Mitä opin johtamisesta kuumailmapallolennolla?

Kun katsoo maisemaa eri suunnasta, kaikki näyttääkin aivan erilaiselta kuin mihin on tottunut. Tämän havainnon tein 
kuumailmapallolennolla lomallani. Pallosta kun tarkastellaan ympäristöä välillä aivan läheltä puiden latvojen korkeudesta. 
Välillä taas ihastellaan pilviä lähietäisyydeltä.  Upea kokemus herätti minussa monenlaisia ajatuksia. Pelosta, 
uskalluksesta, rohkeudesta, yhdessä tekemisestä, halusta onnistua, mutta ennen kaikkea johtamisesta. 
Lentäjä on yksin johtamassa toisilleen vieraita ihmisiä, ja täysin vastuussa heidän turvallisuudestaan. 
Siinä jos missä vaaditaan johtamistaitoa. Päätökset on tehtävä yksin, kaikki on tehtävä oikein, ja on vielä tuotettava upea elämys osallistujille. 

Johtajan taidot ratkaisevat onnistumisen

1. Johtajan on kohdattava ensin omat pelkonsa.

Lentäjän on täytynyt voittaa oma kuolemanpelkonsa ollakseen valmis viemään pienessä korissa ilmaan 12 tuntematonta ihmistä. Hänen täytyy osata työnsä, ja varmistaa, että kaikki menee oikein. Lentäjä ei voi spekuloida, eikä ottaa turhia riskejä. Kaikki täytyy mennä varman päälle. Silti hän ottaa aina työssään ison riskin, sillä luonto voi olla arvaamaton. Lentäjän täytyy myös osata johtaa toisten tunteita, etteivät jännitys ja pelko saa ihmisissä liiallista valtaa. Useimmat lennon osallistujat ovat yleensä ensikertalaisia, kuten olin minäkin.  Lentäjä on rohkea, muttei yltiöpäinen tai uhkarohkea. 

Pelkääminen on luonnollista. Se voi auttaa johtajaa olemaan harkitseva, punnitsemaan vaihtoehtoisia ratkaisuja, ja ymmärtämään myös työntekijöiden pelkoja. Mutta jos pelko muodostuu esteeksi, johtaja välttää tekemästä rohkeita tekoja. Näin voi moni uusi innovaatio jäädä tekemättä, ja luovuus kuihtua.  Ei lentäjäkään voi loputtomasti jäädä varmistelemaan asioita, vaan hänen on noustava ilmaan ilmavirtojen armoille. Johtajan täytyy kohdata omat pelkonsa ensin voidakseen johtaa rohkeasti.

2. Johtaja luo luottamuksen ilmapiirin heti alussa. 

Lennolle lähtijän täytyy olla valmis luottamaan lentäjän ammattitaitoon. Hän johtaa koko prosessia. Miten lentäjä (siis johtaja) sai lyhyessä ajassa meidät osallistujat luottamaan itseensä?  Aivan tavallisilla asioilla. Hän oli rento, rauhallinen, antoi tilaa kysymyksillemme, kuunteli, ja ennen kaikkea antoi vaikutelman asiantuntemuksestaan. Kun ilma muuttui epäsuotuisaksi, ja oli epävarmaa, pääsemmekö lähtemään, hän kertoi meille syyt. 

Erittäin tärkeää luottamuksen vahvistumisessa oli lentäjän asiantuntemus. Ote hänen sanomastaan: ”On parempi olla maassa, ja toivoa olevansa ilmassa kuin olla ilmassa, ja toivoa olevansa maassa.” Hän tiesi, mihin hän perustaa päätöksensä. Jos luottamusta ei synny alussa, liikkeellelähtö vaikeutuu. Näin on kaikessa johtamisessa.

Uusi ulottuvuus avautuu kuumailmapallosta.

Kuumailmapallosta avautuu uusi ulottuvuus.

3. Johtaja luo edellytykset ryhmän tavoitteiden mukaiselle työlle

Lentoon kuului, että ryhmä valmisteli ilmapallon lentokuntoon, ja lennon jälkeen purimme sen. Lentäjä tiesi tarkalleen, mitä pitää tehdä, ja osasi valita meistä sopivimmat eri tehtäviä suorittamaan. Työt etenivät järjestelmällisesti ja tarkasti, mutta kuitenkin ilmapiiri oli rauhallinen ja rento. Katsoin ihaillen lentäjän (=johtajan) tapaa ottaa mukaan kaikki, ja saada ryhmä toimimaan haluamallaan tavalla. Tässä kohden ei ollut kysymys luovuudesta, vaan siitä, että kaikki osat liitetään juuri oikein.  Hän seurasi, ja varmisti, että jokainen hoitaa tehtävänsä halutulla tavalla. 

Lentäjä loi omalla käytöksellään meille, täysin vieraille ihmiselle, ryhmään kuulumisen tunteen. Me kaikki halusimme tehdä parhaamme ja vieläpä oikein. Juuri näin hyvä johtaja toimii. Hänen tehtävänään on saada ryhmä toimimaan asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Kysymys on johtajan taidosta. 

4. Johtajalla on kyky vaihtaa näkökulmaa  

Kun ilmapallosta katsoo maisemaa epätavallisesta suunnasta lähietäisyydeltä, voi tehdä aivan uusia havaintoja, kuin mitä on aiemmin nähnyt. Omia totuttuja mielipiteitä, tulkintoja ja asenteita voi myös tuulettaa katsomalla asioita useammasta kuin yhdestä suunnasta. Vaihtamalla näkökulmaa asiat näyttävät erilaisilta.

Johtajan on tärkeää osata asettua katsomaan asioita eri näkökulmista. Kuuntelemalla ja keskustelemalla erilaisista ajatuksia, johtaja auttaa rikastamaan työtä, ja etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja. Ei jumiuduta vanhaan, vaan osataan etsiä, ja löytää erilaisten näkökulmien kautta  uutta. 

Työssä, johtamisessa ja elämässä kannattaa heittäytyä rohkeasti uusiin kokemuksiin.  Se vahvistui minulle  kuumailmapalloseikkailulla.  

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s