Tunnista omat ja tiiminjäsenten vahvuudet – Ole valmis kehittymään ja kannusta muita

Nykyään jokaisen työnhakijan kannattaa luoda itsestään brändi. On osattava tunnistaa omat vahvuudet, ja pitää myös osata kertoa niistä muille. Enää ei osaamista ja kykyjä  kannata piilotella, eikä olla liian vaatimaton. Silti on muistettava olla rehellinen, ettei luo epätodellista kuvaa itsestään. Lupaukset pitää todentaa viimeistään silloin,  jos sattuu saamaan työpaikan. Totuus tulee kuitenkin ilmi jossain vaiheessa. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen, mutta halu kehittyä täytyy olla. 

Vahvuuksia ja heikkouksia on kaikilla

Muistan, kun olin työhaastattelussa kauan sitten. Johtaja pyysi minua kertomaan, miksi heidän kannattaisi palkata minut. Keskustelun Ilmapiiri oli miellyttävä, ja sain rauhassa kertoa vahvuuksistani. Olin mielestäni hyvin selvillä siitä, missä olen hyvä, ja millaiset kokemukset olivat kasvattaneet minua.  Koin pystyväni perustelemaan, mitä hyötyä heille olisi valinnastani.

Olin innoissani siihen asti, kunnes johtaja kysyi heikkouksitani. Tuli täysi hiljaisuus, ”black out”. Mieleeni ei tullut yhden yhtäkään huonoa puolta itsestäni Johtaja jatkoi kysymällä: ”Oletko siis täydellinen?”  Purskahdin spontaanisti nauruun ja tokaisin  ”En todellakaan. Kyllä minulla heikkouksiakin on.”  Olin latautunut niin positiivisella otteella kertomaan vahvuuksistani, että oli vaikea kääntää ajatuksia heikkouksiin. Vasta hetken mietittyäni pystyin kertomaan myös ”kolikon toisesta puolesta”. Niistä asioista minussa, joissa toivoisin olevani parempi, ja jotka vaativat kehittämistä. Näin muotoutui inhimillinen kuva minusta, ja sain työpaikan.

Kun tunnistaa ensin omat vahvuudet ja heikkoudet, voi tehdä suunnitelman kehittämisestä. Sitten voi oppia huomaamaan toisten tiimiläisten hyvät puolet, ja kannustaa heitä.

Kun tunnistaa omat vahvuudet, itsetunto kasvaa. Heikkouksien tunnistaminen antaa tietoa, mitä pitää kehittää. Sen jälkeen voi oppia huomaamaan myös toisten hyviä puolia, ja osaa kannustaa heitä.

Toisten vahvuuksista voi vahvistua itse

Työssä ei kuitenkaan riitä, että tunnistaa vain omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Pitää oppia näkemään myös, missä muut ovat hyviä. Ja osata myös kertoa siitä muille. Iloita toisten osaamisesta ja kannustaa heitä. Ei kannata sortua kateuteen, vaan kääntää se mieluummin hyväksi pyrkimykseksi itselle kasvaa parhaisiin suorituksiin. Myönteisesti asennoituva ihminen näkee, että toisen vahvuudet eivät ole Itseltä pois, vaan päinvastoin. Niistä voi itsekin vahvistua, ja oppia lisää toisen rinnalla. 

Voittajajoukkue nostaa esiin ”tähtiä”

Paras tiimi muodostuu yksilöistä, joilla on erilaisia vahvuuksia. Työssä pitää oppia kestämään myös ”tähtiä”. Niitä, jotka loistavat erinomaisilla kyvyillään.  Eikä vaan kestämään, vaan nostamaan heitä. Menestyvällä joukkueella on aina myös joku tai joitain tähtipelaajia, jotka nousevat yli muiden saavutuksissaan. He antavat panoksensa tiimissä, joka mahdollistaa heidän taitonsa tulemisen esiin. Voittajajoukkue kykenee iloitsemaan tähdistään. Se ei poista joukkueen yhteistä iloa siitä, että he ovat yhdessä tehneet voittosuorituksen. Siitä iloitaan yhdessä. Tähtiä ei tarvitse painaa, vaan nostaa. Joukkuepeli tiimissä vaatii jokaiselta panostusta, ja yltämistä parhaaseen suoritukseen. Erilaiset kyvyt vahvistavat tiimiä. Kannustusta tarvitsevat niin yksilöt kuin koko tiimikin. 

Voittajaksi voidaan tulla, kun ollaan kunnianhimoisia ja nälkäisiä voittamaan. Sellaisessa pelissä kannustetaan vahvuuksien tulemista esiin. Silti vahvuudet tulevat vahvuuksiksi vasta, kun tunnistaa myös omat heikkoudet, ja on valmis kehittämään itseään. Tiimin menestyminen riippuu siitä, kuinka erilaisten ihmisten vahvuudet  täydentävät tiimin vahvuutta. Ja myös siitä, miten valmis jokainen tiiminjäsen on kehittämään itseään. 


 

Tilaa koulutusta johtamisesta, tiimin rakentamisesta ja työhyvinvoinnista.  Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s