsissämme. Siträ ei tee kukaan puolestamme. Se täytyy tehdä itse.

Asennemuutos on omissa käsissämme. Siträ ei tee kukaan puolestamme. Se täytyy tehdä itse.

Miten sama voisi onnistua muussa työssä, vai voiko? 

Kyllä voi, jos kiinnittää huomiota, miten omassa työssä toteutuvat nuo neljä asiaa. Ei niitä kukaan anna missään työssä toiselle. Ne pitää itse löytää. 

1. Työn tarkoitus

On vaikeaa olla työssä, jota ei arvosta, eikä koe merkityksellisenä. Tai jos ei pysty kunnioittamaan työpaikkaansa. Kannattaa kysyä itseltään, miksi teen tätä työtä.  Mitä tämä merkitsee minulle. On eri asia olla rakentamassa katedraalia kuin vain hakkaamassa kiveä. Riippuu jokaisesta itsestään, miten arvokkaana kokee oman työnsä. Jokainen voi löytää omalle työlleen merkityksellisyyden ja tarkoituksen. 

2. Halu auttaa 

Miten työn tekemisessä voi olla epäitsekäs? Monellakin tavalla, jos haluaa. Voi kysyä,  kenelle teen tätä työtä. Niin asiakkaat kuin työtoverit ovat ihmisiä, joita voi auttaa. Jos tekee työtä auttaakseen asiakasta saamaan parhaan tuotteen tai palvelun, voi nähdä tyytyväisen asiakkaan. Silloin tekee työtä toista ihmistä varten, ja haluaa antaa hänelle omaa parastaan. Ei se sen kummallisempaa ole. Samaa voi soveltaa työtovereiden auttamiseen ja hyvän mielen tuottamiseen itsekkyyden sijasta. 

3. Oma aloite

Työhön tullaan vapaaehtoisesti, ja on oma valinta, millaisen työn vastaanottaa. Jos kokee työnsä pakkona, on vaikea tulla onnelliseksi työstään. Silloin rakentaa itselleen ikäviä työpäiviä, ja heijastaa kasvavaa tyytytymättömyyttä ympärilleen. Omaa vastuuta valinnasta ei kannata unohtaa, tai sysätä sitä toisten syyksi. 

4. Palkitsevuus

Työstä saadaan rahapalkkaa korvaukseksi annetusta ajasta ja käytetystä energiasta. Palkka pelkästään riittää harvoin tekemään ihmistä onnelliseksi työssään. Jos haluaa työltään enemmän, eli myös hyvän mielen, kannattaa löytää työlleen tarkoitus, olla valmis auttamaan toisia, ja ryhtyä oma-aloitteisesti tekemään. Ne ovat kaikkien saavutettavissa. Valinta on sinulla. 

Jokainen voi lisätä omaa ja toisten työonnellisuutta. Se mitä valitsemme tänään, vaikuttaa tulevaan työelämään. Asennemuutos on mahdollista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s