Ollaanko työpaikalla jämähtäneitä totuttuun vai uskalletaanko uudistua?

Suomen vaikutusvaltaisin päättäjänainen Sari Baldauf kertoi olevansa huolestunut  ”suomalaisten taakse-ja sisäänpäinkääntyneisyydestä. Uudistamisajatukset tyrmätään, ennen kuin ne on edes loppuun asti selvitetty.” (Talouselämä, huhtikuu 2016)

Mitä työpaikoistamme tulee, jos jämähdämme entisiin aikoihin, ja suljemme silmämme muun maailman kehitykseltä. Maailmassa on meneillään valtavia muutoksia, jotka vaikuttavat lähes jokaiseen toimialaan myös meillä. Halusimme sitä tai emme. Mukana pysyminen edellyttää uudenlaista ajattelua ja muutosta. Pystymmekö siihen? Se riippuu meistä. 

Voimme suhtautua väistämättömään muutokseen joko vastustaen kaikin voimin uudistumista tai kiinnostua muutoksesta uteliaana. Jokaisen olisi hyödyllistä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, onko omalla  työpaikalla vallalla taaksepäin- tai sisäänpäinkääntyneisyys. Entä minä itse, vaivaako minua sama tauti? Uskallammeko katsoa tulevaisuuteen, ei vain pelottavana uhkana, vaan mieluummin kiinnostavana mahdollisuutena.

Tarvitaan sellaisia johtajia, joilla on pioneerihenkeä, rohkeutta ja kykyä ruveta katsomaan asioita kokonaan uudella tavalla. Niitä henkilöitä, jotka inspiroivat ja innostavat uuteen ajatteluun ja luovuuteen työpaikalla. Johtajia, jotka osaavat kirkastaa vision ja antaa suunnan, mitä kohden mennä.

 

Hyvä esimerkki sellaisesta johtajasta on Aalto yliopiston muotisuunnittelun professori Pirjo Hirvonen, joka on vaikuttanut uuden muotisukupolven menestykseen. Asiat oli mietittävä täysin uusiksi, kun tekstiiliteollisuus hävisi globalisaation myötä Suomesta lähes kokonaan.  Hirvosen mukaan ”raju muutos oli kuitenkin siunaus, koska se pakotti meitä ajattelemaan uudella tavalla, ja ymmärtämään, että kyse on kansainvälisestä pelikentästä. Kehitimme täysin uuden kulttuurin, jossa uudistamme ja kehitämme koko ajan ajatteluamme ja tapaamme toimia.”

Uudistumista on turha odottaa, jos työpaikalla ihmiset kulekvat eri suuntiin ilman selkeää päämäärää, mihin mennä.

Uudistumista on turha odottaa, jos työpaikalla ihmiset kulkevat sokkona eri suuntiin ilman yhteistä, selkeää päämäärää, mihin on tarkoitus mennä.

Mitä tarvitaan, että työpaikan kulttuuri voi muuttua ja ajattelu uudistua?

Kykyä ja rohkeutta tiedostaa  uudistumisen tarve ja käynnistää muutos

Johtajien täytyy olla hereillä maailman muutosten seuraamisessa. Täytyy tiedostaa uuden ajattelun välttämättömyys, ja olla valmiita ottamaan iso askel. Monessa yrityksessä varmasti mietitäänkin tällä hetkellä muutosta ja hiotaan strategiaa. Onneksi niin, sillä jos johtajat elävät itse menneessä turvallisessa maailmassa, jämähdetään ja uudistuminen jää käynnistämättä. 

Näkyä ja tien valitsemista kirkastaa visio ja näyttää suunta

Johtajalla täytyy olla selkeä kuva visiosta, ja se on osattava myös välittää ihmisille. Niin että kaikki tietävät ja ymmärtävät sen.  On arvioitava, missä on se pelikenttä, jossa halutaan olla. Ennen on mietitty keinoja, miten tehdään paremmin asioita. Uudella tavalla ajattelussa sen sijaan mietitään, miten tehdään parempia asioita fiksusti.

Arvostavaa johtamistapaa, jossa kaikki otetaan mukaan yhteiselle muutosmatkalle

Kulttuurin muuttamista helpottaa, jos kaikki saadaan osallistumaan ja sitoutumaan uuteen ajatteluun. Johtajien on osoitettava omalla toiminnallaan arvostusta ja ihmisistä välittämistä. Muuten ihmiset eivät tule mukaan, jos luottamus puuttuu.

Osallistumista vastustamisen sijasta

Onnistumiseen tarvitaan yhteistyötä ja kaikkien osallistumista. Muutos ei käynnisty, jos työpaikalla ollaan toisiaan vastakkain. Tai jos jokainen on menossa omaan suuntaan pitäen lujasti kiinni vanhasta.  Vastustaminen vie energiaa, vaikka sitä pitäisi käyttää mieluummin tulevaan muutokseen. Uudistuminen voi lähteä jokaisen yksilön oivalluksesta, että juuri minä voin vaikuttaa asioiden kulkuun.

Tulevaisuuteen suuntautuvaa, positiivista asennetta

Omaa näkökulmaa voi jokainen laajentaa. Pelkoja ja uhkakuvia voidaan poistaa, mutta asenne jää jokaisen omalle vastuulle. Kenenkään ei kannata jäädä muutoksen jarruksi . 

Kumpaan sinä katsot mieluummin työssä? Katsotko eteen- vai taaksepäin? Suhtaudutko uteliaana tulevaisuuteen vai kaihoten menneeseen?

”Tulevaisuutemme riippuu siitä, mitä teemme tässä hetkessä.”  Mahatma Gandhi

 

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s