Saako yksilöiden menestystä hehkuttaa työssä vai piinaako kateus työpaikalla?

12 ällää kirjoittanut tuleva ylioppilas pohti omaa onnistumistaan televisiohaastattelussa. Hän kertoi haavestaan päästä opiskelemaan Aalto-yliopistoon, ja tulla menestyväksi tutkijaksi. Nuori mies oli iloinen onnistumisestaan, mutta pohdiskeli samalla, mahtaako menestyminen aiheuttaa kateutta toisissa. Saako hän nauttia ja iloita vapaasti menestymisestään. 

Mielenkiintoista, että sellaista täytyy edes pohtia. Se kertoo jotain kulttuuristamme, jossa kyllä puhutaan menestymisen halusta, mutta ei hehkuteta yksittäisiä menestyjiä. 

Puuttuuko meiltä menestystä ja onnistumista tukeva kulttuuri? 

Suomalaiset sananlaskut ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa.” tai ”Vaatimattomuus kaunistaa.” kehottavat pikemminkin olemaan hiljaa silloin, kun menestyy. Pelko toisten kateudesta ja ystävien menettämisestä vaivaa menestyjää. Eino Leinokin runoili elegiassaan ”Kell onni on, se onnen kätkeköön. Ja olkoon onnellinen yksinään..”  

Miksi ihmeessä kenellekään pitäisi tulla huono mieli menestymisestään? Miksi emme kaikki ryhdy hehkuttamaan onnistujia?

 

Siksikö, että olemme niin kateellisia, kun emme itse ole menestyjän paikalla. Vai mietimmekö onnittelujen sijasta jo mahdollista tulevaa epäonnistumista.  Varoitamme onnistujaa olemaan mieluummin hiljaa, kuin tuulettamaan menestystään.

Yksittäisten menestyjien kohdalla vaietaan ja menestystä epäillään. Vasta sitten kun joku on hankkinut kannuksensa maailmalla, me voimme luottaa, että on sittenkin olemassa suomalaisia menestyjiä. Ehkä meillä olisi niitä enemmän, jos olisimme edistäneet menestyksen kulttuuria edes hieman. Ja opettaneet jo lapsillemme, että on lupa iloita onnistumisistaan toistenkin seurassa eikä vain yksinään.

Onnistumisen ja menestymisen näyttämistä ei tarvitse piilotella. Silloin on lupa tuulettaa, ja toivoa, että muutkin osaavat iloita saavutuksista onnistujan kanssa.

Onnistumisen ja menestymisen näyttämistä ei tarvitse piilotella. Silloin on lupa tuulettaa, ja toivoa, että muutkin osaavat iloita saavutuksista onnistujan kanssa.

Johtajien pitää uskaltaa nostaa myös yksilöiden onnistumisia esiin

Työpaikalla pitäisi oppia ”siedättymään” sille, että jotkut menestyvät enemmän kuin itse. Johtajien ja esimiesten pitää kestää, että työntekijät saattavat olla itseä fiksumpia. Viisas johtaja vallitseekin sellaisia joukkoonsa. Yhden henkilön menestyminen voi kannustaa muitakin yltämään parhaaseensa. Se voi siivittää yhteiseen menestykseen.

Ryhmien lisäksi täytyy palkita myös hyviä yksilösuorituksia. Taitavat yksilöt hyodyttävät, ja nostavat ryhmän tasoa. 

 

Työssä pitää antaa mahdollisuuksia niille, jotka kykenevät  paljon enempään kuin muut. Heidän saavutuksiaan voisi myös hehkuttaa, sillä he ansaitsevat tulla huomatuksi. Työelämä tarvitsee näitä fiksuja lahjakkuuksia innovoimaan, luomaan uusia tulevaisuuden tuotteita ja palveluita, kehittämään uutta teknologiaa. Heille on parempi antaa kannustavia tilaisuuksia.

Miten päästä kateuden kirouksesta eroon työpaikalla ? 

On hyvä tiedostaa kateuden olemassaolo luonnollisena tunteena, sillä sitä se on. Kateus on kuitenkin negatiivinen voima, joka syö hyvää ilmapiiriä työpaikalla. Se saa huonolle mielelle kaikki. Kateuden tunteen voi hyväksyä, mutta sen voi myös kääntää yksilön ja yhteisön voimaksi. Positiivisena se voi muuttua sellaiseksi voimaksi, joka saa kaikkia pyrkimään parhaaseensa. Mieluummin niin, kuin että vähätellään menestyjän saavutuksia, tai pahimmillaan vedetään mattoa jalkojen alta.  

Onnitellaan vilpittömästi menestyjiä, tuetaan heitä, ja annetaan heille mahdollisuuksia työssä. Se ei todellakaan tarkoita, että muut olisivat huonoja – ”kummallinen kääntöpuoli, millaisen kateuden tunne saakaan aikaan” – eikä työkaverin menestyminen ole keneltäkään toiselta pois. Eikä se tarkoita, etteikö jokainen työntekijä olisi arvokas omine kykyineen. Päinvastoin.

Onnistumisia ja menestystä suosivassa kulttuurissa arvostetaan kaikkien pyrkimystä yltää omaan parhaaseensa. Vaikka kaikki eivät ole tähtiä, kaikki voivat olla onnistujia.  

 

Työssä ryhmät voivat saada pontta tähdistä ja heidän lahjakkuudestaan. Hyvän palkitseminen nostaa muillekin halua saavuttaa niin paljon,  kuin itsekullekin on mahdollista. Tavoitellaan parasta. Ei pelätä rajoja, nostetaan rimaa, ja uskotaan kaikkien kykyihin. Silloin annetaan jokaiselle mahdollisuus antaa oma potentiaali käyttöön työssä. Sitä ihmisillä on varastossa, kunhan sen annetaan tulla esille. Kiitetään ja kannustetaan ryhmien lisäksi yksilöitä. Ryhmä tarvitsee ”tähtiä”, ja ”tähdet” tarvitsevat ryhmää.  Luodaan onnistumista ja menestymistä mahdollistavaa kulttuuria työpaikalle! 

Niin ja Eino Leino muuten jatkoi elegiaansa : ”Ken joskus ollut on onnellinen, hän tahtoisi onnehen jokaisen. Ja antaa, ja antaa ja antaa vaan, oman onnensa aarteistaan.” 

Onnea 12 ällän ylioppilaalle sekä kaikille ylioppilaille ja ammattiin valmistuville. Menestystä opiskeluun ja työelämään! 

 


Tilaa koulutusta  johtamisesta, voimaannuttavasta työkulttuurista, itsensä johtamisesta ja työhyvinvoinnista.  Kohota ihmisiä, ja lisää työyhteisön hyvinvointia ja toiminnan tuloksellisuutta. Hinta alkaen 1200€ (alv 0). Täytä oheiset tiedot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s