Johtaja, selätä kiire – Kokoa mieluummin energiaa

Kello tikittää meille kaikille yhtä nopeasti tai hitaasti, miten sen kukakin ottaa. Moni tuskailee ajan riittämättömyyden kanssa, kun taas toiset näyttävät ehtivän vaikka mitä. Johtajan työssä tehokas ajan hallinta on välttämätöntä. Ei yksinomaan siksi, että saa omat työnsä tehdyksi. Johtaja on esimerkkinä muille ajan hallinnasta ja kiireen selättämisestä.

Kiire vie mukanaan

Kiire on energiaa vievä sana, jota johtajan kannattaa välttää. Kun sitä mantraa hokee aikansa, kiire alkaa ohjata toimintaa. Sen seurauksena ihmisen hengitys ja pulssi kiihtyvät, askeleet nopeutuvat, ja pää kuormittuu. Sen sijaan että saisi enemmän aikaan työssä, alkaakin hätiköidä, unohdella asioita ja tehdä virheitä. Kiireen jatkuessa henkinen kuormitus kasvaa. Seurauksena on ärtymystä, rasitusta ja stressiä.

Tilannetta yritetään usein korjata niin, että napataan lisäaikaa vapaa-ajan puolelta, itseltä, harrastuksista, perheeltä. Siitä seuraa lisää tyytymättömyyttä muillekin kuin vain itselle. Stressi syvenee, mielihyvä ja luovuus vähenevät. Tehokkuus muuttuu tuloksettomaksi sähellykseksi. Tuntuuko tutulta?

Kiire on hälytysmerkki, johon kannattaa reagoida

Kiireen tunteeseen pitää havahtua, muuten voi joutua sen vangiksi. Siitä voi tulla myös tekosyy sille, ettei tarvitse pohtia, mihin kaikkeen aikansa käyttää työssä ja vapaa-aikana. Sen sijaan että alkaa tuskailla kiireen kanssa, pitäisikin pysähtyä ja rauhoittua. Aivan ensimmäiseksi hengittää syvään, ja lopettaa kiireestä puhuminen. Jotain on muutettava, ennen kuin stressi alkaa pahentua. Kiire on kuin tauti, joka tarttuu helposti toisiin.

On harhaa kuvitella pystyvänsä tekemään montaa asiaa yhtä aikaa. Aikataulujen laatiminen ja töiden priorisointi on ehdoton edellytys omalle työhyvinvoinnille ja työn tehokkuudelle. Useimmilla johtajilla on siihen kyllä taitoa, mutta yksi asia unohtuu helposti. Miten säilyttää ja lisätä energisyyttä. Työt ja niiden aikataulut on organisoitava siten, että ehtii huolehtia myös omasta energiastaan. Yksipuolinen rasittaminen, olkoon se sitten fyysistä tai henkistä, tyhjentää väistämättä energiavarastoa. Jos energiaa ei saa koko ajan lisättyä, se hupenee. Johtaja ei voi ottaa sitä riskiä. 

Johtajan täytyy osata ottaa rauhan ja rentoutumisen hetkiä täyden työpäivän aikana, ettei kiire imaise mukaansa.

Johtajan täytyy osata ottaa rauhan ja rentoutumisen hetkiä täyden työpäivän aikana, ettei kiire imaise mukaansa.

8 keinoa energian lisäämiseksi 

1 Rytmitä rasitusta ja elpymistä, jotta voit toipua rasituksesta. Löydä oma tapasi rytmitykseen.

2 Opettele hengittämisen taitoa. Tiukoissa tilanteissa oikea hengittäminen antaa energiaa.

3 Rentoutusta ja tietoista läsnäoloa kannattaa oppia. Sitä voi harjoittaa joka päivä. Meissä on itsessämme ihmeellinen energianlähde.

4 Suhtaudu myönteisesti elämään, työhön ja ihmisiin.

5 Pidä huolta itsestäsi. Liikunta, hyvä yöuni ja terveellinen ruoka ovat energiatasosi tukijalka.

6. Arvosta ihmisuhteitasi, perhettä, ystäviä. Harrastukset ja vapaa-aika antavat vastapainoa työlle. Niistä saa mielihyvää.

7. Asennoidu avoimesti uusien asioiden oppimiseen ja muutoksiin. Opi lisää, ja auta muita oppimaan.

8. Pohdi elämän arvojasi, ja toimi arvojen mukaisesti.

Hyvä johtaja organisoi työnsä, ja pitää huolta kokonaisenergiansa tasapainosta. Hän tietää, että jos itse voi hyvin, voi myös jakaa energisyyttä muille. Johtajan hyvinvointi heijastuu työntekijöihin.

Oletko kiireessä puhaltava, energiaa vievä vai muita energisoiva johtaja? Kumpaa olet tai kumpaa haluat olla?

 

Tilaa luento johtamisesta ja johtajien hyvinvoinnista. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s