Rohkea johtaja suosii luovuutta

Filosofi Maija-Riitta Ollila kirjoitti blogissaan erittäin mielenkiintoisesti mahdottoman ja mahdollisen johtamisesta. 
Olemmeko johtajuudessa jämähtäneet vain toteuttamaan niitä hyviä käytäntöjä, jotka on todettu toimiviksi? 
Uuden luominen edellyttää mahdottoman johtamista. 

Mikä estää johtajaa olemaan luova? 

Johtaja on vastuussa yrityksen / oman ryhmänsä onnistumisesta. Tyytyykö johtaja keskinkertaisuuteen siksi, että pelkää epäonnistumista? Pelkää oman asemansa puolesta ja yrityksen tuloksen puolesta.  Siksi hänen on helpompi pelata varman päälle kuin ottaa ainakaan suuria riskejä luovuuden suuntaan. Ollaan mieluummin tehokkaita siinä, mitä osataan, kuin että lähdettäisiin ideoimaan, ja kokeilemaan jotain täysin uutta. Pysytään keskinkertaisuudessa. 

Vasta sitten kun joku ei toimi, tai yrityksellä menee huonosti, joudutaan pakon eteen. Silloin herätään huomaamaan, että jotain olisi pitänyt muuttaa jo aiemmin niin johtamisessa kuin työn tekemisen tavoissa. 

Tehokkuutta vai luovuutta? 

Monet ovat sitä mieltä, että tehokkuuden tavoittelu tappaa luovuuden.  Tänä päivänä on kuitenkin idealistista odottaa, ettei työssä olisi korkeita tulosvaatimuksia. Sen verran hankalassa taloustilanteessa ja huonossa työn tuottavuudessa kun ollaan. Tehokkuutta on pakko lisätä eri  keinoin. Mutta ei tehokkuuden tarvitse olla ruuvin kiristämistä tiukemmalle. Mieluummin se voi olla rakenteiden ja työtapojen muuttamista entistä paremmin toimiviksi. 

Onko tehokkuuden vaatimus todellinen luovuuden este? En halua asettaa vastakohdaksi tehokkuutta ja luovuutta. Muutenhan voidaan yksinkertaisesti  ajatellen päätellä, että  ”luova ihminen ei voi olla tehokas, tai että tehokkaasti työtään tekevä ei voi olla luova”. Molempia voi olla samanaikaisesti. Luovat taiteilijat voivat pursua intohimoa, ja teoksia syntyy. Luovuutta ja tehokkuutta yhtäaikaa nähdään myös innovatiivisissa, uusissa yrityksissä. Miksi ne pystyvät siihen? Ehkä siksi, että siellä tehdään joitain asioita toisin. Ehkä kysymys on myös erilaisesta asenteesta, eli tavasta suhtautua työn tekemiseen. 

Luovuus syntyy otollisessa ilmapiirissä.

Luovuus syntyy otollisessa ilmapiirissä.

Johtajalta vaaditaan rohkeutta uudistaa ensin omaa ajatteluaan. Omat pelot pitää kohdata, että uskaltaa ottaa riskejä. Se miten itse suhtautuu mahdolliseen epäonnistumiseen, vaikuttaa riskinottamiseen. Tottakai myös se, miten työpaikan rakenteet rohkaisevat luovien ajatusten syntymistä. Työpaikoilla pitäisi uskaltaa tarkastella avoimesti tilannetta. Onko esim. yrityksen johtamisrakenne innostuksen ja luovuuden mahdollistaja vai rajoittaja? Jos erilaisten tutkimusten mukaan lähes puolet työntekijöistä on tyytymätön esimieheensä, löytyykö siitä syy luovuuden vähäisyyteen työpaikoilla?  Tehdään niin kuin aina ennen, mutta ilman innostusta.

Luovuuden vaatimuksia

Työpaikalle, jossa suositaan luovuutta, eivät sovi tiukat kontrollit ja määräykset. Luovuuden ilmapiiri vaatii syntyäkseen vapautta, rohkeaa ja kokeilevaa mieltä, ristiriitojen sietämistä, epätäydellisyyttä ja epäonnistumisten sallimista. ”Maija-Riitta Ollila ehdotti työpaikoille kahjoperjantaita, jolloin kahjoja ajatuksia voitaisiin tuoda vapaasti esiin.” Hyvät ideat pulppuavat, kun kaikenlaisia, myös hulluja ideoita voidaan esittää ilman kontrollia. Ja kun ”kahjoiluun” saavat osallistua ihan kaikki. Jos ryhmä kokee vastuun ja vapauden kautta työnsä omakseen, ja ryhmässä on hyvä, salliva ilmapiiri, työn luovuus voi mahdollistua. 

Luovuus edellyttää leikkimieltä ja hauskuutta. Työtä voi tehdä tehokkaasti ja tuloksellisesti,  mutta niin että sen kokee hauskaksi. Ja että ryhmässä on ilo, ja sallivuutta olla erilainen. Hyvä yhteishenki, toisten tukeminen ja auttaminen voi tuoda ryhmän jäsenistä erilaiset vahvuudet esiin. 

Uskallatko olla rohkea johtaja, joka rohkaisee muita luovuuteen? 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s