Muutokset työssä haastavat jokaista muuttamaan omaa ajattelua ja asenteita

Ikävien muutosten aikoina negatiiviset tunteet vahvistuvat työyhteisössä. On pettymystä, surua ja vihaa. Leikkaukset ja irtisanomiset koetaan usein työntekijöiden keskuudessa epäoikeudenmukaiseksi, vaikka niiden tarkoitus periaatteessa ymmärrettäisiinkin talouden huonossa tilanteessa. Kipeimmin sattuu niitä, jotka menettävät työpaikkansa. Toisia  sen sijaan pelottaa oman työtaakan lisääntyminen, tai oman työtehtävän muutos. Tässä muutosmyllyssä on nyt vuorostaan yliopistomaailma. 

Sen pohtiminen onko muutos tarpeellinen, oikea vai väärä, ei juuri hyödytä muutokseen siirtyjiä. Ei myöskään päättäjien arvostelu. Päätösten jälkeen on käännettävä suuntaa, ja alettava rakentamaan tulevaisuutta. Poliiittinen keskustelu koulutuksesta tai yliopistojen kohtalosta saa jatkua.  Niiden, jotka tekevät työtä, on kuitenkin käärittävä hihat. On ryhdyttävä suunnittelemaan muutoksen toteuttamista, ja otettava uusia askeleita. Yliopistomaailmakaan, niin kuin ei muuallakaan työelämässä, voi jäädä vellomaan muutokseen. 

Esimiesten johtamistaidot testataan vaikeissa muutostilanteissa

Jokainen on tietysti vastuussa itsestään, ja siitä miten suhtautuu väistämättömään muutokseen työssä. Johtotehtävissä ja esimiesasemassa olevat eivät voi väistää vastuutaan johdattaa ihmisiä positiivisella tavalla muutoksessa. Johtajan pitää osata katsoa kauemmas, ja välittää muille tulevaisuuden mahdollisuuksia. Monelle esimiehelle se tarkoittaa ensin omien asenteiden tuulettamista. 

Suurin muutos tapahtuu omassa mielessä

Ennen kuin esimies voi tukea toisia kohtaamaan muutosta, täytyy oman asenteen olla rakentava ja eteenpäin pyrkivä. Ajatukset pitää saada myönteiselle uralle. Kannattaa pohtia omia asenteita, ja olla valmis muuttamaan niitä. 

  1. Omien ajatusten  muuttaminen ”Ei tästä tule mitään” -teemasta ”Voimme onnistua yhdessä”
  2. Pettymyksen, surun, vihan tunteista hyväksymiseen, toivoon ja iloon 
  3. Menneen ajatuksista tulevaisuuden unelmiin
  4. Vanhasta irtipäästämisestä uuteen suuntautumiseen
  5. Vastustamisesta tekemiseen
  6. Mahdottomasta mahdollistamiseen
  7. Innottomuudesta innostumiseen 

Ajatukset muokkaavat asenteemme, ja vain ajatuksia muuttamalla voimme muuttaa asennoitumistamme muutokseen.

Ajatukset muokkaavat asenteemme, ja vain ajatuksia muuttamalla voimme muuttaa asennoitumistamme muutokseen.

Muutos voi onnistua, jos se rakennetaan yhdessä

Kun tunteet jylläävät yhteisössä, on vaikea keskittyä työhön. Tunteiden ja huolien puhumiselle täytyy toki olla paikka, mutta niille ei saa antaa ylivaltaa työssä. Ajatusten suuntaaminen jokaisen perustehtävään ja työntekemiseen on parempi lääke kuin liiallinen vellova puhuminen milloin tahansa. 

Yhdessä pitäisi rakentaa positiivista tulevaisuuden kuvaa, ja olla visio, minne ollaan menossa. Jos kaikki saadaan mukaan pohtimaan yhdessä muutoksen läpiviemistä ja tulevan työn ratkaisuja, työntekijät voivat kokea muutoksen rakentamisen omaksi yhteiseksi asiaksi. Suunnittelun ja ideoiden vapautta antamalla kaikki voivat osallistua kehittämiseenInnostus kasvaa tekemisen ja onnistumisten kautta. 

Älä jää muutoksen jarruksi

Kaikki eivät pysty hyväksymään muutosta, eikä tarvitsekaan. Kenenkään ei pitäisi kuitenkaan silloin jäädä muutoksen jarruksi, varsinkaan esimiesten. Jos omien ajatusten kääntäminen muutoksen tekemiselle myönteiseksi ei onnistu, on parempi suunnata muualle. Se hyödyttää itseä ja muita. Jos jää junnaamaaan väkisin muutoksessa, jota ei pysty hyväksymään, vie itseltään ja muilta innostuksen ja työnilon. Jatkuvasti tyytymättömät valittajat ovat energiasyöppöjä yhteisössä. Paras ratkaisu on silloin lähteä pois, ja antaa toisille mahdollisuus onnistua muutoksessa. 

Vaikka muutokset usein käynnistyvät taloudellisesta tai muusta pakosta, ne voivat oikeasti kääntyä mahdollisuuksiksi.  Kasvaminen ja uuden luominen on harvoin helppoa, mutta sitäkin kannattavampaa. Vaikea ja mahdottomaltakin tuntuva muutos voi muuttua hyväksi kasvutarinaksi. Se voi johtaa onnistumiseen ja parempaan työhön. 

Ihmeitä ei tapahdu, ellemme tee niitä itse. 


 

Tilaa koulutusta johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s