Itsensä johtaminen ja itseohjautuvuus ilman kaikkivoipaista itseriittoisuutta

Itsensä johtaminen ja itseohjautuvuus ovat asioita, joille nykyään on tilausta niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässä. Niistä puhutaan. Yhä enemmän jokaisen pitää osata tehdä valintoja itse. Ja kun tekee valintoja, täytyy kantaa myös vastuuta valinnoistaan. Osoittautuvat ne sitten oikeiksi tai vääriksi.

Monissa töissä työntekijöiden itsenäinen tekeminen lisääntyy  

Erityisesti johtamistehtävissä olevilla työhön kuuluu olennaisena osana itseohjautuvuus. Nyt myös yhä useampi työntekijä saa aiempaa enemmän vastuuta ja valtaa työn tekemisessä. Monet työt ovat itsenäisiä, tehdään etätyötä, on virtuaalisia johtajia. Tällainen vaatii tekijöiltä kykyä ohjata itse itseään. 

Itsenäiset työtehtävät onnistuvat tavoitteellisen suunnittelun, kurinalaisuuden, itsearvioinnin ja jatkuvien hyvien valintojen ansiosta. Työssä suoriutuminen edellyttää pysymistä hyvässä kunnossa. Vaativissa töissä ei yksinkertaisesti pärjää puolikuntoisena tai ratkaisukyvyttömänä. 

Kokonaiskuntoisuus perustana 

Oma kokonaiskunto ratkaisee, miten hyvin selviää työssä. Henkilökohtaisessa elämässä omat valinnat joko antavat voimaa tai vievät sitä.  On pysyttävä fyysisesti ja mieleltään hyvässä kunnossa. Sen lisäksi pitää huolta läheisistä ihmissuhteista, harrastuksista ja mielekkäästä vapaa-ajasta. Arvostaa sekä itseään että muita, ja osata jakaa aikaansa oikein. Melkoisia vaatimuksia! 

Nykyään ovat suosituiksi tulleet elämäntapakurssit ja elämäntaito-oppaat. Monet hakevat apua niistä voidakseen elää tasapainoista elämää. On liikuntavalmentajaa, painonhallinta-opasta, mindfulness-ohjausta, rentoutuskursseja, lifecochausta jne. Hyvä niin. Ihmiset tarvitsevat erilaista tukea ohjatakseen itseään hyviin valintoihin. Ja myös oppiakseen tuntemaan itseään, ja selkeyttämään, mitä haluaa elämältään.  Ei se kuitenkaan voi olla edellytys, kyllä muutenkin voi pärjätä hyvin. 

"Yksin olen hyvä, mutta yhdessä ollaan vielä parempia. "

”Yksin olen hyvä, mutta yhdessä ollaan vielä parempia. ”  Onnistuneeseen peliin tarvitaan kaikkia.

Hyvä itsensä johtaminen ja itseohjautuvuus ei voi tarkoittaa sitä, että ihmisistä tulisi  kaikkivoipaisen itseriittoisia ja itsekeskeisiä  yksinpärjääjiä.  Tarvitsemme myös toisten ihmisten tukea niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työssämme.   

 

Yksin tehdään töitä, mutta silti toisten kanssa

Vaikka montaa työtä tehdään jo itsenäisesti, useimpien työt linkittyvät toisten itsenäisesti työtä tekevien kanssa. Olemme riippuvaisia toistemme tekemisistä. Tarvitaan myös taitoja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa työryhmissä, projekteissa, asiakkaiden, esimiesten ja työtovereiden kohtaamisissa.  Eikä vain tulla toimeen, vaan olla vielä innostuneita työstään ja innostaa myös muita. 

Yhä tärkeämpää on, että työssä ihmiset kohtaavat toisensa inhimillisesti, auttavat toisiaan ja tukevat tarvittaessa. Vuorovaikutustaidot sekä kyky kohdata omia ja toisten tunteita ratkaisevat, miten hyvin työssä onnistuu suhteissaan toisiin ihmisiin. 

Tukea tuottava työkulttuuri mahdollistaa 

Itseohjautuvia ihmisiä ei pidä työssä jättää yksin selviytymään. Pitäisi olla mahdollisuus tarvittaessa saada tukea, sparrausta ja palautetta niin työssä onnistumisesta kuin siitä, mikä on mennyt pieleen. Ja myös myötätuntoa vaikeuksia kohdatessa. Esimiehet ja työtoverit ovat tässä avainasemassa, mutta joskus on syytä ottaa tueksi myös ulkopuolista coachausta. 

Ilman tuen mahdollisuutta meille voi kehittyä työelämään liiallinen itsekseen selviytymisen malli. Sellainen, joka vain kuluttaa voimia, mutta ei lisää energiaa eikä varmista kehittymistä. Se voi johtaa kyynistyvään ja teennäiseen työkulttuuriin. Teeskennellään olevamme vahvoja ja selviävämme, vaikka tosiasiassa emme pärjäisikään. Siitä ei hyödy kukaan. 

Rakennetaan mieluummin sellaista työkulttuuria, jossa ihmiset ohjaavat kyllä itseään, mutta saavat tarvitsemaansa tukea. Luodaan inhimillistä avoimuuden työkulttuuria, jossa vahvistetaan ihmisiä itsenäisyyden ohessa myös rakentavaan yhteisöllisyyteen. Innostava ja voimaannuttava työilmapiiri takaavat myös paremmin tuottavuutta ja työhyvinvointia kuin mitä syntyy kyynistyvässä ilmapiirissä. 

”Merkitys voi tulla siitä, että saa jakaa yhdessä tekemisen tunteen.”  Afrikkalainen sananlasku

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s