Menestys vaatii yhdessä tekemistä ja kykyä astua pois omalta mukavuusalueelta

On mukavaa tehdä työtä yrityksessä, jossa asiat ovat kunnossa, ja jossa menee taloudellisesti hyvin. Hyvissä yrityksissä osataan johtaa ihmisiä, pidetään huolta hyvinvoinnista ja kannustetaan työntekijöitä. Työ koetaan mielekkäänä ja kehittävänä. Innostava ja myönteinen lmapiiri tukee onnistumisen mahdollisuuksia. Tällaisen toivoisi jokaisen työpaikan olevan.

Todellisuus on kuitenkin monesti toisenlainen. Taloudelliset vaikeudet vaativat säästöjä ja toimintojen karsimista. On yt-neuvotteluja, ja irtisanomiset uhkaavat töiden vähentyessä. Ilmapiiri on jännittynyt, kun pelätään ja kyräillään, kenen vuoro on saada potkut.  Uudet järjestelyt vaativat uusien asioiden oppimista, mutta siitä ei jakseta innostua. Ihmisten puheissa kuuluu epäilyä, ahdistusta, vihaa ja pelkoa. 

Molemmissa työpaikoissa tarvitaan innostusta ja kehittämistä, vaikka lähtökohta on erilainen. Ensimmäisessä siksi, että ylläpidetään ja parannetaan saavutettua menestyksen tilaa. Toisessa sen tähden, että päästäisiin huonosta tilanteesta menestyksen polulle. Kummassa työ on haastavampaa? 

Parhaassa, menestyvässä yrityksessä halutaan tehdä töitä. Hyvien työpaikkojen myönteinen maine leviää. Sinne on imua, ja sinne pyritään. Niin pitääkin olla. Ihmiset hakevat itselleen parempia mahdollisuuksia. Entä sitten yrityksessä, joka elää vaikeaa aikaa. Siellä on tarjolla kovaa työtä, epävarmuutta ja ennakoimattomuutta. ”Hikeä, verta ja kyyneleitä.” Vaikeuksista halutaan pois valoisampien mahdollisuuksien äärelle. Osa ehkä lähtee, mutta suurin osa ihmisistä jää työpaikkaansa tyytymättöminäkin.  Se on usein helpoin vaihtoehto. Vaatii rohkeutta ja uskallusta irrottautua totutusta.

Kun kaikki antavat oman panoksensa yhteiseen työhön, voidaan onnistua. Kukaan ei saa jäädä vapaamatkustajaksi.

Kun kaikki antavat oman panoksensa yhteiseen työhön, voidaan onnistua. Kukaan ei saa jäädä vapaamatkustajaksi.

Entä jos työpaikan vaikeaa tilannetta katsoisikin jotenkin eri tavalla, positiivisten silmälasien kautta? 

Paitsi että se on rankkaa, se voisi olla myös suuri mahdollisuus kasvamiseen ja muuttumiseen niin yksilöille kuin yhdessä. Tilanteesta voisi löytää vaikkapa seuraavanlaisia uusia näkökulmia:

 • Jokaiselle tarjoutuu tilaisuus haasteelliseen työhön, kun voi ryhtyä uuden menestyksen rakentajaksi.
 • Kun saadaan herätettyä yhteinen halu, se voi johtaa aitoon yhdessä tekemisen iloon..
 • Yhteinen päämäärä saada yritys menestyksen uralle antaa vahvan tarkoituksen työhön sitoutumiselle.
 • Voi  pistää päät yhteen, ja alkaa pähkätä täysin uusia ratkaisuja. 
 • Luovuudelle ja ideoinnille tulee tilaa, kun vanhoja rutiineja ja ikäviä tapoja voidaan heittää romukoppaan. 
 • Mahdottomilta tuntuviin haasteisiin tarttuminen mahdollistaa piilevien kykyjen esiin pääsemisen.
 • Kun panee kädet syvälle ”saveen”, voi osallistua täysillä ponnistelemaan yhdessä tavoitteiden eteen. Voi kokea työn omakseen. 
 • Kenenkään ei tarvitse ”leipääntyä” tehtävissään, vaan innostua uudistamaan. 
 • Kun tavoitteet ovat selkeät ja korkealla, niiden saavuttaminen ja onnistuminen tuovat iloa ja tyydytystä. Uhrauksiakin voidaan tehdä, ja kestää ne yhdessä. 

Kysymys on yrittäjämäisestä työotteesta. Sellaisesta, jossa yhdessä ollaan valmiita kohtaamaan vaikeudet, ja säilyttämään katse tulevaisuudessa. 

 • Pelko täytyy vaihtaa rohkeudeksi, 
  • kateus ponnistelunhaluksi, 
   • viha kunnianhimoksi, 
    • arkuus innostukseksi, 
     • itsekkyys yhdessä saavuttamiseksi ja 
      • epätoivo menestyksen näläksi. 

Tässä on kysymys täydellisestä asennemuutoksesta. Pettymysten suosta ei voi nousta, jos asenteet eivät muutu. Eikä uutta menestystä voi rakentaa ilman sitä. Johdon pitää näyttää suuntaa, mutta kaikkien tarvitsee olla valmiita muuttamaan asenteitaan. 

Vaikeuksissa kipuilevat yritykset ja säästöissä kamppailevat organisaatiot selviytyvät, jos niissä löydetään yhdessä yrittäjyyden henki ja voittamisen halu.  Nämä työpaikat tarvitsevat henkisesti vahvaa johtajuutta. Tarvitaan sellaisia johtajia ja työntekijöitä, jotka ovat valmiita lähtemään pois mukavuusalueelta. He eivät voi pelätä riskien ottamista. Pitää olla ennakkoluulottomuutta, uskallusta tarttua haasteisiin, ja valmiutta kovaan työntekoon. Yhdessä he voivat kääntää hankalan tilanteen suureksi mahdollisuudeksi, johon työtä pelkäämättömät voivat innolla tarttua. Se antaa niin johtajille kuin työntekijöille tilaisuuden kasvaa todellisiksi menestyjiksi. Uskon, että kyvykkyyttä on olemassa. Eri asia on, onko halua ja viitseliäisyyttä. Mukavuudesta ei ole helppo luopua. 


 

Tilaa koulutusta muutosten johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s