10 asiaa, jotka toteutuvat arvostavassa työyhteisössä

Mieleeni on jäänyt lukioajoilta  eräs kuva psykologian tunnilta. Siinä neljä eri-ikäistä ihmistä istui vastakkain junan vaunussa. Seuraavassa kuvassa esitettiin, mitä kukin oli nähnyt vaunussa ollessaan. Nainen muisti tarkasti toisen naisen vaatteet, lapsi sen sijaan mummon. Toinen naisista oli nähnyt vilkkaan lapsen ja kärsivän miehen. Hammassärkyinen mies ei ollut nähnyt ketään. En muista enää, mikä tuon kuvan esittämisen alkuperäinen tarkoitus oli. Minuun se kuitenkin vaikutti nuorena kahdella tavalla. Ensinnäkin, kuinka jokainen heistä kertoisi erilaisen tarinan toisistaan. Ja kuinka tuo tarina olisi viestittänyt enemmän kertojasta kuin niistä, jotka olivat olleet paikalla. Ja toiseksi, kuinka jokaisen oma olotila ja ajatukset vaikuttivat siihen, mitä he näkivät.

Näetkö työssä toisen ihmisen vai kuljetko hänen ohitseen?

Kuljemme työpaikalla välillä kuin tuo hammassärkyinen mies huomaamatta toisia ihmisiä ympärillämme. Olemme omissa ajatuksissamme, keskittyneitä miettimään jotain tärkeää asiaa, huolissamme tai kuormittuneita jostakin. Silloin tällöin tällainen käytös ymmärretään, varsinkin jos kertoo syyn omaan käytökseen. Jatkuessaan sellainen alkaa kuitenkin jäytää työyhteisön ilmapiiriä. Paitsi että se on huonoa käytöstä, ihmiset antavat sille merkityksiä. Se voidaan tulkita välinpitämättömyydeksi, tai kokea, ettei heitä arvosteta.

Hammassäryssä ja junan vaunussa istuessa voi olla helposti välittämättä matkakumppaneistaan. Usein se näyttää olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Ei  se tietysti ole kovin ystävällistä sekään. Sen sijaan työkavereita, pomoa tai alaisia kohtaan, välinpitämättömyys ei ole soveliasta. 

Jokainen valitsee oman tapansa käyttäytyä. Työyhteisössä ei kenelläkään pitäisi olla oikeutta katsoa toisten ihmisten ohi, ja jättää välittämättä heistä. Omalla käytöksellämme osoitamme  joko toisten arvostusta tai sen puuttumista. Joskus merkityksellisempää  voivat olla pienet eleet kuin sanat. Ne kertovat siitä arvomaailmasta ja kulttuurista, jossa työpaikalla eletään. 

Arvostavassa yhteisössä on ilo työskennellä. Se näkyy myös työn tuloksessa.

Arvostavassa työyhteisössä on ilo työskennellä. Se näkyy myös työn tuloksessa.

10 asiaa, jotka toteutuvat arvostavassa työyhteisössä

1. Jokainen saa tulla nähdyksi ja kohdatuksi yksilönä.

2. Kaikki ovat arvokkaita ja tasavertaisia, hyväksyttyjä omana erilaisena itsenään.

3. Toisia kohtaan käyttäydytään ystävällisesti ja huomaavaisesti.

4. Rakennetaan, ja ylläpidetään keskinäistä luottamusta. 

5. Nostetaan esiin yksilöiden vahvuuksia, ja ollaan niistä ylpeitä.

6. Uskalletaan sanoa omia ajatuksia ja ideoita.

7. Osataan olla eri mieltä, ja kuunnella toisia.

8. Kannustetaan toisia, ja osataan iloita kaikkien saavutuksista. 

9. Kaikki kokevat turvalliseksi yhteisön, jossa annetaan ja saadaan tukea.

10. Ponnistellaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.

Kuulostaako liian ihanteelliselta? Ei suinkaan. Me kaikki luomme itse omat työyhteisömme, ja voimme vaikuttaa siihen, millaisia ne ovat. Kuljemmeko huppu päässä yksinään, vai avoimesti yhteisössä toinen toisiimme luottaen. Se on kiinni meistä itsestämme. Muutosta ei tarvitse odottaa toisilta, sen voi aloittaa itse.

Hyvää Ystävänpäivää!

 


 

Tilaa koulutusta arvostavan työyhteisön rakentamisesta, hyvästä vuorovaikutuksesta ja työhyvinvoinnista.  Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s