Tunnevoimaa vai tunnemyrskyä työssä?

Työpaikan tunteet ja yhteisöllisyys heijastuvat ja näkyvät ulospäin. Joissain työpaikoilla on sellaista tunnevoimaa, joka näkyy ilona ja innostuksena. Saavuttaminen ja onnistumiseen pyrkiminen ovat olennaisia  niin puheissa kuin teoissa. Menestyksestä osataan iloita yhdessä, ja energia senkun lisääntyy. Yhteistä yrittämisen henkeä eivät lannista, eivätkä masenna vaikeudet tai  epäonnistumiset. Niistä selviydytään yhdessä. 

Toisilla työpaikoilla taas ovat vallalla negatiiviset tunnemyrskyt. Pienetkin muutokset koetaan uhkana, ja jotkut alkavat lietsoa negatiivisia tunnereaktioita. Kateuden henki ja takanapäin pahojen uutisten levittäminen on tavallista. ”Kyllähän sen saattoi arvata, että….” Yhteisöllisyys on heikkoa, ja moni on tyytymätön työpaikkaansa. 

Tässä on kaksi ääripäätä työpaikoista. Useimmat työyhteisöt sijoittuvat johonkin keskelle. Ei koeta  sen kummemmin suurta tunnevoimaa, muttei tunnemyrskyjäkään. Ilmapiiri voi olla kohtalaisen hyvä. Yhteisöllinen onnistumisten jakaminen ja innostus eivät ole tavallisia,  mutta yksilöiden onnistumisia ei kadehditakaan, ainakaan julkisesti. Ollaan asiallisia, ehkä myötätuntoisiakin. Tunteita ei tuoda herkästi esille, eikä niistä puhuta. 

Ihmisillä on tunteita työssä, vaikka he eivät niitä ilmaisisikaan.

Ihmisillä on tunteita työssä, vaikka he eivät niitä ilmaisisikaan.

Millaisia tunteita kannattaa vahvistaa työssä? 

Itse olisin taipuvainen suosittelemaan tunteiden sallivuutta ja myönteisyyden lisäämistä työpaikoille. Myönteisyys on voima, joka auttaa näkemään asioiden hyviä puolia ja mahdollisuuksia.  Positiivisesti asennoituvat ihmiset voivat tutkimusten mukaan olla jopa onnellisempia ja  terveempiä kuin muut.  He selviytyvät vastoinkäymisistäkin muita paremmin.

Menestyvissä työpaikoissa koetaan kyllä muitakin tunteita kuin vain pelkästään positiivisia. Vahvuuksien tiedostaminen auttaa kuitenkin ratkaisemaan ongelmia, ja ihmiset pääsevät nopeammin negatiivisten tunteiden yli. 

Kaikenlaiset tunteet ovat luvallisia työssä, eikä tunteita kannata pelätä. Ketään ei voi pakottaa tuntemaan jollain tietyllä tavalla. Ei se ole tarpeenkaan. Hyvä johtaja aistii yhteisön tunneilmaston. Jos negatiiviset tunteet saavat yhteisössä vallan, se voi kertoa luottamuksen tai avoimuuden puutteesta johdon ja työntekijöiden välillä. Kun ihmiset eivät voi hyvin, ikävissä tunteissa voidaan ruveta vellomaan. Tyytymättömyyttä ei kannata kasvattaa, vaan rakentaa mieluummin uudenlaista tapaa yhteisölle. Negatiiviset tunnemyrskyt vievät energiaa. Niiden sijaan kannattaa suosia tunteiden hyväksymistä ja myötätuntoista auttamista.

Luovuus työssä ei synny pelkästään myönteisten tunteiden aikana. Tutkimusten mukaan motivaatiotaso on tunteita tärkeämpi tekijä. Erilaisten tunteiden kokemisen tiedetään lisäävän luovuutta. Ilon ja surun tunteita voi olla yhtäaikaa. Myös negatiivisilla tunteilla on merkitystä, eikä mitään tunteita kannata tukahduttaa. Innostus ja ilokaan eivät yksinään takaa menestystä.

Arvostava johtaja vahvistaa sellaista tunnevoimaa, joka lisää työntekijöiden hyvinvointia ja tuloksellista työtä.

 

Kävin katsomassa "Inside out"-leffan, ja voin suositella sitä työpaikoille. Katsojalta tarvitaan tietysti ripaus lapsenmielisyyttä. Elokuva käsitteli mukavalla tavalla erilaisten tunteiden tärkeyttä. Siinä näytettiin yhden ihmisen viisi, lapsille tuttua tunnetta kuten ilo, suru, kiukku, pelko ja inho. Aika yleisiä tunteita työssäkin. Ilo otti ensin vallan, ja nosti itsensä tärkeimmäksi tunteeksi. Loppupuolella tarvittiin kuitenkin muitakin tunteita, ja erityisesti surua ratkaisemaan lopullinen selviytyminen. Elokuva havainnollisti ymmärrettävästi, kuinka jokaisella tunteella on paikkansa. 
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s