Aseta kehittämistavoitteeksi avoin ja arvostava työkulttuuri

Seurasin yhtenä päivänä kävelylenkillä kahta käpytikkaa. Ne olivat molemmat omissa lyhtypylväissään nakuttaen pylväiden metallista kantta, joka resonoi mukavasti ääntä. Nakutus oli päättäväistä, innostunutta ja vuorottelevaa. Liekö kyseessä ollut soitinrummutus, reviiriin liittyvä tai joku muu kommunikaatio? Jotain siinä joka tapauksessa viestilteltiiin toiselle. 

Tietämättä mitään lintujen kommunikointitavoista (oletettavasti ne ovat vaistonvaraisia) löysin siitä yllättäen yhtäläisyyksiä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.  Viesti oli kohdennettu, se oli selkeä ja siinä oli dialogi. Tärkeitä asioita myös ihmisten viestinnässä. Loppuosa lenkistä menikin pohtiessa, millainen merkitys hyvällä vuorovaikutuksella on erityisesti työssä. Mitä löysin?

8 asiaa arvostavasta vuorovaikutuksesta työpaikalla 

 

1.Tasavertaisuus

Kun ihmiset arvostavat toisaan, se näkyy heidän vuorovaikutustavassaan. Se on tasavertaisuutta sekä tulla kuulluksi että saada ilmaista omia ajatuksia ja mielipiteitä. Kaikki kantavat vastuuta arvostavan ja avoimen kanssakäymisen kulttuurista. 

2. Tapa puhua ja kuunnella

Vuorovaikutus on pääosin dialogia, hyödyttömät monologit on minimoitu. Toisten kuuntelemista arvostetaan, ja ihmiset osaavat kuunnella toisiaan. Kuuntelu auttaa varmistamaan ymmärrystä, eikä silloin puhuta toisten ohi.

3. Vapaus jakaa ja kysyä

Avoimuuden kulttuurissa tietoa jaetaan vapaasti, ja se on kaikkien saatavilla. Tieto ei pysähdy jollekin. Asioista keskustellaan, ja uskalletaan kysyä toisilta. Kysyjää ei pidetä koskaan tyhmänä. Kysymyksiä arvostetaan siksi, että niiden nähdään rakentavan ajattelua ja edistävän asioiden käsittelyä.

4. Avoin keskustelu

Tavoitteena pidetään asioiden ilmaisemista selkeästi. Silti tiedostetaan, että eri ihmiset saatttavat ymmärtää saman viestin omasta lähtökohdastaan eri tavalla kuin toiset. Epäselvyydet ja väärinymmärrykset minimoidaan mahdollistamalla avoin keskustelu

Arvosta esimiestäsi ja työkavereitasi, saat arvostusta itsekin. Näin vahvistat arvostuksen kultuuria työpaikalla.

Arvosta esimiestä ja työkavereita, saat arvostusta itsekin. Näin vahvistat arvostuksen kultuuria työpaikalla.

5. Kriittisyys

Ihmiset uskaltavat olla myös eri mieltä, ja asioista osataan puhua rakentavasti. Ketään ei painosteta samanmielisyyteen, vaan asioita katsotaan erilaisista näkökulmista. Sitä pidetään hyödyllisenä ja rikastuttavana sekä työlle että ihmissuhteille, ei haittana.  Kriittisyys nähdään kehittämisen edellytyksenä. Se näkyy siten, että ollaan myös valmiita oppimaan toisilta. 

6. Erilaisuus voimavarana

Ihmisten erilaisuus nähdään työpaikalla positiivisena asiana. Ihmiset suhtautuvat toisiinsa myönteisesti, ystävällisesti ja luontevasti. Toisiin luottaminen ilmenee tavassa puhua asioista avoimesti ja suoraan, ei takanapäin. 

7. Ratkaisuihin orientoituminen

Vaikeuksissa ja ristiriitatilanteissa etsitään ratkaisuja, mutta ei jäädä vatvomaan tai vellomaan ikävyyksiin. Tiedostetaan, että se syö hyvää kulttuuria. 

8. Heijastusvaikutus työhön

Työpaikan avoin ja arvostava vuorovaikutus parantaa työn tuloksia ja tehokkuutta. Se heijastuu myös oman työpaikan ulkopuolelle vuorovaikutukseen muiden kanssa. Siihen, miten suhtaudutaan asiakkaisiin, ja miten työpaikasta puhutaan muille. 

Kuulostaako liian ihanteelliselta?

Ei se ole mitään yliluonnollista. Kaikki voivat oppia vuorovaikutustaitoja, jos vaan ovat valmiita sitoutumaan hyvään vuorovaikutuksen luomiseen. Avoin ja arvostava työkulttuuri kannattaa asettaa kehittämistavoitteeksi työpaikalla. Sitä ei pysty toteuttamaan yksin johtaja. Vastuu onnistuneesta vuorovaikutuksesta on jokaisella.

 Toteutuuko omalla työpaikallasi avoin ja arvostava työkulttuuri? Miten sinä kannat oman vastuusi? Aloita itsestäsi.

 

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s