7 + 7 keinoa nostaa kaikkien vahvuudet käyttöön työssä

Ylen ohjelmasarjassa Klassinen Suomi haastateltiin suomalaisia klassisen musiikin huippuja, kuten Esa-Pekka Salosta, Kaija Saariahoa, Pekka Kuusistoa ja montaa muuta. Kaikki ovat suuria lahjakkuuksia. Musiikin harrastuksen he aloittivat jo lapsena. Vanhemmat olivat tukeneet heitä, mutta myös vaatineet jatkuvaa harjoittelua. Se oli edellytys edistymiselle, sillä soittaminen pitää aloittaa varhain. 

Jokainen haastatelluista kertoi oman menestyksensä olleen kovan työn ansiota. He olivat harjoitelleet päivä toisensa jälkeen uudestaan ja uudestaan tullakseen paremmiksi. Ilman tuota uurastusta pelkkä lahjakkuus ei olisi kenenkään mielestä voinut tuoda menestystä. Intohimo musiikkiin ja halu saavuttaa parhaita suorituksia siivittivät ahkeraa työntekoa. Samoin he tekevät edelleen. 

Säveltäjä, kapellimestari Esa-Pekka Salonen kertoi ensimmäisestä suuresta tilaisuudesta, josta hänen uransa lähti nousuun. Hän sai johtaa Lontoossa isoa orkesteria. Siellä hän halusi näyttää kaiken parhaan osaamiseensa, ja osoittaa olevansa ennakko-odotusten arvoinen. Se oli hänen tilaisuutensa, jossa hän onnistui. Muillakin oli samankaltaisia kokemuksia. 

Kun lahjakkaat ihmiset kertovat tällaisia tarinoita, siinä on opittavaa. Monta kertaa tulee sellainen käsitys, että juuri heillä olisi ollut jotenkin helppoa tulla suureksi. Kaikki näyttää sujuvan kevyesti valmiissa esityksissä. Suuret lahjakkuudet ovat ainutlaatuisia ja harvinaisia. 

Vaikka kaikki eivät voi yltää noin suuriin saavutuksiin, silti jokainen voi saavuttaa oman parhaansa. Kaikilla meillä on joitain vahvuuksia.  Täytyy vain ensin löytää ne, ja olla myös valmis kehittämään itseään.  

Kapellimestarin täytyy harjaantua ohjatakseen samanaikaisesti jokaista soittajaa tekemään oikean suorituksen. Kaikkien pitää antaa parastaan.

Kapellimestarin täytyy harjaantua ohjatakseen samanaikaisesti jokaista soittajaa tekemään oikean suorituksen. Kaikkien pitää antaa parastaan.

Poimin näiden lahjakkaiden menestyjien kertomuksista  7 asiaa sekä työntekijöille että johtajille.

7 KEINOA, JOIDEN AVULLA JOKAINEN VOI KEHITTÄÄ VAHVUUKSIAAN  

1. Vahvuuksien tunnistaminen – Löydä vahvuutesi, ja arvosta niitä. 

2. Kiinnostus ja intohimo – Kiinnostu ja innostu kehittämään itseäsi. Sitä ei kukaan muu voi tehdä puolestasi.

3. Toisten tuki, ohjaaminen ja vaatimukset – Pyydä toisilta tukea, ja ota oppia vastaan. 

4. Halu kehittyä jatkuvasti – Aseta korkeita tavoitteita itsellesi, mikään ei tule helpolla. 

5. Kova työnteko –  Ole valmis tekemään työtä kehittymisesi eteen. Kieltäydy joskus mukavuudesta, vaikka laiskottelu houkuttelisi. Varsinkin silloin, jos se haittaa tavoitteiden saavuttamista. 

6. Tilaisuus näyttää osaamistaan – Ota tilaisuudesta vaarin, ja näytä osaamisesi, johon olet ponnistellut. 

7. Onnistuminen – Iloitse ja kiitä itseäsi ja tukijoitasi, kun onnistut.

Moni asia on itsestä kiinni. Kiinnostus ja intohimo täytyy herättää itsessä.  Mitään ei voi saavuttaa ilman, että tekee töitä itsensä kehittämiseksi. Jos aina menee työssäkin sieltä, missä aita on matalin, ja antaa periksi mukavuudenhalulle, ei sitten paljoa saavutakaan.  Olen tavannut joitain sellaisia ihmisiä työssä. Vuosienkin päästä he saattavat sanoa: ” Kyllä minäkin olisin, jos… ”, ” Ei minulla ollut mahdollisuutta, kun….”  tai  ”Mutta kun…” Turha on syytellä muita tai olosuhteita, jos ei itsekään ole ponnistellut.  Ei ole silloin paljon oppinutkaan. 

7 KEINOA, JOILLA ESIMIES VOI TUKEA TYÖNTEKIJÖIDEN VAHVUUKSIA

1. Oppimalla tuntemaan työntekijät henkilökohtaisesti ja tunnistamalla jokaisen vahvuudet.

2. Antamalla mahdollisuuksia jokaiselle tuoda vahvuuksia esiin työssä.  Sellaisia haasteita, joissa ihmiset oppivat uutta, ja kehittävät osaamistaan.

3. Asettamalla yhdessä työntekijän kanssa korkeita henkilökohtaisia tavoitteita. Liian vaatimattomat tavoitteet eivät motivoi, eivätkä auta ketään kehittymään.

4. Olemalla jämäkkä, ja luomalla työkulttuuria sellaiseksi, jossa vaaditaan hyvää työn tulosta. Ei tyydytä keskinkertaiseen. 

5. Luottamalla ja uskomalla työntekijöiden kykyyn selviytyä. 

6. Tukemalla, sparraamalla ja auttamalla vaikeina hetkinä.

7. Antamalla  työntekijöille näytön paikkoja, joissa voi onnistua, ja jotka innostavat kehittymään. 

”Ihmisten sisäisen kasvun tukeminen on johtajuuden korkein kutsumus.” Harvey S Firestone

 


 

Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s