Katsotko työelämää positiivisesta vai negatiivisesta näkökulmasta?

Filosofi Frank Martelan mukaan tarvitsemme niitä ihmisiä, jotka levittävät ympärilleen enemmän positiivisia kuin negatiivisia asioita. Se on totta! Meidät on kyllästetty negatiivisilla uutisilla. Katsoin yhtenä päivänä Talouselämä-lehteä, ja 70-80% otsikoista oli negativisia. Tämä on hyvin yleistä. Paljon hyvääkin tapahtuu, mutta se ei tule samalla tavalla huomatuksi kuin ikävät asiat.  

Negatiivisuudesta on tullut osa arkipäiväämme. Ellemme pidä varaamme, se vaikuttaa ajatuksiimme ja asennoitumiseemme. Se virittää meitä näkemään pelkästään uhkia, ja panee varmistamaan asemia säilyäksemme turvassa. Työelämässä sellainen ajattelu on tuhoisaa. Negatiivisuuden ja ongelmakeskeisyyden vallitessa on vaikea saada aikaan kehittymistä ja uudistumista. 

Mitä jos katsomme asioita positiivisesta  näkökulmasta. Työhyvinvoinnin ex-professori Marja-Liisa Manka käytti sanontaa ”Lasimme ovat huurtuneet, ja ne on puhdistettava.” Sen tehtyämme voimme nähdä uhkien sijasta myös mahdollisuuksia ja toivoa. Löytää uudenlaisia tapoja parantaa työelämää.  

Pitää repiä itsensä irti negatiivisista ajattelutavoista voidakseen tarkastella asioita eri tavalla. 

 

Kun rohkaistuu katsomaan asioita toisesta näkökulmasta, voi yllättyä näkemästään.

Kun rohkaistuu katsomaan asioita toisesta näkökulmasta, voi yllättyä näkemästään.

Mitä positiivisuus on työelämässä

Tiedostavuutta

Positiivinen näkökulma on tietoinen valinta, johon jokaisella on mahdollisuus. Se on saman asian tai ilmiön katsomista eri tavalla. Vanha esimerkki tästä on nähdä lasin olevan joko puoliksi täynnä tai puoliksi tyhjä. Tai olenko naulaamassa lautoja vai rakentamassa unelmieni kotia. Myönteisyys on asioiden hyvien puolien noteeraamista, eikä keskittymistä vain ikäviin asioihin.

Tulevaisuuteen suuntaamista

Myönteisesti asennoituva  tiedostaa, että kannattaa pyrkiä näkemään mahdollisuuksia. Ei olla pelkästään ratkomassa ongelmia, vaan luomassa uudenlaisia tapoja toimia ja rakentaa uutta. Myönteisyys on tulevaisuuteen katsomista, ei menneisyyteen juuttumista. 

Fokusoimista hyvään, ei huonoon

Positiivisuus on keskittymistä siihen, mikä on parasta. Ei siihen, mikä on huonointa. Positiivinen johtaja  nostaa esiin onnistuneita, hyviä suorituksia. Se innostaa kehittämiseen ja oppimiseen. Kun on halu kehittyä, kykenee menemään paremmin epämukavuusalueelle kuin siiloin, jos keskitytään vain ongelmien ratkaisemiseen tai virheiden poistamiseen. Se ei kuitenkaan tarkoita kriittisyyden puuttumista tai silmien sulkemista ongelmilta, vaan niiden käsittelyä ja ratkaisemista. 

Voimavaroja vahvistavaa otetta

Myönteisyys johtamisessa on ihmisten potentiaalin nostamista esiin. Se huomaa ihmisten vahvuudet, ja vahvistaa niitä. Sellainen lisää ihmisten voimavaroja. Kun ihmiset voimaantuvat, se näkyy heidän kyvyissään ja halussaan saavuttaa parempia tuloksia. Heitä autetaan kukoistamaan latistamisen sijasta.

Hyvän ilmapiirin luomista

Jos työyhteisössä on enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita, siellä on mukava työskennellä. Innostavuuden ilmapiirissä tuetaan toisiaan, ja sellaisessa ympäristössä syntyy hyviä tuloksia. Positiivinen ilmapiiri on avoin. Silloin uskalletaan nostaa tarvittaessa kissa pöydälle, ja ratkaistaan ongelmia. Kanssakäymsessä ja puheissa näkyy keskinäinen arvostus. Toisia osataan auttaa ja rohkaista.  

Työelämässä niin kuin muussakin elämässä on hyötyä, jos osataan nähdä myönteisiä näkökulmia ja hyödyntää positiivisuutta. Niin johtaja, esimies kuin työntekijät, kaikki voivat vahvistaa työpaikan myönteisyyden kulttuuria.

Positiivisuus vaikuttaa työn tuottavuuteen ja ihmisten hyvinvointiin. 

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s