Löydä työssä unelma – Kerro se muille

”Minulla on unelma” Tuo Martin Luther KIngin legendaarinen lause on ajankohtainen edelleen. Tarvitsemme unelmia elämäämme ja työhömme. Se, jolla on unelma, tietää mitä kohden on menossa. Hänellä on päämäärä ja tarkoitus. Ja mitä vahvempi tuo unelma on, sitä enemmän ollaan valmiita ponnistelemaan sen saavuttamiseksi. Kun King kertoi omana aikanaan unelmansa suurelle kansanjoukolle, hän sai seuraajia. He tarttuivat siihen, ja siitä tuli myös heidän unelmansa. Sama logiikka toimii edelleen. Unelmia ei kannata piilottaa, jos haluaa niiden toteutuvan.

Onko työssäsi unelmia?

Annetaanko työssä unelmia työntekijöille? Vai vain paperinmakuisia tavoitteita, joissa ei ole innostusta? Siksikö, että monessa työssä unelmat puuttuvat niin yritykseltä kuin johtajilta. Ei ole, mitä jakaa toisille. Vai onko niin, että unelmat ovat piilossa? Niitä ei ole löydetty, tai ne eivät liitykään yritykseen ja työhön. Jos johtajilta puuttuvat unelmat, yhteinen päämäärä voi olla muiltakin kadoksissa. Voi olla, että on myös vaikea löytää yhteistä innostuksen henkeä.

Kun työstä puuttuu unelma

Eräs esimies kuvaili yksikkönsä työtä seuraavasti: ” Meidän työmme on pääosin suorittavaa työtä. Tehdään päivästä toiseen samat rutiinit kunnolla. Siinä tarvitaan hyvin konkreettisia tavoittteita. Miten tässä työssä voisi olla jotain unelmaa?” He hoitivat vammaisia ihmisiä.

Unelma olisi voinut löytyä vaikkapa vammaisten ihmisten inhimillisestä kohtaamisesta ja heidän tukemisestaan elämään mahdollisimman hyvää elämää. Jos esimiehellä olisi oma unelma vammaisten auttamisesta, hän voisi välittää sitä toisille. Muuttaisiko se ihmisten tapaa tehdä työtä, ja sitoutua siihen? Ja saisivatko asiakkaat hoitajiltaan jotain nykyistä enemmän? Ja vielä, toisiko unelma jotain myös työntekijöiden omaan elämään? Ainakin enemmän tarkoitusta pyrkiä päämäärään kuin ilman unelmaa.

Kun työntekijä on löytänyt oman unelmansa

Kotonani kävi yhteen aikaan siivooja, joka silminnähden nautti siivoamisesta. Istuin kerran hänen kanssaan kahville, ja kyselin hänen työstään. Hän kertoi touhutessaan miettivänsä sitä hetkeä, kun perhe tulee puhtaaseen kotiin. Hän teki työtään rakkaudella siksi, että häntä johdatti halu tuottaa iloa ja hyviä tunteita asiakkailleen. Hän oli löytänyt itse työssään unelmansa, jota toteutti ilon tuottaja-siivoojana.

Kun kaikilla on yhteinen unelma, mennään samaa päämäärää kohden.

Kun kaikilla on yhteinen unelma, sitoudutaan ponnistelemaan päämäärän eteen.

Unelma käynnistää matkan

Kun unelman kertoo toisille, se on kuin moottorin käynnistämistä matkalle lähtemiseksi. Kertomalla unelmasta, voi saada matkalle mukaan muitakin. Niitä, joilla on sama unelma. Silloin matkataan yhdessä samaa päämäärää kohti. Onnistumiset ovat ilon aihe, ja epäonnistumiset kestetään, kun ollaan valmiita ponnistelemaan yhdessä.

Yrityksillä on toiminta-ajatus. Se kertoo, miksi yritys on olemassa. Onko yrityksellä myös ääneen lausuttu unelma, joka halutaa toteuttaa asiakkaille? Ja onko siitä unelmasta tullut johtajien esimiesten, ja työntekijöiden yhteinen unelma? Tekevätkö kaikki työtään tuon unelman toteuttamiseksi asiakkailleen? Vai ollaanko vaan suorittamassa työtä? Unelma tulee voimalliseksi vasta sitten, kun sillä on todellisia seuraajia. Ja kun se on kaikkien unelma.

Johtajat ja esimiehet voivat antaa työssä yhteisen unelman, jos se on heidän unelmansa. Siitä voi tulla yhteinen pyrkimys edetä tavoitteiden kautta yhteistä päämäärää kohti. Jokainen voi myös löytää oman unelmansa työssään, kun sisäistää työn merkityksen asiakkaalle. Voimme olla toteuttamassa unelmaa, tai vaan arkisesti puurtamassa työssä. Käsi sydämelle – Mikä on unelmasi, ja oletko toteuttamassa sitä työssäsi?


 

Tilaa koulutusta johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista. Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Pyydä tarjousta. Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s