Uskalla altistua uusille kokemuksille – Luovuus ja itsetuntemus kasvavat

Luovuus ei synny itsestään, ellei mieltä ruoki erilaisilla asioilla. Ihmisen mieli urautuu herkästi. Kukaan ihminen ei voi olla ehtymätön luovuuden lähde, ellei välillä tankkaa voimaa jostain. Omasta hyvinvoinnista, voimavaroista ja uudistumiskyvystä pitää huolehtia itse jatkuvasti. Kosketus omiin tunteisiin ja itsetuntemus ovat tärkeitä hyvinvoinnille. Muuten työelämän vaatimukset ja kiire voivat viedä mukanaan. Siitä seuraa luovuuden ehtymistä ja pitkään jatkuessa myös uupumusta. 

Joskus kannattaa altistaa itseään jollekin täysin uudelle kokemukselle 

Koin itse uutta ja merkityksellistä, kun kävin katsomassa modernia taidetta Kiasmassa. Pidän kuvataiteista, mutta en ole ollut kovinkaan kiinnostunut nykytaiteesta.  Pikemminkin olen suhtautunut siihen epäilevästi. Päätin kuitenkin mennä nyt avoimin mielin taidemuseoon, ja annoin itselleni luvan altistua taidekokemukselle. Nollasin mielessäni kaikki entiset ajatukseni. Antauduin täysin taiteen vietäväksi. 

Kahteen erilaisen taiteilijan teokseen saattoi kävellä sisälle, ja näin jokainen voi itse olla osana taideteosta. Tällainen kokemus tuleekin paremmin henkilökohtaiselle tasolle kuin jos tarkkaillee taidetta ulkopuolisena. Kulkeminen läpi noiden teosten ja koko taidemuseon kosketti minua. Yllättävän monet erilaiset tunteet nousivat esiin, niin ilo, energisyys, luovuus ja innostus kuin myös pelko, inho ja epävarmuus.  Viimeisen näyttelyn lopulla tunteet muuttuivat. Tilalle nousi rauha, seesteisyys, läsnäolo ja onnellisuus, kun istuin hiljaa viimeisessä teoksessa. 

Uudenlainen kokemus irrotti minut arjesta, vaikutti mieleeni ja olotilaani. Taide puhutteli eri aisteja ja nostatti voimakkaita tunteita. Sen vaikutus osuii todella luihin ja ytimiin.  Opin jotain uutta itsestäni ja tunteistani. Ajatteluni virittyi uusille ulottuvuuksille. Museokäynnin jälkeen tunsin olevani voimaantunut ja rentoutunut. 

Tunteiden tiedostaminen on kuin avaisi verhon ja kurkistaisi, mitä verhon takaa löytyy. Ja kun kohtaa sen, itsetuntemus kasvaa.

Tunteiden tiedostaminen on kuin raoittaisi verhoa ja kurkistaisi, mitä sen takaa löytyy. Ja kun kohtaa tunteet, itsetuntemus kasvaa.

8 asiaa, miksi kannattaa kokeilla jotain täysin uutta

1. Auttaa irrottautumaan totutuista ajattelukuvioista.  

2. Kun uskaltaa heittäytyä uuteen kokemukseen ja karistaa pois ennakkoluulot, antaa tilaa jonkun uuden syntymiselle. 

3. Herättää esiin erilaisia tunteita, myös sellaisia, joita ei kohtaa arkielämässä. Tunteita voi tunnistaa ja tiedostaa itsessään, mutta niitä ei tarvitse selittää. Ne voi hyväksyä sellaisenaan.  Se vahvistaa tunnetaitoja.

4. Kun kokee jotain täysin uutta ja eläytyy siihen,  oma näkökulma laajenee. Voi oppia yllättäen uutta itsestään ja toisista.

5. Uteliaisuus uusille asioille voi synnyttää luovia uudenlaisia ajatuksia. Oma luovuus kasvaa.

6. Antautuminen uuteen kokemukseen avoimin mielin lisää tietoista läsnäoloa. 

7. Jos kokemus on hyvä, se rentouttaa ja vähentää stressin tunnetta. Parhaimmillaan kokemus saa voimaantumaan. 

8. Läsnäolo itsensä kanssa lisää Itsetuntemusta. 

En tarkoita, että kaikkien pitää nyt lähteä kokemaan nykytaide-elämyksiä. Tärkeää on, että jokainen löytää omia tapoja, joiden avulla herättää itsessään uinuvaa luovuutta.  Herkkyys omille tunteille kannattaa säilyttää ja myös uskallus kohdata niitä. Näin voi paremmin olla valmis kohtaamaan myös toisten erilaisia tunteita. Voi oppia ymmärtämään eri tavalla ajattelevia ihmisiä työpaikalla. Näin tunnetaidot kehittyvät. Itseään oppii tuntemaan parhaiten tutustumalla itseensä ja tunteisiinsa. Erilaiset elämykset voivat toimia oppaina. Taide on yksi sellainen opas. 

Löydä itsellesi oma tapa luovuuden herättämiseen ja henkisten voimavarojen lisäämiseen. Uskalla kokeilla joskus jotain täysin uutta ja erilaista. Se voi avata uudenlaisia ovia ja lisätä itsetuntemustasi. Tarvitsemme kaikki luovuuden lähteitä voidaksemme hyvin työssä ja elämässä. 

Ja jos joku kinnostui taitelijoista, joiden työt koskettivat, he ovat suuria muovitöitä tehnyt eteläkorealainen Choi Jeong Hwa ja brasilainen Ernesto Neto, joka on saanut innostuksensa huni-kuin alkuperäiskansalta. 


 

Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s