Hellitä, hengitä ja huilaa – se antaa voimaa!

"Elämisen taito on suurin kaikista taiteista." Axel Fredenholm

Kun vuosi on lopuillaan, arvioidaan työssä kuluneen vuoden saavutuksia. Samalla katsetta suunnataan tulevaisuuteen, ja  tehdään uutta strategiaa. Paitsi että yrityksessä laaditaan tilannekatsausta, jokaisen kannattaisi tehdä sitä välillä myös omasta itsestään. Ehkä siihen joululomalla löytyy tilaisuus. 

Hellitä hetkeksi 

Olet sitten johtaja, esimies, työntekijä tai yrittäjä,  nyt on aika pysähtyä kuuntelemaan itseään. Menneeseen ei kannata juuttua, eikä tulevaisuudesta hyödytä ottaa paineita etukäteen.  Nyt voi elää tässä ja nyt, ja olla läsnä itselleen. Hellitä siis hetkeksi, ja unohda kaikki vaatimukset ja tekemiset. Anna itsellesi lupa vapautua suorittamisesta, että voit levähtää ja rentoutua. Löydä tapa, joka saa sinut rentoutuksen tilaan vaikka muutamaksi minuutiksi kerrallaan.

Lomalla voi rauhoittua ja rentoutua. Se antaa voimaa tuleviin haasteisiin.

Lomalla voi rauhoittua ja rentoutua. Se antaa voimaa tuleviin haasteisiin.

Opettele hengittämään

Ihminen tarvitsee sekä sisään- että uloshengitystä. Hengitys sujuu huomaamatta niin kauan, kun sen kanssa ei ole erityistä ongelmaa. Ei edes huomaa sitä, miten hengittää.  Kun sairastin keuhkokuumeen, havahduin hengityksen merkitykseen ihan konkreettisesti. Hengittäminen on perusasia, joka vaikuttaa kaikkeen. ”Hengitän, siis olen olemassa”. 

Rentoutuksen tilaan voi päästä keskittymällä hengittämään syvään ja rauhallisesti. Ei siihen välttämättä tarvita rentoutuskurssia, sitä voi myös opetella itsekseen. Tarvitsee vain olla rauhallisessa paikassa muutaman minuutin yksin. Voi ottaa rennon asennon, ja vaikka sulkea silmät.  Kun keskittyy tarkkailemaan hengitystä, voi aistia kehon tuntemuksia. Samalla voi antaa ajatusten tulla ja mennä menojaan takertumatta mihinkään erityisesti. Ei tarvitse vatvoa menneitä, eikä murehtia tulevaa. Olla vain tässä ja nyt. Näin mieli rauhoittuu. 

Hengitykseen keskittyminen auttaa olemaan tietoisesti läsnä. Kun opettelet sellaisen taidon, voit jatkossa ottaa tavan käyttöön milloin tahansa työpäivän aikana. 3-5 minuutin rentoutushetki omassa työhuoneessa onnistuu kiireenkin keskellä. Se kannattaa, sillä rentoutuminen auttaa energiatason säilymisessä. 

Huilaa

Lepää lomalla, ja tee sinulle tärkeitä asioita. Ajan ottaminen itselle on ”sisäänhengitystä”. Näin oppii tuntemaan itseään, eikä kuluta voimavaroja loppuun. Kukaan ei ole ehtymätön lähde. Voidakseen antaa toisille jotain niin työssä kuin kotona, täytyy itse voida hyvin. Itsetuntemus on tärkeä, että osaa pitää huolta omasta energiatasostaan. Vasta sitten voi ymmärtää myös toisia. 

”Sisäänhengityksen” lisäksi tarvitaan ”uloshengitystä”. Sitä antavat suhteet toisiin ihmisiin; omat läheiset, työkaverit, ystävät, harrastukset ja muu sosiaalinen elämä. Emotionaalinen energia säilyy ja kasvaa, kun muistat pitää huolta myös ”uloshengityksestä”. Lomalla on hyvä antaa aikaa ihmisuhteille ja mielihyvää tuottavalle tekemiselle. 

Voimaannu lomalla!   Muista, että hyvinvoiva johtaja tai esimies johtaa paremmin kuin huonosti voiva. Samoin hyvinvoiva työntekijä tai yrittäjä tekee työtä paremmin kuin huonosti voiva.

Hyvää joulua ja loma-aikaa kaikille!


Tilaa luento johtamisesta ja johtajien hyvinvoinnista. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s