Kuinka paljon työntekijälle voi antaa vapautta?

Filosofi Immanuel Kantin mukaan vapaus on vapautta pakottamisesta. Ei se pelkästään sitä ole, on myös vapautta johonkin. Vapautta on mm. erilaisista oikeuksista nauttiminen, ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämään. Vapauden kokemus riippuu, mistä näkökulmasta ihminen tarkastelee vapauttaan. Pakolainen kokee olevansa vapaa, kun on päässyt eroon sodan pakkovallasta. Samaan aikaan työntekijät kokevat vapautensa rajoittuneen, kun maan hallitus leikkaa heiltä saavutettuja etuja. Kaksi erilaista vapauden kokemusta. 

Työssä jokaisen pitää voida kokea olevansa vapaa kiusaamisesta ja turvassa vaaroista. Sekä myös oikeus tulla hyväksytyksi omana itsenään työyhteisössä. Näistä perusasioista on huolehdittu monella työpaikalla hyvin. 

Erilaisia käytäntöjä työpaikoilla on niistä vapauden asteista, joissa työntekijä voi vaikuttaa omaan työhönsä, sen itsenäisyyteen ja ajankäyttöön. Vanhat työelämän rakenteet ovat vielä osittain voimassa, vaikka työt ovat muuttuneet sellaisiksi, jotka mahdollistavat vapauksien lisäämisen.

Työntekijän vapautta on varaa lisätä

Vapaus edellyttää vastuun ottamista ja luottamusta. Esimies voi antaa vapautta työntekijälle niin paljon kuin tämä kykenee, ja on valmis vastaanottamaan. Työn tavoitteet ja päämäärä on selkeytettävä, jotta työntekijä tietää, mitä hänen odotetaan saavuttavan. Yrityksen antamat reunaehdot ja linjaukset on voitava hyväksyä. 

Sopia pitäisi myös se, miten työntekijä saa tukea silloin, kun hän sitä tarvitsee. Pelisääntöjen on oltava selkeät ja yhdessä samalla tavalla ymmärretyt.  Vapauden antaminen työntekijälle työn toteuttamisessa, suunnittelussa ja ideoinnissa onnistunee useimmissa töissä, jos tahtoa on. 

Digitekniikan ansiosta monia töitä voidaan tehdä missä tahansa milloin tahansa. Ei tarvita välttämättä työhuonetta, kellokorttia tai säännöllistä työaikaa. Työntekijä kontrolloi tse työntekemistään ja ajankäyttöään. Tulokset ovat tärkeämpiä kuin läsnäolo työpaikalla. Vaikka mahdollisuuksia on, etätyö ei ole tullut niin suosituksi kuin oletttaisi. MIksi niin? Estävätkö vanhat rakenteet ja totutut tavat uudistamista?

Monet työt eivät enää sido työntekijää työpöydän ääreen. Työn ja vapaa-ajan intohimot voi yhdistää.

Monet työt eivät enää sido työntekijää työpöydän ääreen. Työntekijä voi yhdistää työn ja vapaa-ajan intohimot.

Kuinka vapaa täytyy olla voidakseen kokea olevansa vapaa? 

Jos haluaa ehdottoman vapauden, kannattaa ryhtyä yrittäjäksi. Kaikki eivät halua niin paljon. Vapauden tunne on kuitenkin monille tärkeä ja innostava tekijä. Työn voi kokea enemmän omaksi, kun vaikutusmahdollisuudet kasvavat. Itsetuntoa  vahvistaa, jos huomaa pystyvänsä erilaisiin saavutuksiin ja kurinalaisuuteen. Omaehtoisessa työssä myös luovuus voi tulla enemmän esiin kuin työpöydän ääressä istuessa. 

Vapauden antaminen muuttaa johtamista. 

Kun esimies antaa itsenäisyyttä työntekijöille, hänen oma johtamistyönsä siirtyy tukemiseen ja palautteen antamiseen. Pomoa ei enää tarvita kontrolloimaan. Sen sijaan johtajaa tarvitaan yhteistyöhön, onnistumisen huomaamiseen, innostamiseen, epäonnistumisen tukemiseen ja sparraamiseen. Se osa johtamistyötä on vaativampaa kuin pomoilu. Kumpaa haluat johtajana tehdä? 

”Lead from the back — and let others believe they are in front.” Nelson Mandela 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s