Menestys mielessä epäonnistumisesta huolimatta

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä, miten Nokian menestys kääntyi laskusuuntaan pelolla johtamisen vuoksi. Monelle tuli yllätyksenä, että Jorma Ollilan tiedetään huutaneen alaisilleen. Johtaja luo yrityskulttuurin, joka vaikuttaa työntekijöihin. Kun pelko astui sisään ovesta, henkilöstön innostus ja ideat karkasivat ikkunasta ulos. Samalla onnistumiset muuttuivat epäonnistumisiksi. Nyt on analysoitu kovasti alamäen syitä. Hyvä niin. Tärkeää on oppia tehdyistä virheistä. Ei ole helppoa tulla menestyneeksi, kansainväliseksi yritykseksi, mutta vaikeaa on myös säilyttää menestys. 

En ryhdy sen kummemmin arvioimaan Nokiaa.Tuskin pelkästään johtaminenkaan oli syynä alamäkeen. Ehkä kilpailijat olivat vain parempia.  Enemmän minua vaivaa se, miten käsittelemme nyt tilannetta. Epäonnistumisten syiden pohtimista hyödyllisempää on, miten löydämme keinoja epäonnistumisista selviytymiseen. Ne keinot tuskin löytyvät pelolla johtamisesta.

Epäonnistumiset ovat askeleita onnistumisen tiellä

Ylläpidämmekö edelleen sellaista työkulttuuria, jossa epäonnistumista pidetään häpeänä? Epäonnistumisen hetkellä pyyhitään kaikki entiset saavutukset ja onnistumiset pois. Tuki loppuu siihen. Sen on moni epäonnistunut yrittäjä tai huippu-urheilija joutunut kokemaan. Niin on käynyt myös työssä.

Muutosta tarvitaan johtamiseen. Pelosta ja häpeästä pitää uskaltaa luopua. Kannattaisi ottaa esimerkkiä mieluummin niistä yrityksistä tai henkilöistä, jotka ovat nousseet epäonnistumisten jälkeen menestykseen. Mitä he ovat tehneet, ja kuinka kauan nouseminen on vienyt.  Vahvuuksiin keskittyminen on viisaampi tapa rakentaa uutta menestystä kuin entisiin virheisiin takertuminen. Niistä kannattaa ottaa opiksi.

Muutos lähtee meistä jokaisesta. Entisajan johtamistyylit, huutaminen tai pelolla ja häpeällä johtaminen eivät yksinkertaisesti enää sovi nykymaailmaan. Esimiesten on tultava lähelle työntekijöitä, ja uskallettava siirtää vastuuta ja valtaa sinne, missä työtä tehdään.  Johtajien on kyettävä muuttumaan, mutta niin on myös työntekijöiden. Onnistumisen päämäärä täytyy oppia pitämään mielessä vaikeina aikoina.

Kun päämäärä on korkealla ja menestys mielessä jaksaa ponnistella eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

Kun päämäärä on korkealla ja menestys mielessä, jaksaa ponnistella eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

Rohkaisun ja innostuksen työkulttuuri tavoitteeksi

Työelämässä tarvitaan sellaista johtajuutta, jossa uskalletaan rohkeasti yrittää pelkäämättä epäonnistumisia.  Jokaisen työntekijän on lupa yrittää etsiä hyviä ratkaisuja työssään. On lupa innostua työstään niin, että uskaltaa olla kehittämässä uutta. Että uskaltaa ottaa hyppyjä tuntemattomaan.

Monet yritykset ovat pystyneet luomaan innostunutta työn tekemistä yhdessä. Niissä henkilöstö on otettu mukaan yrityksen kehittämiseen. Työ ja yrityksen menestys ovat yhteinen tavoite ja ilon aihe. Sellaisissa yrityksissä ei korosteta valta-asemia, vaan yhdessä tekemistä. Kaikki ovat mukana.  Päämäärää kohti mennään sitkeästi, ja suuntana on onnistuminen epäonnistumisista huolimatta, tai juuri niiden vuoksi. Menestys ei ole onnenkantamoinen, vaan tulos oikeiden asioiden tekemisestä, kovasta työnteosta ja hyvästä yhteistyöstä.  

”I´ve missed more than 9000 shots in my career. 
I´ve lost almost 300 games.
26 times. I´ve been given trust to take the game winning shot and missed.
I´ve failed over and over and over again in my life. 
And that is why I succeed.”
Michael Jordan
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s