Sanoilla on merkitystä johtamisessa

Twitterissä käytiin Jari Sarasvuon innoittamana keskustelua alainen-sanan käyttämisestä. Jarin näkemyksen mukaan ketään ei tulisi kutsua alaiseksi. Olen myös taipuvainen ajattelemaan samalla tavalla.

Olen käyttänyt aiemmin itsekin silloin tällöin sanoja alainen ja alaistaidot tietyissä asiayhteyksissä. Ne ovat olleet niin vakiintuneita ilmaisuja, varsinkin julkisella puolella. Miksi parin sanan käyttö on niin tärkeää?

Mitä sanoilla halutaan korostaa?

”Wikipedian mukaan alainen on työntekijä, joka työskentelee toisen määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Alainen tarkoittaa myös alapuolella tai alistettuna olevaa”. Hmm, kuvaako sana nykyisen työelämän vaatimuksia?  Kun työntekijästä puhutaan alaisena, korostuu työntekijän ja esimiehen välinen hierarkinen valtasuhde. Sitä sana kuvaakin hyvin.

Jossain yhteydessä voi tietenkin olla perusteltua osoittaa valtaa. Esimerkiksi silloin, jos on kysymys työkuriasiasta. Esimiehellä on valta puuttua alaisen työhön. Mutta onko valtasuhdetta muuten tärkeää korostaa työelämässä muissa yhteyksissä?

Entä sitten, kun puhutaan valtaan liittyvästä vastuusta. Esimiehellä on suurempi vastuu kuin alaisella. Se on totta , mutta eikö työelämässä ole tärkeämpää vahvistaa kaikkien vastuuta tekemisistään? Ja yhteistä vastuun kantamista, yhdessä tekemistä. Sitä alainen sanana ei tuo ensisijaisesti mieleen.

Johtajana ja työntekijänä olemisessa ei ole niinkään kysymys vallasta, vaan arvostavasta vuorovaikutussuhteesta. Sellaisesta, jossa voidaan yhdessä onnistua työssä. Molempien osapuolten työelämätaidot ratkaisevat, ja niitä pitäisi opetella yhdessä.

Alaistaidot korostaa sanana roolin mukaista käyttäytymistä, enemmän määräysten tottelemista kuin rajoja rikkovaa yhdessä tekemistä. Työssä tarvitaan mieluummin itsenäisiä ja päätösvaltaisia työntekijöitä kuin alistuvia ohjeiden noudattajia.

Puhuessamme toisillemme ja toisistamme muokkaamme toistemme mielikuvia ja merkityksiä. Riippuu siitä, mitä haluamme toisissamme vahvistaa.

Puhuessamme toisillemme ja toisistamme muokkaamme toistemme mielikuvia ja merkityksiä. Riippuu siitä, mitä haluamme toisissamme vahvistaa.

Sanat vaikuttavat

Sanat herättävät vastaanottajissa mielikuvia. Niillä luodaan käsityksiä työelämästä työntekijöille ja johtajille. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisia ilmaisuja työntekijöistä yleisesti käytetään. 

Sanat kuvaavat asenteitamme ja sitä, mitä arvostamme. Puhumme yleensä siitä, mikä on meille itsellemme merkityksellistä. Alainen kuulostaa vanhanaikaiselta, valtakulttuuria korostavalta sanalta. Se kuvaa huonosti nykyisen työelämän vaatimuksia.

Sanat tarkoittavat aina enemmän tai vähemmän sitä, mitä tahdomme niiden tarkoittavan. Ne voivat olla innostavia ja kannustavia tai jäykkiä ja hierakisia. Riippuu meistä, millaisia sanoja haluamme käyttää, ja miten ne sanomme. 

Tietenkään pelkillä sanoilla leikittely ei riitä. Teot ja asenteet ratkaisevat. Olisiko kuitenkin aika luopua sanoista alainen tai alaistaidot? Ja löytää tilalle innostavampia ilmaisuja. Sanat vaikuttavat, ja niillä vaikutetaan. Kuka mitenkin.

Kannattaa harkita, millaisia sanoja eetteriin heittää. Kerran lentoon lähetettyä sanaa kun ei saa takaisin.

 

Tilaa luento johtamisesta ja vuorovaikutuksesta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s