Uusi ajattelu ja kyseenalaistaminen on välttämätöntä työssä

Professori Alf Rehn haastoi kuntaväkeä  Tulevaisuuden kunta 2030-seminaarissa. Hänen mukaansa ”kunnissa totutuista ajatusmalleista on luovuttava, ja oltava avoin uusille mahdol­li­suuk­sille. Tuttu ja turvallinen vaatii kyseenalaistamista”. 

Samaa ajattelua tarvitaan muuallakin työelämässä. Monessa työpaikassa puhutaan kyllä uudistumisen tarpeesta, mutta jätetään tarttumatta perusolettamuksiin. Ajatellaan, että samalle perustalle voidaan rakentaa tulevaisuudessa tarvittavia muutoksia.  Salaa kuvitellaan, että maailmanmeno jatkuu pääosin niin kuin ennenkin. Turha toive. Ammattiliitot tekevät kyllä kaikkensa, että uskoisimme vanhojen rakenteiden säilymiseen. Ja monessa yrityksessä ollaan yllättyneitä vaikkapa ihmisten ostokäyttäytymisen muutoksesta, kun myyntiluvut laskevat. Tai siitä, että työn tekemisen tavat ovat muuttuneet niin nopeasti. 

Muutosten ennakointi on käynyt vaikeammaksi kuin ennen. Se on totta. Silti jotkut ovat onnistuneet kehittämään aikaan sopivia palveluja ja tuotteita. MIksi? Siksi, että he eivät ole pitäytyneet kiinni vanhassa. On osattu kyseenalaistaa entiset perusolettamukset, ja ajatella uudella tavalla. He ovat ”haistaneet” ihmisistä ja ympäristöstä lähtevän muutoksen. Seuraamalla ja kuuntelemalla asiakkaita he ovat pystyneet luomaan mielikuvia tulevaisuuden tarpeista, ja vastaamaan niihin. Professori Rehn käytti esimerkkinä palvelujen suuntaamista vanhemmille ikäluokille. Kun Suomessa rakennetaan vanhainkoteja, Ruotsissa tehdään elämystaloja, joihin suomalaisetkin kilvan hakeutuvat. 

Uusi ajattelu vaatii ennakkoluulottomuutta. Pitää katsoa kauemmas ja luoda vapaasti mielikuvia tulavaisuuden mahdollisuuksista.

Uusi ajattelu vaatii ennakkoluulottomuutta. Pitää katsoa kauemmas ja luoda vapaasti mielikuvia tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Miten  lisätä työpaikoille uutta ajattelua ja entisten mallien kyseenalaistamista?

Luovuus ja uudet ajatukset vaativat syntyäkseen vapaata, henkistä tilaa. Sellaista rohkeaa ja sallivaa ilmapiiriä, jossa inspiroidaan ja inspiroidutaan. Se ei synny määräyksillä, eikä byrokratialla. 

Johtajien täytyy ensin oivaltaa uuden ajattelun tärkeys yritykselle.  Uusi ajattelu, kyseenalaistaminen ja luovuus pitää saada yrityskulttuuriin. Niin että se läpäisee jokaisen  työntekijän organisaatiossa. Kaikilla on mahdollisuus työskennellä innovatiivisella otteella. 

Johtamista on uskallettava tarkastella, ja kyseenalaistaa entiset johtamistavat. Millainen johtaminen palvelee luovassa, tulevaisuutta ennakoivassa työssä. Onko se enemmän yhteisöllistä johtamista, tai jokaisen itsensä johtamista kuin perinteistä esimiestyötä. Vastuun ja vapauden siirtämistä jokaiselle työntekijälle, ja yhdessä tekemistä ilman hierarkiaa. Asioita pitää osata nähdä työssä eri tavalla kuin ennen. Siksi mikään entinen ei johtamisen rakenteissakaan voi olla niin pyhää, ettei sitä saa kyseenalaistaa. Mikä tänään toimii, se on tulevaisuudessa entistä. 

Kaikilla työntekijöillä täytyy olla mahdollisuus ideoiden ja ajatusten esiin tuomiseen. Vapaan vuorovaikutuksen ilmapiirissä voi esittää hullujakin ajatuksia. Kun kyseenalaistamisesta tulee toimintamalli, uskalletaan ajatella yhdessä. Näin voidaan löytää uusia ratkaisuja. Ja kun se tehdään yhdessä, siihen halutaan sitoutua. Innostuminen ja ideoiden syntyminen lisää työn kokemista palkitsevana.  Jos halutaan uuden ajattelun ja luovuuden leviämistä yleiseksi työntekemisen tavaksi, tarvitaan myös mielen rentouttamista ja tietoista läsnäoloa. Työhön voi sisältyä mindfullnessia ja rentoutumista. 

Asiakkaita kohtaan ei saa tuntea ylimielisyyttä. Heitä kannattaa kuunnella, seurata ihmisten käyttäytymisen muutoksia ja kiinnostuksen kohteita. Ei vain olettaa, mitä asiakkaat tarvitsevat, vaan ottaa heitä mukaan ideoimaan. Nykyajan johtajien on syytä olla somessa mukana. Käydä keskustelua, rikastaa ajattelua ja saada tietoa. Oppia tuntemaan ihmisten toiveita ja ajatuksia. Rakentaa siltoja ihmisten ja yrityksen välille.

On parempi aloittaa luomaan pohjaa uudelle ajattelulle kuin jatkossa yllättyä siitä, miten toiset ovat päässeet juoksemaan ohi. Jokaisen kannattaa ravistella ajatteluaan. Liiallisesta turvallisuudesta kiinnipitäminen voi muuten ajan kanssa muuttua todelliseksi turvattomuudeksi. 


 

Tilaa koulutusta johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s